Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Lvíčata své portugalské soupeře nerozhodila, prohrála 1:3

Setúbal (Portugalsko) – Čeští fotbalisté do 21 let před přípravným utkáním s Portugalskem věděli, že je nečeká lehké utkání. Soupeři však chtěli zápas alespoň znepříjemnit. V prvním poločase ale svěřenci Vítězslava Lavičky předvedli slabý výkon, aby v tom druhém na jistotu hrajícího soupeře vůbec neohrozili a nakonec prohráli 1:3. Jedinou branku českého výběru vstřelil Souček.

Marek Havlík s Michalem Trávníkem
zdroj: ČTK autor: Glück Dalibor

Češi nastoupili proti posledním finalistům mistrovství Evropy ve výrazně oslabené sestavě, když zejména v ofenzivě chyběly opory z kvalifikace Schick, Jankto, Čermák, Hubínek, Barák a Černý. A na hřišti to bylo znát.

Po úvodním rozkoukávání si Portugalci začali vytvářet výrazný tlak a hosty přehrávali. Dařilo se hlavně kapitánu Fernandesovi, který už třetí sezonu pravidelně hraje italskou Serii A. Ve 14. minutě Fernandes poslal pas za obranu, Carvalho hlavou sklepl míč na Maného, brankář Zima při vybíhání zaváhal a útočník Stuttgartu toho využil a přehodil ho.

Český gólman následně vychytal Fernandese a Bruma dvakrát pálil vedle. Podenceho v šanci po dalším Fernandesově pasu zase zablokoval Simič. Po půlhodině hry ale už přišlo zvýšení. Fonseca utekl po pravé straně, jeho přízemní centr nezachytili Simič ani Zima a Mané se štěstím vstřelil druhý gól.

Vítězslav Lavička: "Věděli jsme, že nebudeme v nejsilnější sestavě, ale byla to příležitost vidět další kluky. Byl to přínosný zápas směrem k mistrovství Evropy. Hráči si uvědomili, co je tam čeká. Laťka bude hodně vysoko, a pokud chceme být úspěšní, musíme se zlepšit a nabrat sebevědomí."

Zima se navíc při této akci srazil se Simičem a s poraněným kolenem musel střídat. Náhradník Vejmola byl na hřišti sotva tři minuty, když Havel ve vápně fauloval Fonsecu a Fernandes z penalty zvýšil už na 3:0. "Fernandes patřil k nejlepším, ne nadarmo je jejich největší hvězda, ale bylo tam více hráčů technicky, rychlostně a součinnostně jinde než my. Nás brzdil přílišný respekt," hodnotil Lavička.

Nepovedený poločas zachránil v poslední minutě Souček, který ranou zdálky snížil. Šlo o první českou střelu na branku.

Do druhé půle Češi nastoupili v mnohem lepším rozpoložení a alespoň částečně vyrovnali obraz hry. I proto, že v poločase vystřídal Fernandes. Portugalci už se tolik neprosazovali, ale do šancí se nedostávali ani hosté. Až čtvrt hodiny před koncem vypálil Chorý, ale z voleje přestřelil. V nastavení neuspěl ani s tečovanou střelou.

Portugalci už ale drama nedovolili a výhru si pohlídali. "První poločas byl ve hře obou týmů velký rozdíl, tam vynikla kvalita domácích. Naši hráči se domácích zalekli a dávali jim moc prostoru. Proto jsme byli pod tlakem. To mě mrzí. Ve druhé půli se naše hra zlepšila, byli jsme vyrovnaným soupeřem, měli jsme blízko ke druhému kontaktnímu gólu, ale šance jsme neproměnili. Takže zasloužená porážka, ale poučná směrem k šampionátu," dodal Lavička.

Portugalsko - ČR 3:1 (3:1)

Branky: 14. a 31. Mané, 37. Fernandes z pen. - 45. Souček. ŽK: Havel.

Portugalsko: Varela - Fereira Fonseca, Edgar Ie, Figueiredo, Rebocho (46. Azevedo) - Joao Carvalho (46. Geraldes), Nevés, Bruno Fernandes (46. A. Horta) - Podence (61. Guedes), Mané (61. Medeiros), Bruma (61. R. Horta). Trenér: Rui Jorge.

ČR: Zima (35. Vejmola) - Matějů (61. Holzer), Lüftner, Simič (46. Hůlka), Havel - Havlík, Souček, Trávník - Mašek (46. Hašek) - Klobása (61. Tetour), Juliš (46. Chorý). Trenér: Lavička. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články