Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Manchester United prohrál s Bilbaem, City padlo v Lisabonu

Lisabon/Manchester - Dva kandidáti na triumf v Evropské lize, Manchester United a městský rival City, své úvodní osmifinálové duely prohráli. Sporting Lisabon na domácí půdě přehrál Manchester City 1:0, United zaváhali na Old Trafford, Bilbau podlehli 2:3. Fotbalisté Besiktase Istanbul se stoperem Tomášem Sivokem v sestavě prohráli na hřišti Atlétika Madrid 1:3. Díky jediné brance zvítězilo Twente Enschede nad Schalke, které v předchozím kole vyřadilo Plzeň.

Sporting Lisabon - Manchester City
zdroj: ČTK/AP

Fotbalisté Besiktase Istanbul se stoperem Tomášem Sivokem v sestavě prohráli na hřišti Atlétika Madrid 1:3. Španělský tým využil momentální slabší formu tureckého celku a v Evropské lize zvítězil již pošesté v řadě. Na domácím stadionu Vicenteho Calderóna měl od počátku převahu, nejlepší střelec posledního ročníku soutěže Radamel Falcao ale několikrát nemířil přesně. Zastoupil ho záložník Eduardo Salvio, který si ve 23. minutě zpracoval dlouhý nákop Kokeho, přešel přes obránce a zblízka skóroval.

Za tři minuty si oba hráči madridského týmu spolupráci zopakovali: Salvio se vyhnul ofsajdu, na brankáře tentokrát postupoval úplně sám a povedeným obloučkem zvýšil na 2:0. Po třetí brance soupeře alespoň částečně udržel při životu naděje Besiktase do odvety záložník Simao, který gól do sítě svého předchozího zaměstnavatele neslavil.

Radost hráčů Atlétika Madrid
zdroj: ČTK/AP

Manchester City překvapivě nestačil na Sporting Lisabon. Svěřenci Roberta Manciniho své šance neproměňovali, a tak se o jedinou branku zápasu postaral domácí Xandao, který pohotovou patičkou zblízka dorazil do sítě střelu Matíase Fernándeze z přímého kopu.

Manchester United podruhé doma prohrál

Ani konkurenční Manchester United nevykročil do osmifinále dobře a na domácím stadionu při své premiérové účasti v Evropské lize i podruhé prohrál. Po porážce 1:2 s Ajaxem v předcházející fázi soutěže ztratil vedení proti výborně hrajícímu Athletiku Bilbao a prohrál 2:3. Baskický celek si na Old Trafford počínal sebevědomě a dostával se do více šancí než favorizovaní "Rudí ďáblové". Ti se posunuli do vedení zásluhou dorážky útočníka Wayna Rooneyho, jenže ještě před půlí vyrovnal Fernando Llorente, který měl v pokutovém území dost místa na tvrdou hlavičku.

Tlak Athletiku z počátku druhé půle gólem neskončil, avšak v 72. minutě poslal hosty do vedení Óscar de Marcos. Tentýž hráč v závěru utnul naděje domácích na vyrovnání, když protáhl brankáře Davida de Geu a dobíhající Iker Muniain z dorážky zaznamenal třetí gól. Za domácí ještě v nastavení snížil z pokutového kopu znovu Rooney.

Vyrovnaný, takticky svázaný duel mezi Twente a Schalke rozhodl ve druhé půli zákrok Joela Matipa na útočníka nizozemského celku Luuka de Jonga. Rozhodčí skočil na De Jungův nahraný pád, Matipovi ukázal červenou kartu a nařídil penaltu. Po herecké etudě De Jong zařídil z pokutového kopu Twente vítězství 1:0.

Nejvíce gólů nastřílela Valencie, která doma zdolala PSV Eindhoven 4:2. O vítězi rozhodla už první půle, v níž otevřel skóre Victor Ruiz a dvakrát se trefil Roberto Soldado. Po přestávce přidal čtvrtou branku Pablo Piatti, důležité dva góly z venkovního utkání zařídili Nizozemcům Ola Toivonen a Georginio Wijnaldum.

Výsledky úvodních utkání osmifinále Evropské ligy

Twente Enschede - Schalke 1:0 (0:0)

Branka: 61. De Jong z pen. ČK: 60. Matip (Schalke). Rozhodčí: Thomson (Skot.).

Metalist Charkov - Olympiakos Pireus 0:1 (0:0)

Branka: 50. Fuster. ČK: 82. Edmar (Charkov). Rozhodčí: Vad (Maď.).

Sporting Lisabon - Manchester City 1:0 (0:0)

Branka: 51. Xandao. Rozhodčí: Velasco Carballo (Šp.).

Atlético Madrid - Besiktas Istanbul 3:1 (3:0)

Branky:23. a26. Salvio, 36. Adrián - 53. Simao. Rozhodčí: Eriksson (Švéd.).

Standard Lutych - Hannover 2:2 (2:1)

Branky: 27. Buyens, 30. Tchité - 22. Stindl z pen., 56. Diouf. Rozhodčí: Chapron (Fr.).

Valencie - PSV Eindhoven 4:2 (3:0)

Branky:13. a43. z pen. Soldado, 11. Ruiz, 56. Piatti - 83. Toivonen z pen., 90. Wijnaldum. Rozhodčí: Gräfe (Něm.).

Alkmaar - Udine 2:0 (0:0)

Branky: 63. Martens, 84. Falkenburg. Rozhodčí: Fernández Borbalán (Šp.).

Manchester United - Bilbao 2:3 (1:1)

Branky:22. a90.+2 z pen. Rooney - 44. Llorente, 72. De Marcos, 90. Muniain. Rozhodčí: Meyer (Něm.).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články