Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Má stříbro z haly, startovala na OH v Atlantě. Koštovalová teď trénuje rozhodčí a tvrdí: Hlavní je kondice

V 90. letech se prosazovala na tartanových oválech a její hlavní disciplínou byl běh na 400 metrů. Byla na světových šampionátech nebo olympijských hrách. Dnes se její jméno objevuje ve spojitosti s fotbalem. Naděžda Koštovalová totiž pečuje o fyzickou připravenost rozhodčích.

Naděžda Koštovalová
zdroj: ČT sport

Ke sportu i k fotbalu měla podle svých slov blízko odmala. "Můj taťka a strejda hráli fotbal v jižních Čechách na Jindřichohradecku. Mám sestru-dvojče, táta viděl, že jsme pohybově nadaný, tak nás přivedl k atletice, pak jsme postupovaly dál a dál. Až jsem prošla všemi etapami sportovního tréninku a přípravy," říká Koštovalová.

Stříbrná medailistka ze štafety z halového mistrovství světa v Barceloně v roce 1995 má na starosti fyzickou připravenost rozhodčích. "Všechno, co se týká administrativy. Zajišťování jejich sportovní přípravy, zasílání pravidelných plánů," vypočítává.

Je nám líto, video expirovalo.
Můj fotbal

Rozhodčí během zápasů naběhají pořádnou porci kilometrů, běžně i více než deset. A v pohybu sudích jsou rozdíly. Hlavně asistenti s praporkem pilují lajnu úskoky.

"Fyzický plán se odráží od analýzy jejich pohybu na hřišti. Asistenti rozhodčích toho mohou naběhat v menším objemu, ale větší důraz je kladen na koordinaci, agilitu, akceleraci, běh bočním pohybem. Základ kondiční přípravy, atletická příprava," tvrdí Koštovalová.

A jedním dechem dodává, že si je moc dobře vědoma toho, co obnáší, když musí tělo v určitém věku podat výkon.

Naděžda Koštovalová
zdroj: ČT sport

"Jsou tam mladí rozhodčí, pak rozhodčí přes 40 let, a ti se musí tělu věnovat víc, i regeneraci. Snažím se jim poradit. Každý trenér má jiný přístup," dodává Koštovalová. Jakožto bývalá sprinterka razí na prvním místě kondici.

"Rozhodčí tím, že mají svou práci, někdy i rodinu, je to velký zápřah, takže jim doporučuju kvalitní saunu, kryokomoru, věnovat se protahování. Na nich je, aby skloubili svůj profesní, rodinný a rozhodcovský život," vysvětluje fitness instruktorka, která v roce 1996 postoupila na Hrách v Atlantě z úvodního rozběhu do čtvrtfinále.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články