Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Mach: Spartu jsem prodal za 12,65 milionu dolarů

Praha – Někdejší vládce fotbalové Sparty Petr Mach poprvé řekl, za kolik prodal v roce 1996 její akcie. Vydává totiž knihu Financoval jsem ODS, která se vedle slavného pražského klubu dotýká zejména půjček vládní politické straně.

Mach si z pětiletého trestu, jenž dostal za nezaplacené clo a DPH, odseděl dva a půl roku. Nyní dováží vína z Francie a je majitelem několika společností. Navíc spolu s novinářem Dušanem Šrámkem napsal knihu Financoval jsem ODS. Z ní například vyplývá, že Mach půjčil ODS postupně zhruba 11 milionů korun. Navíc - švýcarská konta, o nichž se mluvilo před koncem vlády Václava Klause v roce 1997, patřila jemu. S financováním strany však nic společného neměly.

"To byly skutečně moje účty za prodej akcií Sparty," řekl serveru iDnes.cz Mach. Na každý zápas Sparty už prý nechodí. "Byl jsem teď na posledním derby proti Slavii," dodal s tím, že klub v roce 1996 prodával Východoslovenským železárnám Košice za 12,65 milionu dolarů. "Není pravdou, že jsem prodal Spartu za 900 milionů korun," podotkl.

Mach se také rozpovídal o stavbě nového stadionu na Letné. Mnozí mu vyčítají, že probíhala načerno a dnes by vůbec neprošla. "To je fakt mýtus, to není pravda. Sparta byla rekonstruována, na což bylo povolení na tři tribuny. Pak byla hlavní tribuna, kde měli památkáři výhrady k některým zákrokům do tribuny. Chybělo jedno jediné povolení, dostali jsme ho ex post za milionovou pokutu," vysvětlil.

Je rád, že stadion slouží už 17 let a za jeho stavbu se chválit nechce. "Není to o Petru Machovi. Stavěly to firmy a malovali to architekti. Ten stadion určitě přispěl v 90. letech k úspěchům české reprezentace, nepomohl jen Spartě," řekl Mach, jenž si myslí, že pondělní propuštění Jozefa Chovance z postu generálního sportovního manažera bylo správným krokem. "Záleží na tom, jaký bude následovat," uzavřel.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články