Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Manchester City jen remizoval s Crystal Palace, Arsenal vyhrál popáté v řadě

Fotbalisté Manchesteru City nevyužili šance a jen remizovali v 29. kole anglické ligy na hřišti Crystal Palace 0:0. Obhájci titulu vedou tabulku o čtyři body před Liverpoolem, který loupil v Brightonu a má zápas k dobru. Pětinásobný držitel Zlatého míče Cristiano Ronaldo opět ukázal svou extratřídu, když hattrickem zařídil vítězství Manchesteru United nad Tottenhamem 3:2. Ve druhém šlágru kola Arsenal pátou výhrou v řadě udržel čtvrté místo zajišťující účast v Lize mistrů a porazil doma Leicester 2:0. Třetí Chelsea dlouho nenacházela recept na obranu Newcastlu, ale ve formě hrající Kai Havertz jí v 89. minutě zařídil výhru.

Alexandre Lacazette při penaltě proti Leicesteru
zdroj: ČTK/PA autor: Nick Potts

Tomáš Souček pomohl West Hamu k domácí výhře 2:1 nad devátou Aston Villou. V utkání začaly padat góly až od 70. minuty, hned úvodní branka ale přinesla velké emoce. Ukrajinský reprezentant Andrij Jarmolenko se po více než měsíci vrátil jako střídající hráč do sestavy "Kladivářů" a po pohotovém zpracování ve vápně a utajené střele poslal svůj tým do vedení. Dvaatřicetiletý útočník při následné oslavě neudržel slzy dojetí a gestem dal najevo, že během ruské invaze na Ukrajinu myslí na své krajany.

V 82. minutě zvýšil Fornals a Aston Villa klopýtla po třech vítězstvích v řadě. Nic na tom nezměnila ani Ramseyho trefa z 90. minuty. 

"Citizens" si vytvořili v duelu s Crystal Palace řadu šancí, Cancelo v prvním a De Bruyne ve druhém poločase dokonce trefili tyč. Domácí bodovali ve čtvrtém kole po sobě a posunuli se na 11. místo.

Chelsea se proti Newcastlu za celé utkání nedostala do větší příležitosti, až v 89. minutě si Havertz naběhl na Jorginhův centr za obranu a po devíti zápasech ukončil neporazitelnost "Strak". Německý útočník se poprvé trefil ve třech utkáních anglické ligy po sobě.

Leeds dlouho vedl po Rodrigově gólu ze 14. minuty, největší drama ale přišlo na stadionu Elland Road v nastaveném čase. V první minutě nastavení totiž vyrovnal McLean, domácím ale zařídil první výhru pod vedením kouče Jesseho Marsche o tři minuty později Gelhardt. Leeds dělí od osmnáctého Watfordu čtyři body, "Kanárci" jsou s pětibodovou ztrátou na záchranu poslední.

Wolverhampton se vítězstvím 1:0 na půdě Evertonu posunul na sedmé místo. "Karamelky" mají po 26 zápasech pouze 22 bodů, což je jejich historicky nejhorší bilance v Premier League, a v tabulce jsou jen o skóre nad sestupovým pásmem.

Ronaldo zařídil triumf na Tottenhamem

Sedmatřicetiletý Ronaldo, který v minulém utkání proti městskému rivalovi City (1:4) kvůli zranění chyběl, otevřel skóre ve 12. minutě dalekonosnou ranou. Tottenham vyrovnal díky Kaneově penaltě, ale Ronaldo ještě před pauzou vrátil domácím vedení. "Spurs" znovu srovnali v 72. minutě po vlastním zásahu Maguirea, ale ani tentokrát nerozhodný stav neudrželi. Devět minut před koncem si Ronaldo naskočil na rohový kop a rozhodl.

Hvězdný útočník zaznamenal devětačtyřicátý hattrick v klubové kariéře a 807. brankou se přiblížil nejúspěšnějšímu střelci všech dob Josefu Bicanovi. Tomu komise pro historii a statistiku Fotbalové asociace ČR spočítala v oficiálních zápasech 821 tref. Počet nastřílených gólů je ale kvůli neúplnosti zdrojů stále předmětem debat. Fotbalisté United vyhráli doma na Old Trafford 400. zápas v anglické nejvyšší soutěži.

Salah vstřelil 2000. gól Liverpoolu v Premier League, ale nedohrál

Čerství čtvrtfinalisté Ligy mistrů potvrdili výbornou formu z posledních týdnů, kdy ovládli 13 ze 14 soutěžních zápasů. Jedinou ztrátu zaznamenali svěřenci trenéra Jürgena Kloppa v úterní odvetě Ligy mistrů s Interem Milán. Navzdory porážce 0:1 ale postoupili mezi osm nejlepších týmů soutěže.

Skóre v Brightonu otevřel v 19. minutě kolumbijský útočník Díaz. Bývalý hráč Porta, který do týmu z města Beatles přestoupil letos v lednu za 45 milionů eur, si naběhl na Matipovu nezištnou přihrávku a hlavičkou obhodil vyběhnuvšího brankáře Sáncheze. Šlo o jeho druhou trefu v dresu Liverpoolu.

Hosté pokračovali v aktivitě a vidět byl hlavně útočník Salah. Proti jeho průniku zasáhl na konci úvodní části Sánchez, krátce po přestávce zastavilo jeho tečovanou střelu břevno.

Po hodině se však egyptský reprezentant dočkal, když proměnil pokutový kop po Bissoumově ruce. Vstřelil tak 20. gól v tomto ročníku Premier League a jubilejní 2000. branku Liverpoolu v moderní éře soutěže. Více zásahů zaznamenali jen fotbalisté Manchesteru United (2173).

Salah, který metu dvaceti gólů v ročníku překonal počtvrté z pěti sezon v anglické lize, nicméně utkání nedohrál. V 64. minutě jej musel kvůli zranění vystřídat Jota. "Uvidíme, jak na tom bude. Věřím, že to nebude vážné, ale mohli jste vidět, že si sedl na trávník, takže na sto procent to také není," řekl klubovému webu Klopp.

Toney opět pálil ostrými

Brentford udolal Burnley 2:0 díky dvěma brankám Ivana Toneyho, první asistenci po návratu k profesionálnímu fotbalu zapsal Christian Eriksen. Anglický útočník dal v posledních dvou zápasech pět gólů a celkem osm z posledních devíti svého mužstva. Brentford je patnáctý, Burnley patří sestupová devatenáctá příčka.

Anglická fotbalová liga - 29. kolo:

Brighton - Liverpool 0:2 (19. Díaz, 61. Salah z pen.), Brentford - Burnley 2:0 (85. a 90.+3 z pen. Toney), Manchester United - Tottenham 3:2 (12., 38. a 81. Ronaldo - 35. Kane z pen., 72. vlastní Maguire), Chelsea - Newcastle 1:0 (89. Havertz), Everton - Wolverhampton 0:1 (49. Coady), Leeds - Norwich 2:1 (14. Rodrigo, 90.+4 Gelhardt - 90.+1 McLean), Southampton - Watford 1:2 (45. Elyounoussi - 14. a 34. Cucho), West Ham United - Aston Villa 2:1 (70. Jarmolenko, 82. Fornals - 90. Ramsey), Arsenal - Leicester 2:0 (11. Partey, 59. Lacazette z pen.), Crystal Palace - Manchester City 0:0.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články