Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklistika ČR 2024

Manažer reprezentací Chládek: Teď lobuji za fotbal

Praha – Marcel Chládek získal koncem minulého týdne novou funkci. Šéf Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta si ho vybral jako generálního manažera státních fotbalových reprezentací. Pod Chládkovu gesci budou spadat i fotbalové akademie. Z českého fotbalu by exministr školství rád udělal celospolečenské téma a vrátil jej na výsluní. Chce pro to využít i své kontakty, které získal v politice. "Pokud se znám s hejtmanem, proč bych svůj kontakt s ním nevyužil? Na tom nevidím nic špatného," řekl. Jak už dříve zdůraznil, svou funkci nepovažuje za 'trafiku'. "Kdybych ji chtěl, budu hledat úplně jinou činnost."

Ministr školství Marcel Chládek
zdroj: ČTK autor: Josef Vostárek

Chládek chce na novém postu podpořit zejména hledání talentů, rád by dosáhl i vyššího financování fotbalu. Nabídka od Pelty prý pro něj byla logickou volbou, a to i díky tomu, že je z fotbalového prostředí. "S lidmi z fotbalu mě pojí má fotbalová minulost, působil jsem jako hráč, rozhodčí, ale i funkcionář ve vysokých funkcích, kdy jsem byl u klubů, které hrály první ligu," vysvětlil.

Chládek o fotbalu a vztahu s Peltou: "Nejen, že se tím netajím, dokonce se tím chlubím. Politici by se měli chlubit tím, co může prosadit ČR. Fotbal by měl patřit do výkladní skříně země. Teď se pohybujeme na velmi slušném místě ve světě. Mohli bychom postoupit na mistrovství Evropy, na Euru jednadvacítek jsme ukázali, že umíme zorganizovat vrcholné turnaje."

Kritiky je Chládkovi velmi vytýkáno, že ve své někdejší funkci ministra významně stranil právě fotbalu. On sám si to nemyslí, podle něj upínal svou pozornost ke všem sportům rovnocenně. "Dokonce jsem navštívil ragby. Ale k fotbalu mám vztah. Musíme oddělit dvě roviny. V pracovní jsem navštěvoval fotbalová utkání stejně jako ostatní. Ale fotbal jsem navštěvoval s větší intenzitou, protože mě zvali více. Snažil jsem se ale chodit na utkání, ať už to byla ženská házená, juniorský hokej. Dokonce se mi několikrát stalo, že jsem navštívil akci a bylo mi řečeno, že to bylo poprvé, kdy tam byl ministr školství," vysvětlil.

zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Funkci generálního manažera reprezentací vidí jako koordinační. Zároveň chce komunikovat s veřejnou správou. "Očekává se ode mě, že zúročím své dlouhodobé zkušenosti a zároveň i své kontakty. Kromě zázemí budu zajišťovat i využití kontaktů, a to i politických," řekl napřímo.

"Má pozice není od toho, aby vytvořila podmínky v celé republice pro to, aby se děti více hýbaly. Tomu by měl napomoci stát. U akademií se bavíme o tom, jak se bude rozvíjet talent fotbalistů. Určitě by i jiný sport mohl mít své akademie, provázanost pracovat s talenty. Fotbal se mi jevil i z pozice ministra jako jeden z nejakčnějších," dodal.

Marcel Chládek: "Poznal jsem pány Peltu i Berbra jako lidi, kteří se o fotbal zajímají, věnují tomu celý svůj život a pracují pro něj."

Chládek nechce specifikovat, jak dlouho u FAČR vydrží, jeho funkce je nastavena nejspíše na dobu neurčitou. "Podle toho, jak budu pracovat, jak se osvědčí má pozice a práce. Uzavřel jsem klasickou manažerskou smlouvu. Není uzavřená na rok nebo na dva, ale zavázal jsem se, že nebudu prozrazovat informace. Nejsem typ člověka, který by někde seděl a viděl, že to nemá výsledky a má práce je k ničemu," zdůraznil.

Fotbalové akademie rozvíjející nové talenty budou pouze částí jeho činnosti. "Během měsíce nastavíme parametry. Když vzniká nová funkce, musíte ji instalovat do struktury, která tam je. Abychom nedělali stejnou věc s panem Prokešem, který má na starosti sportovní stránku, úsek mládeže," doplnil Chládek, pod něhož bude spadat osm reprezentací. Zároveň upozornil, že akademie nebudou levnou záležitostí. "Chtěl bych, aby se na tom výrazně podílel stát i kraje. Celý sport je podfinancovaný. Slovensko dává do sportu více než ČR."

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články