Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Lvíčata v San Marinu splnila povinnost a udržela postupovou naději

V prvním poločase sice skórovat nedokázali, ale roli favorita nakonec splnili. Čeští fotbalisté do 21 let zvítězili v sedmém utkání kvalifikace o postup na evropský šampionát v San Marinu 2:0. Do střelecké listiny se zapsali Tomáš Ladra s Alexem Králem. Národní tým proto udržel teoretickou šanci na účast v baráži. Na třetím místě ztrácí šest bodů na vedoucí Řecko a tři body na druhé Chorvatsko. 

Alex Král v dresu české reprezentace
zdroj: ČTK autor: Paprskář Pavel

"Mělo to podobný průběh jako na podzim, kdy jsme vyhráli 3:1. Celý zápas jsme hráli proti hlubokému bloku soupeře. Povedl se nám vstup do druhé půle a střetnutí bylo pod naší kontrolou, ale čekal jsem, že ukážeme více kvality a sebevědomí. Bereme to jako splněnou povinnost a teď se musíme připravit na duel s Řeckem, kdy musíme být ve hře mnohem přesnější," zhodnotil trenér Vítězslav Lavička.

Češi se proti outsiderovi dlouho těžko prosazovali a proti důsledné obraně byl blízko gólu pouze Ladra, jenž z voleje zamířil těsně vedle. Mladoboleslavský záložník si nicméně vše vynahradil v 50. minutě, kdy dostal přízemní centr od Vaníčka a skákavou střelou poslal hostující mužstvo do vedení.

"Posílat míče do těchto prostorů mezi obranu a zálohu byl záměr, ale ne vždy se to dařilo, protože jejich blok byl hodně zahuštěný a těžko se hledal prostor. Zde se to ale podařilo a Vaníček dobře našel Ladru, který pohotově zakončil," chválil Lavička.

Krátce nato vybojovala reprezentace rohový kop, po něm hlavičkoval do břevna Takács a stoper Král z dorážky zvýšil. "Paradoxně jsme neměli čas standardky trénovat, protože jsme na to měli jen předzápasový trénink tady. Takže jsme si je pouze nakreslili na tabuli a jsem rád, že se nám to povedlo sehrát tak, že z toho byl gól," těšilo českého kouče.

Další šance už Ladra, Hašek ani Lischka nevyužili, i tak si Češi připsali čtvrtou výhru a před pondělním klíčovým duelem s vedoucím Řeckem se udrželi v boji o postup. "Díky fanouškům, kterých dorazilo hodně a vytvořili nám domácí prostředí," ocenil Lavička.

Kvalifikační utkání fotbalistů do 21 let o postup na ME:

Skupina 1:  San Marino - ČR 0:2 (0:0)

Branky: 51. Ladra, 53. Král. Rozhodčí: Teixeira - Fernandes, Pereira (všichni Portug.). ŽK: Zonzini, Ceccaroli (oba San Marino).

San Marino: Benedettini - Conti (87. Michelotti), Censoni, Cevoli, D'Addario - Battistini - Pancotti, Mularoni, Zonzini (67. Ceccaroli), Tomassini (56. Zafferani) - Nanni. Trenér: Costantini.

ČR: Staněk - Helešic, Lischka, Král, Matějů - Kulhánek (77. Květ) - Takács, L. Sadílek (46. F. Hašek) - Ladra, Pulkrab, Vaníček (63. Matoušek). Trenér: Lavička.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy