Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Lužánky poputují do rukou iniciativy Věříme Zbrojovce

Brno - Brněnská městská rada chce pronajmout fotbalový stadion za Lužánkami iniciativě Věříme Zbrojovce, což je družstvo fanoušků, ve kterém figuruje také bývalý hráč Petr Švancara. Smlouva je na dobu neurčitou, nájemné představuje symbolická stokoruna měsíčně.

Stadion Za Lužánkami
zdroj: ČTK autor: Stejskal Ivo

Iniciativa Věříme Zbrojovce bude pečovat o trávník. Od červencového rozlučkového zápasu jej udržovalo město. Pronájem se kromě pažitu týká jen bezpečných ochozů, nikoliv tribun se statickými problémy. "Necháme je uzamknout, součástí nájmu nebudou," uvedla náměstkyně primátora Klára Liptáková (KDU-ČSL).

Zájem o využití stadionu pro jednorázové akce měli podle Liptákové i další pořadatelé. Stadion pro ně nezůstane uzavřený, mohou se na jeho využití domluvit s družstvem Věříme Zbrojovce.

Na Švancarovu rozlučku přišlo 27. června podle policejního odhadu téměř 35 000 lidí. Fanoušci před tím několik měsíců stadion čistili a brigádně prováděli různé práce, které umožnily uspořádat na zchátralém sportovišti po letech opět velkou akci.

"Momentálně máme dvě priority. Jednou je odehrát na stadionu přátelské utkání fotbalistů Zbrojovky Brno a druhou je v rozmezí roku uspořádat megakoncert. Podobný, jakým bylo před dvaadvaceti lety vystoupení kapely Metallica," řekl Švancara.

Stadion mohou podle něj využívat i další zájemci. Během týdne si zahrají na stadionu hobby fotbalisté. "V současném stavu vyžaduje stadion údržbu. Chceme si proto těmito akcemi vydělat na provoz. I když jsem připraven v první fázi část financovat i sám," dodal Švancara.

Město zvažuje kompletní rekonstrukci stadionu s odhadovanými náklady přes 1,5 miliardy korun. Magistrát se pokusí získat peníze z Evropské unie a státního rozpočtu. Město se také musí rozhodnout, zda bude pokračovat v původním projektu, který je starý několik let, nebo se vydá cestou mezinárodní soutěže a osloví firmy, jež mají zkušenosti se stadiony v Německu, Anglii nebo Francii. Některé firmy se už Brnu z vlastní iniciativy přihlásily.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články