Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Lvíčata proti Chorvatům selhala. Soupeř jim nasázel pět branek

Českým fotbalistům do 21 let nevyšlo utkání kvalifikace o postup na ME a s Chorvatskem prohráli vysoko 1:5. Jedinou branku českého týmu dal ve Varaždínu Ondřej Mihálik.

Utkání Česko - Bělorusko
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Čeští mladíci mají po dvou zápasech na kontě jediný bod a jsou v tabulce až pátí. Na vedoucí dvojici dosud stoprocentních týmů Chorvatska a Řecka ztrácejí "Lvíčata" osm bodů, byť mají k dobru jedno utkání. Na šampionát postoupí vítězové kvalifikačních skupin. Nejlepší čtyři celky z druhých příček čeká baráž.

"Věděli jsme, že soupeř má velkou kvalitu. Osm dní jsme věnovali přípravě na zápas, ale je třeba říct, že to byl kolaps. Celkově jsme propadli všichni ve všech směrech, možná jen Staněk v bráně zabránil ještě vyššímu rozdílu," řekl český trenér Vítězslav Lavička.

"Je to velký direkt a teď máme měsíc na to, abychom se zvedli a utkání si důkladně zanalyzovali. Dnes se v plné nahotě ukázalo, že někteří hráči, kteří nemají pravidelnou zátěž, proti tak kvalitnímu soupeři tahají za kratší konec," dodal Lavička.

Chorvatsko minulý týden dvěma góly v nastavení se štěstím porazilo Bělorusko 2:1, s českým týmem si ale pohrálo. Do vedení se dostalo už v deváté minutě, kdy gólman Staněk přímý kop Brekala z velkého úhlu pouze vyrazil před sebe a obránce Karačič doklepl míč do odkryté branky. V 36. minutě inkasovali čeští mladíci podruhé. Vlašič si pohrál s nedůraznou obranou a střelou k tyči nedal Staňkovi šanci.

Trenér Vítězslav Lavička
zdroj: ČTK/AP

V poločase kouč Lavička vystřídal Machalíka a na trávník poslal Trubače, jenže snaha o zdramatizování zápasu vzala za své hned ve 47. minutě. Černého špatnou rozehrávku vystihl Moro, přihrál na Brekala a útočník Stuttgartu po individuální akci zvýšil.

"Byly tam situace, kdy nás soupeř přehrál individuálně, ale co mě mrzí, to jsou zbytečné ztráty. V poločase si říkáme, že to ještě zkusíme a musíme se vyvarovat ztrát. Pak přijde úvod druhé půle, Vašek Černý ztráta míče a soupeř trestá dalším gólem. To samé Jirka Kulhánek. To jsou direkty, z kterých se těžce zvedáme," řekl Lavička.

Česká obrana byla v troskách a proti další tutovce musel zasahovat Staněk. Poté vytáhl Trubačovu technickou střelu domácí gólman a za chvíli znovu udeřili Chorvaté. Po další obrovské hrubce v obraně šel sám na branku Moro a přidal čtvrtý přesný zásah.

Až v 70. minutě se prosadil i hostující celek. Benkovič špatnou malou domů nepochopitelně nahrál Mihálikovi a ten sám před gólmanem nezaváhal. Poslední slovo ale měli opět Chorvaté, kombinaci zakončil sám před brankou druhým gólem v utkání záložník Evertonu Vlašič.

Česká jednadvacítka tak utrpěla druhý nejhorší soutěžní debakl v samostatné historii po kvalifikační porážce 0:4 ve Španělsku v roce 1997. "Dnešek jsme ani jeden hráč ani celkově jako tým absolutně nezvládli. Největí problém byl v individuálních chybách," řekl kapitán Černý.

Chorvatsko - ČR 5:1 (2:0)

Branky: 36. a 80. Vlašič, 9. Karačič, 47. Brekalo, 63. Moro - 70. Mihálik. Rozhodčí: Kalkavan - Sesigüzel, Sancaktar (všichni Tur.). ŽK: Benkovič, Šunjič, Brekalo - Král.

Chorvatsko: Posavec - Karačič, Šimič, Benkovič, Sosa - Balič (84. Ivanušec), Šunjič, Moro - Vlašič, Jakoliš (89. Čorič), Brekalo (90. Mamič). Trenér: Gracan.

ČR: Staněk - Matějů, Pokorný, Král, Knejzlík - Kulhánek, Sáček (77. Wiesner) - Černý, Machalík (46. Trubač), Mihálik - Pulkrab (64. Provod). Trenér: Lavička. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články