Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Manchester City slaví titul, pomohlo mu zaváhání rivalů z United

Manchester City se po čtyřech letech znovu raduje z vítězství v Premier League. Ke korunovaci, k níž se schylovalo v podstatě již od podzimu, Citizens definitivně nasměrovala jednak jejich výhra 3:1 nad Tottenhamem, ale také překvapivé zaváhání jejich městských rivalů United, kteří prohráli 0:1 doma s West Bromwichem.

Radost hráčů Manchesteru City
zdroj: ČTK/AP autor: Frank Augstein

"Nelze ten pocit popsat, je to skvělé. Jsem na tým pyšný. Když jsem se dnes ráno vzbudil, měl jsem pocit, že to tak dopadne. Ale je to jiná zkušenost, když čekáte, jestli jiný klub prohraje. Je to ale stejně dobrý pocit, protože to nelze brát jako samozřejmost. Nikdy jsem nedokázal titul obhájit, takže jsem zvědavý, zda to tenhle tým má v sobě a bude ještě úspěšnější," řekl obránce "Citizens" Vincent Kompany.

Manchester City získal pátý titul v historii poté, co od začátku sezony dominoval. Dosud z 33 utkání prohrál pouze ve dvou. Trenér Pep Guardiola přidal ke třem španělským trofejím s Barcelonou a třem německým s Bayernem Mnichov první triumf z Premier League. Stal se prvním španělským koučem, který soutěž ovládl.

 "Citizens" navíc mohou překonat několik rekordů, například v počtu bodů (dosavadní maximum je 95, City mají 87) nebo vítězství (rekord je 30, Guardiolovi svěřenci jich mají na kontě 28).

O vítězství posledního West Bromwiche na hřišti United rozhodl v 73. minutě Rodriguez poté, co k němu po rohovém kopu ve vápně nešťastně odrazil míč domácí záložník Matič. "Rudí ďáblové" prohráli poprvé po sérii pěti bodově stoprocentních zápasů i díky vynikajícímu výkonu brankáře hostů Fostera. Jeho tým ukončil sérii deseti zápasů bez výhry, venku v lize zvítězil poprvé od 19. srpna.

Arsenal padl v Newcastlu

Fotbalisté Arsenalu ani v pátém letošním utkání na hřištích soupeřů nezískali bod. Tentokrát podlehli 1:2 Newcastlu, na jehož stadionu prohráli "Kanonýři" poprvé od roku 2005. Hlavní postavou Chelsea v utkání v Southamptonu byl Olivier Giroud. Díky dvěma brankám francouzského útočníka totiž Chelsea otočila z 0:2 na konečných 3:2. V dalším ze zápasů Liverpool porazil 3:0 Bournemouth.

Arsenal se dostal do vedení ve 14. minutě, kdy se z voleje trefil Lacazette po Aubameyangově centru. Gabonský reprezentant se v posledních pěti duelech Premier League přímo podílel na sedmi gólech: pět jich dal a na dva přihrál.

Je nám líto, video expirovalo.
Arsenal padl na hřišti Newcastlu

Ještě před přestávkou ale hosté o náskok přišli. Po zdařilé kombinaci vyrovnal v dobré formě hrající Pérez. Obrat "Straky" dokonaly v 68. minutě. Po zaváhání obrany Arsenalu se uvolnil Ritchie a bez problému překonal brankáře Petra Čecha.

Newcastle mohl vzápětí vést o dvě branky, Kenedyho tečovaná střela ale skončila na tyči. Arsenal už zareagovat nedokázal a po více než 33 letech prohrál pět utkání na hřištích soupeřů po sobě. Neúspěšný ligový debut prožil osmnáctiletý záložník "Kanonýrů" Joe Willock.

Manchester City nezaváhal

"Citizens" podobně jako v minulých zápasech vstoupili do utkání lépe než soupeř a v 22. minutě šli do vedení. Na dalekonosný Kompanyho pas za obranu si naběhl Gabriel Jesus a sám před Llorisem se nemýlil. Chvíli poté fauloval Lloris ve vápně Sterlinga a následnou penaltu proměnil střelou o tyč Gündogan. Tři minuty před přestávkou snížil odrazem Eriksen. 

I ve druhém dějství byl nebezpečnější lídr Premier League. Dvacet minut před koncem zneškodnil Sterlingovi stoprocentní šanci fantastickým zákrokem obránce Vertonghen, o pár vteřin později už se ale anglický křídelník mohl radovat, když dorazil do sítě Jesusovu střelu. I přes další šance Sterlinga a Jesuse už zůstal výsledek 3:1.

Hráči City mají v čele tabulky náskok 16 bodů, druhému Manchesteru United zbývá odehrát šest utkání. Tottenham prohrál po 14 zápasech a přišel o třetí místo.

Olivier Giroud slaví se spoluhráči gól v Southamptonu
zdroj: REUTERS autor: Ian Walton

Chelsea zachránil Giroud

"Saints" vedli proti Chelsea po gólech Tadiče a Bednareka, který se trefil při debutu v anglické nejvyšší soutěži. Obhájce titulu však otočil výsledek mezi 70. a 78. minutou. Devět minut po příchodu na trávník se poprvé prosadil Giroud a vzápětí zužitkoval Willianův pas Hazard. Enormní tlak Chelsea korunoval o chvíli později opět Giroud. Francouzský útočník dal 19. gól z pozice střídajícího hráče, víc jich má v historii PL pouze Jermain Defoe (24).

Na Anfieldu šel favorit do vedení po sedmi minutách, když Mané dorazil do brány svůj předchozí hlavičkový pokus. V 69. minutě přidal pojistku Salah, který chytře hlavičkou přehodil vyběhnutého Begoviče. Egyptský kanonýr pokořil hranici 40 gólů v sezoně jako třetí hráč Liverpoolu v historii, před ním se to povedlo pouze Rogeru Huntovi a Ianu Rushovi. Na konečných 3:0 upravil střelou k tyči Firmino.

Burnley poprvé v historii vstřelilo v nejvyšší soutěži dvě branky během úvodních deseti minut hry, prosadili se Wood a Long. Za "Lišky" snížil v 72. minutě Vardy, ale poosmé v sezoně jeho branka nevedla v zápase k zisku žádného bodu, což se nikomu v Premier League nestalo. Burnley vyhrálo popáté v řadě.

Carroll se vrátil po zranění a připravil Stoke o výhru

V 90. minutě přišel předposlední tým Stoke o vítězství na hřišti West Hamu. Na konečných 1:1 vyrovnal střídající Andy Carroll, který nastoupil poprvé od lednového zranění kotníku a byl na hřišti jen pár minut. V nastavení domácí málem zápas otočili, když skóroval ještě Javier Hernández, ale rozhodčí gól neuznal kvůli Carrollově faulu na Ryana Shawcrosse.

Fotbalisté Stoke, kteří prohráli předchozí čtyři ligové duely, vedli od 79. minuty díky dorážce Petera Crouche. Sedmatřicetiletý útočník dal 44. branku v Premier League v dresu Stoke a na pozici nejlepšího klubového střelce vystřídal Jonathana Walterse. Stoke čeká na výhru od 20. ledna.

Anglická fotbalová liga - 34. kolo:

Southampton - Chelsea 2:3 (21. Tadič, 60. Bednarek - 70. a 78. Giroud, 75. Hazard), Burnley - Leicester 2:1 (6. Wood, 9. Long - 72. Vardy), Crystal Palace - Brighton 3:2 (5. a 24. Zaha, 14. Tomkins - 18. Murray, 34. Izquierdo), Huddersfield - Watford 1:0 (90.+1 Ince), Swansea - Everton 1:1 (71. J. Ayew - 43. vlastní Naughton), Liverpool - Bournemouth 3:0 (7. Mané, 69. Salah, 90. Firmino), Tottenham - Manchester City 1:3 (42. Eriksen - 22. Jesus, 25. Gündogan z pen., 72. Sterling), Newcastle - Arsenal 2:1 (29. Pérez, 68. Ritchie - 14. Lacazette), Manchester United - West Bromwich 0:1 (73. Rodriguez),
West Ham United - Stoke 1:1 (90. Carroll - 79. Crouch).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články