Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Manchester City bude bez Ligy mistrů. Klub dostihlo finanční fair play

Manchester City si příští dva roky nezahraje Ligu mistrů. UEFA anglický velkoklub potrestala za vážné porušení pravidel finančního fair play a licenčních předpisů. City navíc musejí zaplatit pokutu 30 milionů eur (asi 747 milionů korun).

Gabriel Jesus z Manchesteru City po neproměněné penaltě
zdroj: ČTK/PA/ autor: Mike Egerton

Manchester City v prohlášení na svém webu uvedl, že klub je z předpojatého verdiktu UEFA zklamaný, ale ne překvapený. Úřadující angličtí šampioni se proti trestu odvolají k mezinárodní sportovní arbitráži CAS.

Klub, jehož majoritním vlastníkem je šejk Mansúr ze Spojených arabských emirátů, se podle vyšetřovatelů provinil v letech 2012 až 2016, kdy nadhodnotil příjmy od sponzorů na svých účtech i v materiálech předložených UEFA. Manchesteru City byla také vytknuta neochota spolupracovat při vyšetřování.

To UEFA zahájila loni v březnu poté, co německý list Der Spiegel zveřejnil uniklé dokumenty včetně firemních e-mailů. Podle nich City uměle navyšovali hodnotu sponzorské smlouvy s aerolinkami Etihad Airways, aby zamaskovali skutečný původ příjmů a obešli pravidla.

Klub, který v minulosti za porušení finančních regulí dostal od UEFA pokutu bezmála 50 milionů liber, vždy jakákoliv obvinění odmítal a konstatoval, že vyšetřovatelům naopak přednesl jasné důkazy o dodržení všech regulí.

Pokud CAS odvolání City zamítne, tak si manchesterský celek nezahraje elitní Ligu mistrů ani Evropskou ligu v ročnících 2020/21 a 2021/22. V aktuální sezoně se svěřenci trenéra Pepa Guardioly utkají v osmifinále LM se španělským gigantem Realem Madrid. Manchester City ještě nikdy prestižní Champions League nevyhrál.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články