Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Liverpool využil zaváhání Chelsea a je první, Citizens remizovali s Arsenalem

Liverpool – Anglická liga má nového lídra. Stal se jím Liverpool, který využil prohry Chelsea na hřišti Crystal Palace 0:1, a po výhře 4:0 nad Tottenhamem má na tým z Londýna dvojbodový náskok. Na třetím místě zůstali fotbalisté Manchesteru City. I ti mohli Blues přeskočit, ale na hřišti Arsenalu pouze remizovali 1:1.

Slavící hráči Liverpoolu před vlastními fanoušky
zdroj: ČTK autor: imago sportfotodienst

Že v současnosti asi není v anglické lize týmu s větší formou, potvrzoval Liverpool od úvodu a již ve druhé minutě se dostal do vedení. Johnson se vřítil z pravého křídla do vápna. Přízemním centrem hledal na zadní tyči Suáreze a do vlastní branky si míč nešikovně srazil stoper Kaboul.

Na Reds bylo znát, že jsou ve velké pohodě a v pětadvacáté minutě přidali druhou branku. Opět jim k tomu ale velmi dopomohla obrana hostů. Dawson, jenž byl na hřišti sotva pár vteřin, zahrál zpětnou přihrávku, k míči se dostal důrazný Suárez a ranou na zadní tyč překonal Llorise. V závěru první části mohl uruguayský střelec přidat další branku, ale jeho hlavičku zázračným zákrokem vytáhl brankář Tottenhamu.

Třetí branku domácí přidali deset minut po přestávce. Nejprve obrovskou šanci spálil Henderson, ale chvíli na to přesnou ranou k tyči zpoza vápna zvýšil vedení Liverpoolu Coutinho. Henderson však svoje zaváhání ještě dokázal napravit. V pětasedmdesáté minutě poslal do vápna centr, jenž propadl klubkem hráčů a skončil v síti.

Liverpool má po výhře na kontě 71 bodů po 32 kolech. Více měl v této fázi soutěže pouze v sezonách 1978/1979 a 1987/1988, v obou případech se přitom radoval z titulu. 

Chelsea potopila vlastní branka Terryho

Chelsea byla aktivnějším celkem a po většinu času měla míč ve vlastním držení, ale proti zatáhnuté obraně soupeře nebyla schopná nic vymyslet. Jedinou šanci si favorit vytvořil po průniku Azpilicuety, jenže Schürle ve skluzu zamířil vedle. To Crystal Palace hrozil z rychlých protiútoků a několikrát nebezpečně zahrozil. Po jednom takovém mohli domácí kopat penaltu, když Cahill ve vápně sestřelil Bolasieho. Píšťalka rozhodčího však zůstala němá.

Trápení Chelsea vyvrcholilo v dvaapadesáté minutě, když Terry poslal centr domácích hlavou za bezmocného Čecha. Blues po inkasované brance zvýšili aktivitu. Velkou šanci si ale vytvořili až dvacet minuty před koncem. Hazarda však ve vyložené příležitosti vychytal Speroni. Udeřit mohlo i na druhé straně. Po rychlé akci z boku na Čecha postupoval Jerome a napálil tyč.

Londýňané v závěru domácí přitlačili, ale vyrovnání se již nedočkali. Prohráli tak podruhé během posledních tří ligových zápasů a značně si zkomplikovali svoje šance na titul.

Manchester City šlágr s Arsenalem začal aktivně a již v 18. minutě vedl. Střela Edina Džeka se od tyče odrazila k Davidu Silvovi, který míč pohotově dorazil za záda Wojciecha Szczeszného.

Arsenal, za který odehrál celý zápas záložník Tomáš Rosický, se k nadějnějším útokům dostal až ve druhém dějství. V 53. minutě poslal Lukas Podolski přihrávku do šestnáctky na Mathieua Flaminiho, který srovnal.

Vzkazy na nebi Manchester nezastavily, hlavně díky Rooneymu

Ještě než duel začal, část fanoušků Rudých ďáblů dala vědět, co si o výsledcích Manchesteru myslí. Za vybrané peníze zaplatili letadlo, které létalo nad Old Trafford s nápisem požadujícím odchod Moyese a hlásajícím kurz na návrat Sira Alexe Fergusona u jedné ze sázkových kanceláří.

Úvod utkání pověsti trenéra Moyese příliš nepřidal. Aston Villa výborně napadala a v prvních minutách Manchester přehrávala. Tlak jí dlouho nevydržel, ale i přesto se dočkala vedoucí branky. Ve třinácté minutě udělala obrana domácích velkou chybu a šanci Villans musel za cenu žluté karty a nebezpečného přímého kopu zastavit Rafael. United to však nezachránilo. K standardce se postavil Westwood a po krásně ráně přes zeď se mohl radovat.

Vedení týmu z Birminghamu dlouho nevydrželo. Ve dvacáté minutě přesně nacentroval Kagawa a neobsazený Rooney se hlavou nemýlil. Avšak ani vyrovnání United neprobralo a Aston Villa byla favoritovi po většinu času vyrovnaným soupeřem. Vytoužené branky se domácí dočkali až v samotném závěru první části. Dobře hrající Kagawa našel za obranou nádherným pasem Matu, kterého ve vápně sestřelil Bacuna a rozhodčí pískl penaltu. K té se postavil Rooney a rozvlnil síť podruhé v zápase.

Úvod druhé půle ale opět patřil hostům a hned dvakrát byli blízko vyrovnání. Benteke však v první tutovce, kdy byl na malém vápně úplně sám, míč promáchl a ve druhém případě zamířil hlavou těsně nad. Za neproměněné gólovky přišel trest. V osmapadesáté minutě se po několika odrazech dostal míč ve vápně k Matovi a ten si přízemní ranou připsal první gól v dresu United.

V nastaveném čase ještě Manchester jednu branku přidal po akci střídajících hráčů. Januzaj našel stříleným centrem na zadní tyči Hernándeze a ten se nemýlil.

Everton prodloužil svoji vítěznou sérii

Na pět zápasů protáhli svoji vítěznou sérii fotbalisté Evertonu, když na hřišti Fulhamu vyhráli 1:3, a upevnili si tak pátou příčku v tabulce.

Branky začaly na stadionu Craven Cottage padat až ve druhém poločase. Nejprve si pět minut po změně stran tečovanou střelu Stevena Naismitha nešťastným pohybem srazil do vlastní branky domácí gólman David Stockdale. Londýnský klub dokázal vyrovnat po střele Ashkana Dejagaha z hranice velkého vápna, přičemž Fulham se dočkal gólu po 281 minutách.

Osm minut nato ale vrátil Evertonu vedení Belgičan Kevin Mirallas a tři minuty před koncem potvrdil výhru hostů doklepnutím míče z malého vápna Naismith.  

Český útočník Vydra nastoupil v základní sestavě West Bromwiche proti Cardiffu a v deváté minutě asistoval Grahamu Dorransovi, jenž zvýšil na 2:0. West Bromwich však v důležitém souboji o udržení neudržel vedení 2:0 ani 3:2 a remizoval 3:3.

Anglická fotbalová liga - 32. kolo:

Manchester United - Aston Villa 4:1 (20. a 45. z pen. Rooney, 58. Mata, 90.+1 Hernández - 13. Westwood), Crystal Palace - Chelsea 1:0 (52. vlastní Terry), Southampton - Newcastle 4:0 (45.+1 a 89. Rodriguez, 49. Lambert, 70. Lallana), Stoke - Hull 1:0 (62. Odemwingie), Swansea - Norwich 3:0 (30. a 38. De Guzmán, 75. Routledge), West Bromwich - Cardiff 3:3 (2. Amalfitano, 9. Dorrans, 90.+4 Bifouma - 30. Mutch, 73. Caulker, 90.+5 Möller Dähli), Arsenal - Manchester City 1:1 (53. Flamini - 18. Silva), Fulham - Everton 1:3 (71. Dejagah - 50. vlastní Stockdale, 79. Mirallas, 87. Naismith), Liverpool - Tottenham 4:0 (2. vlastní Kaboul, 25. Suárez, 55. Coutinho, 75. Henderson).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články