Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Lvíčata na prahu nové éry prověří v přípravě Švédsko

Praha - Česká fotbalová jednadvacítka stojí na prahu nové éry. Poté, co vypadla v říjnové baráži o účast na evropském šampionátu s Ruskem, začíná trenér Jakub Dovalil budovat nové mužstvo s výhledem na Euro 2015, jehož pořadatelem bude právě Česko. Jako první mladíky prověří ve středu v přípravném utkání Švédsko. "Utkání slouží jako příprava, řekl bych, že to bude takový start nového cyklu přípravy na finálový turnaj mistrovství Evropy 2015," prohlásil český trenér. Utkání sledujte v přímém přenosu od 15:05 na ČT sport a našem webu.

Na souboj proti Seveřanům povolal Dovalil téměř samé nováčky, start za jednadvacítku si zatím připsali jen brankář Koubek a obránci Holeš s Kyselou. V nominaci je osmnáct hráčů, na poslední chvíli vypadl nemocný plzeňský Štípek. "Je to v podstatě nové mužstvo. Podobně na tom budou i Švédové, kteří mají v nominaci asi jen čtyři hráče se startem za jednadvacítku," uvedl Dovalil.

Nové mužstvo bude skládat z hráčů ročníků 1992 a 1993, tedy z generace, která na loňském evropském šampionátu devatenáctek získala stříbro. "Všichni hráči, kteří v Rumunsku hráli, prodělali určitý vývoj. Někdo šel nahoru, jiný tak trochu ustrnul. Takže říct, že vezmeme ten tým za základ, by bylo zjednodušující a neodpovídalo by to realitě. Každopádně řada hráčů z toho týmu se objeví minimálně v širší nominaci," uvedl Dovalil.

Jelikož Češi pořádají příští mistrovství, nebudou muset hrát kvalifikaci. "První rok, který de facto začínáme již nyní zápasem se Švédskem, bych nazval fází hledání a budování týmu, vyzkoušení co nejširšího počtu adeptů i bez ohledu na výsledek. Kádr se bude hodně točit," řekl Dovalil. "Pak by měla přijít fáze stabilizační, ve které bychom už měli mít jasnou představu o složení klíčových postů v týmu a pouze dolaďovat drobnosti," doplnil český kouč.

Duel se Švédskem je poslední akcí jednadvacítky v letošním roce. Na jaře má tým domluvené zatím tři zápasy doma s Ukrajinou, Tureckem a Slovenskem.

Předpokládaná sestava: Koubek - Holeš, Kysela, Brabec, Hybš - Mareš, Petrák, Zmrhal, Fantiš - Hadaščok, Skalák.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články