Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Liverpoolu titul unikl, teď jde za vítězstvím v Lize mistrů. Bylo by to parádní, hlásí Klopp

Jen málokdo z fanoušků fotbalového Liverpoolu v neděli na stadionu Anfield Road čekal, že jejich tým skvělou sezonu v Premier League zakončí titulem. Proto jim náladu moc nezkazil Manchester City, který sice ve 27. minutě prohrával v Brightonu 0:1, ale pak dal čtyři góly a liverpoolské čekání na slavný pohár prodloužil nejméně na třicet let. O titulu rozhodl jediný bod.

Fanoušci vítají hráče Liverpoolu
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Xinhua

Přitom tým, jehož slavná hymna You'll Never Walk Alone (Nikdy nepůjdeš sám), vyjadřuje soudržnost jeho věrných, v právě skončeném ročníku prohrál jediný zápas (1:2) právě na stadionu vítězných Citizens. Ale v celkovém součtu doplatil na sedm remíz, zatímco obhájce trofeje sice padl čtyřikrát, ale jen dvakrát remizoval.

Zajímavé je, že 97 bodů, které nakonec "reds" na druhém místě získali, by jim BBC ve 119 sezonách nestačilo na titul jen třikrát. Progres, který tým kouče Jürgena Kloppa předvedl proti minulému ročníku, je zřetelný. Po něm totiž mezi ním na čtvrtém místě a vítězným Manchesterem City zela propast pětadvaceti bodů.

Pep Guardiola patří k nejúspěšnějším sběračům titulů mezi kouči. Ovšem po výhře nad Brightonem přiznal: "Tohle byl nejtěžší titul, který jsem v celé své kariéře získal. Naprosto jednoznačně," řekl bez nadsázky trenér, který má za deset let ve funkci hlavního trenéra osmý titul (3 s Barcelonou, 3 s Bayernem a 2 s Manchesterem City). K tomu poděkoval Liverpoolu, který přinutil jeho tým vydat ze sebe maximum. "Musím pogratulovat Liverpoolu, mockrát mu děkuji. Soupeření s takovým týmem nás dotlačilo k tomu, čeho jsme dosáhli," konstatoval.

Také Klopp uznal kvalitu svého přemožitele. "Byla to jedinečná sezona. Ale nemůžeme ignorovat, že jeden tým byl lepší. Dokud tu budou City se svou kvalitou a finanční sílou, bude pro kohokoliv těžké je překonat. Musíme se přiblížit dokonalosti, abychom mohli vyhrát Premier League," řekl jednapadesátiletý německý kouč.

A tak, zatímco Citizens mají už třetí trofej v sezoně (Ligový pohár, Superpohár) a čtvrtou mohou přidat ve finále FA Cupu, Liverpool nemá zatím žádnou. Přebít to ale může ziskem nejcennějšího triumfu – v Lize mistrů, kde jej 1. června v Madridu čeká ve finále Tottenham, jenž vyřadil v semifinále právě Guardiolův tým.

"Máme tři týdny na to, abychom se připravili na ten strašně důležitý zápas. Bylo by parádní zakončit takovou sezonu vítězstvím v Lize mistrů," konstatoval Klopp, jehož tým v semifinále čtyřmi góly do branky Barcelony odvrátil jisté vyřazení, poté co v katalánské metropoli prohrál 0:3.

Zdroj
ČTK, BBC

Hlavní zprávy

Nejčtenější články