Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Manchester United se vrátí na burzu, míří za asijskými fanoušky

Singapur – Nejslavnější anglický fotbalový klub Manchester United se vrací na burzu. Ještě před koncem letošního roku se jeho akcie začnou obchodovat na trhu v Singapuru. Současný majitel klubu, americký byznysmen Malcolm Glazer, totiž potřebuje peníze na splácení dluhů. Na klub si půjčil a platí vysoké úroky. Na burze upíše čtvrtinu klubu v hodnotě zhruba miliardy dolarů. S odvoláním na dobře informovaný zdroj o tom informovala agentura Reuters. Klub zatím zprávy o svém vstupu na burzu odmítl komentovat.

Manchester United
zdroj: ISIFA/EPA autor: Stephen Morrison

Singapur si Manchester nevybral náhodou – z odhadovaných 333 milionů fanoušků je víc než polovina z Asie a sponzoři taktéž. "Pravděpodobně už vyčerpali svůj potenciál ve vyspělých zemích. V této části světa je navíc velký potenciál růstu. Asie nebyla tolik zasažena finanční krizí. Existuje mnoho značek, které tam zažívají neuvěřitelný růst a můžou se stát potenciálním sponzorem Manchesteru," míní expert na sportovní marketing Heyhoe Flint.

Podle odborníka na korporátní finance společnosti BDO Chrise Searlea umožní vstup na burzu v Singapuru fotbalovému klubu dále rozvíjet asijskou základnu fanoušků a těžit z marketingového potenciálu regionu. Deník The Wall Street Journal uvedl, že klub původně zvažoval vstup na burzu v Hongkongu, nakonec ale změnil názor a zvolil Singapur.

Somkad Korsri, člen fanklubu Manchesteru United

"Bude to dobré pro fanoušky, kteří chtějí vlastnit kus svého klubu. Navíc když se bude Manchesteru dařit, získají díky akciím i dividendy."

Podle zdroje agentury Reuters půjdou peníze z emise akcií klubu hlavně na krytí dluhů, kvůli kterým si majitel klubu vysloužil značnou kritiku fanoušků. Dluh se v roce 2010 vyšplhal na 865 milionů dolarů, a to i přesto, že časopis Forbes označil Manchester za nejcennější klub na fotbalovém trhu. Jeho hodnota se vyšplhala na miliardu a 860 milionů dolarů.

Na akciovém trhu není mistr Premier League žádný nováček. 15 let se s jeho akciemi obchodovalo v Londýně. Malcom Glazer je stáhl 22. června 2005. Tehdy se hodnota jedné akcie pohybovala kolem 273 pencí. Glazer za klub zaplatil 790 milionů dolarů.

Zdroj
ČT24, Reuters, WSJ

Hlavní zprávy

Nejčtenější články