Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Lvíčata zahazovala "nemožné", nad San Marinem přesto zvítězila 3:1

Po dvou kvalifikačních nezdarech si česká fotbalová reprezentace do 21 let připsala "povinný" skalp San Marina, které porazila 3:1. Střelecké trápení svěřenců trenéra Vítězslava Lavičky ukončil po hodině hry Tomáš Zajíc, který se v utkání prosadil dvakrát. Jednu trefu zaznamenal také Michal Sáček. Konečný výsledek stanovil Alessandro D'Addario. 

Utkání Česko U21 - San Marino U21
zdroj: ČTK autor: Hájek Ondřej

Češi mají po třech zápasech kvalifikace na kontě čtyři body a ztrácejí osm bodů na vedoucí duo Chorvatsko - Řecko. Obě mužstva však odehrála o zápas víc. V úterý se národní tým představí v Moldavsku.

"Splnili jsme povinnost, to je podstatné. Ale bylo vidět, že máme pořád velké rezervy. Stále máme co zlepšovat a na čem pracovat, abychom se mohli měřit s týmy, které jsou momentálně nad námi, tedy s Chorvatskem a Řeckem," hodnotil Lavička.

Oproti říjnovému nevydařenému střetnutí v Chorvatsku, kde český tým prohrál vysoko 1:5, udělal trenér Lavička hned šest změn v základní sestavě. Kvůli vážnému zranění kolena chyběl kapitán Černý, po němž převzal pásku Kulhánek.

Mladíci získali od začátku převahu, ale do šancí se zpočátku přes zataženou obranu hostů dostávali složitě. Nejblíže ke gólu byl v první půli Trubač, jenž v nastaveném čase trefil ze strany pouze tyč odkryté branky.

Češi pokračovali v zahazování šancí i po přestávce. Ve 47. minutě hlavičkoval nad Mihálik, pak se neprosadil ani Vaníček. Statečný odpor soupeře zlomili odpor až po hodině hry. Vaníčkovu střelu vyrazil brankář jen před Zajíce a ten pohodlně doklepl míč do sítě.

San Marinu poté začaly viditelně ubývat síly. V 68. minutě napálil Zajíc z bezprostřední blízkosti jen brankáře, vzápětí střídající Takács hlavičkoval do břevna, ale na konci 70. minuty už favorit zvýšil. Sáčkova střela z dálky totiž prošla gólmanovi do sítě.

Český celek se uklidnil a v 76. minutě se podruhé trefil Zajíc, jemuž nahrál před prázdnou branku Mihálik. Už ve třetí minutě nastavení nicméně zaspal při přímém kopu a D'Addario vstřelil první gól San Marina v kvalifikaci.

"Věděli jsme, že soupeř má hru založenou na organizované obraně. V Chorvatsku hrál skoro hodinu s jedním inkasovaným gólem. V prvním poločase jsme složitě kombinovali kolem pokutového území. Po přestávce jsme zvýšenou snahou vypracovali i branky," dodal Lavička.

Utkání kvalifikace mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let v Ústí nad Labem:

ČR - San Marino 3:1 (0:0)

Branky: 63. a 76. Zajíc, 70. Sáček - 90.+3 D'Addario. Rozhodčí: Vilkov - Voroncov, Žvakin (všichni Rus.). ŽK: Censoni, Battistini, Gatti, Della Valle, Tamagnini, D'Addario (všichni San Marino). Diváci: 1473.

ČR: Staněk - Řezáč, Bačo, Král, Provod - Kulhánek - Trubač (46. Knejzlík), Sáček (77. Kratochvíl), Mihálik, Vaníček (67. Takács) - Zajíc. Trenér: Lavička.

San Marino: De Angelis - D'Addario, Censoni, Casadei, Grandoni - Battistini (56. Vultaggio) - Mularoni, Lunadei, Tamagnini (90. Venerucci), Tomassini - Gatti (76. Della Valle). Trenér: Costantini.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články