Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Manažer Šmicer končí. Změn bude hodně, říká Pelta

Praha – Příští kvalifikace o Euro bude rozlosována v únoru příchozí zimy. Šéf fotbalové asociace Miroslav Pelta chce zahájit vyjednávání o novém trenérovi reprezentace a složení realizačního týmu po konci podzimní části sezony ligové i pohárové, aby bylo jasno už nějaký čas před losem. V hlavě má podle svých slov připravenou i zahraniční variantu. Domácí trenér je však mnohem pravděpodobnější. Jméno plzeňského Pavla Vrby vyslovit nechtěl, ale podle všech indicií je jeho nejvážnějším kandidátem. A nových tváří bude možná více. S aktuálně "dosluhujícím" Josefem Pešicem skončí v roli manažera i Vladimír Šmicer.

Miroslav Pelta
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

"Nechci nikoho odepisovat, ale protože máme velice dobré mezilidské vztahy, myslím si, že jeho období u reprezentace končí," řekl Pelta o Šmicrově působení deníku Sport. Důvody pouze naťukl: "Chyběla mi třeba komunikace ke mně a dalším důležitým lidem, nejsou dořešené i další věci. V budoucnu je třeba tyhle věci zkvalitnit a tyhle posty obsadit lidmi, kteří mají zkušenosti s řízením. Možná půjdeme jinou cestou a pravomoci rozdělíme mezi víc lidí. K tomu se ale musí vyjádřit i nový trenér."

Evropský šampionát 2016 se bude hrát ve Francii, kde Šmicer pět let hrál a nově ho bude hrát 24 týmů. Bývalý reprezentační záložník a vítěz Ligy mistrů s Liverpoolem už u kvalifikačních bojů na něj nebude. Současný kontrakt mu vyprší na konci roku a vedení asociace ho neobnoví. Pro další dvouletý cyklus chystá šéf českého fotbalu více personálních obměn. "Jsem rozhodnutý, že na určitých postech k tomu dojde. Ale těm lidem to chci říct nejdřív osobně, až skončí kvalifikace. Chci jejich působení vyhodnotit a férově jim to oznámit," uvedl.

Je nám líto, video expirovalo.
Šmicer u fotbalové reprezentace jako manažer skončí

Čtyřicetiletý Šmicer se stal manažerem na podzim 2009 hned po ukončení hráčské kariéry. Dá se očekávat, že role reprezentačního manažera by se mohl ujmout sám Pelta, který v minulosti už v této funkci působil.

Šmicer ještě v sobotu naznačoval, že by u týmu rád setrval. "Samozřejmě také cítím zodpovědnost za to, jak kvalifikace dopadla. Pokračovat by mě lákalo. Ale je jasné, že to také bude hodně záležet na novém trenérovi a panu Peltovi, jakou budou mít představu," dodal.

Kvalifikační klíč na příští Euro je už daný - dva týmy z každé skupiny postoupí na akci přímo. Nejlepší tým ze třetích míst postoupí také rovnou a zbylá osmička sehraje baráž o čtyři místenky na závěrečném turnaji.

Vladimír Šmicer
zdroj: ČTK

Pelta se po vítězném utkání s Maltou a před posledním proti Bulharsku sešel s hráči a kromě špatných výsledků nebo zkvalitnění vybavení od sponzora se řešila budoucnost některých hráčů i otázka kouče. "Nebude to tak, že nám hráči budou určovat, kdo bude trenér, ale určitě nevybereme trenéra, který bude kontroverzní, aby pod ním nechtěli reprezentovat. Takového neoslovujeme."

Trenér Vrba je v Plzni vázaný smlouvou, a pokud by kývl, přijde na řadu finanční vyvázání v případě ochoty Plzně jednat. Toho se Pelta nebojí. "Co se týče ekonomických možností asociace, jsme v pohodě. Máme před sebou podpisy zásadních smluv," tvrdí. Majiteli plzeňského klubu Tomášovi Paclíkovi se zatím neozval, přestože spolupracují ve výkonném výboru FAČR. "Nebylo by to korektní, abychom něco podnikali, když Plzeň hraje Ligu mistrů, abychom něco nezkazili. Nemůžem postupovat stejnou cestou jako Slovenský fotbalový svaz, kdy z toho nakonec vznikla taková fraška," narážel Pelta na nepovedené námluvy.

Zdroj
deník Sport, iDNES, ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články