Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Los MS se blíží. Podobu základních skupin vytáhnou Matthäus či Cafu

Velmi brzy bude svět znát rozlosování základních skupin mistrovství světa. V Dauhá se losování zúčastní řada bývalých slavných hráčů, poprvé se přitom bude los týkat více týmů, než kolik se jich na závěrečném turnaji představí. Přímý přenos sledujte v pátek od 18:00 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Trofej pro vítěze MS 2022
zdroj: ČTK/DPA/Frank Hoermann/SVEN SIMON

Kvůli ruské invazi na Ukrajinu a koronavirové pandemii je zatím známých pouze 29 z 32 účastníků. V osudí se tak objeví i pět celků, kterých se šampionát v listopadu a prosinci nakonec týkat nebude.

O tři zbývající místa si osm týmů zahraje až v červnu. Wales se ve finále evropské baráže utká s vítězem odloženého semifinále mezi Skotskem a Ukrajinou. Dva zápasy interkontinentálního play-off se odehrají 13. a 14. června v Dauhá. Střetnou se v nich lepší z duelu Austrálie - SAE s Peru a zástupci Oceánie (Nový Zéland) a Severní Ameriky (Kostarika).

Při losování bude 29 kvalifikovaných týmů rozděleno do čtyř košů podle žebříčku FIFA. Hostitel Katar, kterého čeká premiérový start mezi elitou, bude v prvním koši společně s úřadujícím šampionem Francií, Belgií, Brazílií, Argentinou, Anglií, Španělskem a Portugalskem. Pro tři dosud neznámé účastníky nechá FIFA při losování místo ve čtvrtém koši. Ve skupině se s výjimkou Evropy nemohou potkat týmy ze stejného kontinentu.

Rozdělení skupin určí bývalí slavní hráči Lothar Matthäus, Cafu, Jay-Jay Okocha, Ali Daeí, Rabah Madžer, Bora Milutinovič, Tim Cahill a někdejší katarský fotbalista Ádil Ahmad Malalláh.

"Na losování jsem si už zvykl, ale pořád mi nahání husí kůži. Je to znamení, že se šampionát blíží," řekl mistr světa s Brazílií z let 1994 a 2002 Cafu, který se zúčastní třetího losování. "Před 20 lety jsem se stal posledním jihoamerickým hráčem, který pozvedl nad hlavu trofej pro mistry světa. Ten pocit, když hrajete na mistrovství a celá země se zastaví, aby se mohla na zápas dívat, se nedá s ničím jiným srovnat," prohlásil jednapadesátiletý Cafu.

"Jsem nadšený z toho, že se budu spolupodílet na losování šampionátu v mé zemi. Jsem hrdý na Katar. Mistrovství světa v našem regionu je splněným snem pro každého arabského fotbalistu a fanouška. Tato generace se na hřišti zapíše do historie. Nemůžeme se dočkat, až u nás za několik měsíců přivítáme celý svět," uvedl Malalláh.

Závěrečný turnaj proběhne od 21. listopadu do 18. prosince. Základní skupiny potrvají 12 dnů, každý den se v nich odehrají čtyři utkání. Česko bude chybět na čtvrtém šampionátu za sebou. V samostatné historii postoupilo jen na MS v roce 2006 v Německu.

Přehled dosud známých účastníků MS (29 z 32):

Evropa (12 z 13): Belgie, Německo, Dánsko, Anglie, Francie, Chorvatsko, Nizozemsko, Švýcarsko, Srbsko, Španělsko, Portugalsko, Polsko.

Afrika (5 z 5): Senegal, Ghana, Maroko, Tunisko, Kamerun.

Jižní Amerika (4 z 4,5): Brazílie, Argentina, Ekvádor, Uruguay.

Asie (4 z 4,5 plus pořadatel): Írán, Korea, Japonsko, Saúdská Arábie, Katar.

Severní a Střední Amerika (3 z 3,5): Kanada, Mexiko, USA.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články