Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Liverpool udolal Everton v nastavení, na vedoucí Chelsea ztrácí šest bodů

Londýn – Bitvu o vládce města Beatles rozhodl ve prospěch slavnějšího Liverpoolu FC útočník Sadio Mané. Po uplynutí řádné hrací doby dorazil do sítě střelu Sturridge, kterou zastavila tyč. Důležité vítězství zaznamenal také Manchester City. Svěřenci Pepa Guardioly otočili nepříznivý průběh duelu s Arsenalem a triumfovali 2:1. Šestibodový náskok na čele si ovšem udržela Chelsea. "Blues" nezaváhali ani na hřišti Crystal Palace (1:0).

Sadio Mané slaví rozhodující gól v derby proti Evertonu
zdroj: Reuters autor: Carl Recine

Favorizovaní svěřenci trenéra Jürgena Kloppa měli sice častěji míč na kopačkách, ale vyloženou gólovou příležitost si dlouho nedokázali vytvořit. Prosadili se až po střídání brankářů Evertonu. Závěrečnou půlhodinu odchytal místo zraněného Stekelenburga španělský náhradník Robles.

Tomu nejprve pomohl obránce Coleman, když srazil pokus Origiho na rohový kop. Krátce poté zneškodnil šestadvacetiletý gólman ránu Firmina. Ve čtvrté minutě nastavení však Sturridge střelou zpoza vápna trefil tyč a pohotový Mané byl u odraženého míče rychleji než domácí zadáci. Senegalec je s 8 góly nejlepším kanonýrem Liverpoolu v sezoně.

Sterling dokonal obrat proti Arsenalu

Arsenal se do vedení proti City dostal hned v úvodu, když Sánchez poslal úžasnou zpětnou přihrávku na Walcotta a ten měl spoustu času i prostoru na přesné zakončení. Guardiolův tým sice v prvním poločase držel míč po velkou většinu času, rozehrávka ale byla velmi pomalá a Arsenalu stačilo pohodlně bránit v bloku a vyrážet do nebezpečných protiútoků. 

Obrana Gunners sice v úvodní půli vyrobila několik individuálních chyb, City je ale nepotrestali. To po změně stran se situace naprosto otočila. Manchesteru City se podařilo vyrovnat záhy, když se po Čechově výkopu špatně zorientovala obrana hostí. K míči se dostal Silva, který prostrčil míč na Saného, ten se prodral až před brankáře Arsenalu a prostřelil ho. Čech tak poosmé v řadě neudržel čisté konto, což se mu doposud v kariéře nestalo.

Slavící fotbalisté Manchesteru City
zdroj: Reuters autor: Phil Noble

Arsenal se stále snažil dodržovat svou taktiku, ale obrana se zatahovala příliš hluboko. Naopak City skvěle napadali rozehrávku zezadu a neustále utahovali oprátku nad svým soupeřem. Gunners se vůbec nedostávali do hry a ztráceli sebevědomí po dlouhých pasážích bez míče.

V druhém poločase Arsenal vůbec nevystřelil na bránu, naopak City přidali vítězný gól. Úžasný nákop přes polovinu hřiště od De Bruyneho si převzal Sterling, obehrál Monreala a zakončil k Čechově bližší tyči.

Do konce zápasu už Wengerův tým domácí nijak zvlášť neohrozil, naopak De Bruyne mohl přidat třetí zásah, ale napálil míč po přízemním centru z pravé strany jen do bližší tyče. Arsenal tak prohrál podruhé v řadě a znovu ztratil vedení 1:0, naopak City konečně vybojovali potřebné vítězství nad soupeřem z první čtyřky.

"Brzký gól v druhém poločase jim dodal sebevědomí. Při druhé brance jsem střelu neviděl, běhali tam hráči. Nevím, zda to byl David Silva, ale neviděl jsem míč, protože někdo stál přede mnou," řekl Čech.

Arséne Wenger
zdroj: Reuters autor: Carl Recine

"Rozhodčí jsou chráněni jako lvi v zoo," uvedl rozhořčený trenér Arsenalu Arséne Wenger, podle kterého oba góly domácích padly z ofsajdu. "První poločas jsme odehráli dobře, pak už jsme ale byli trochu fyzicky vyčerpaní. Čtyři z posledních pěti zápasů jsme hráli venku," hledal příčiny prohry.

"První gól jim dal velkou naději. Poté jsme byli pod tlakem 20 až 25 minut. V úterý (při prohře 1:2 na hřišti Evertonu) jsme doplatili na standardní situace, teď jsme neměli štěstí. Co můžete dělat s góly z ofsajdu?" tázal se Wenger.

Trenér vítězů Pep Guardiola si užíval výhru i druhé místo. "Zasloužili jsme si vyhrát. Když soupeř skóruje jako první, není to jednoduché. Po hráčích jsem chtěl, aby si zachovali zápal a hráli pro naše fanoušky. Ti zůstali až do konce, normálně opouští zápasy 10 nebo 15 minut před závěrem," řekl.

Chelsea si poradila s Crystal Palace, Ibrahimovic řádil ve West Bromwichi

Úžasnou formu v Premier League vykazuje týden co týden Conteho Chelsea. Blues zvítězili už pojedenácté v řadě a na čele ligy mají už náskok devíti bodů. O tříbodovém zisku pro Chelsea na hřišti Crystal Palace rozhodl při výhře 1:0 opět Costa. Mistrovský Leicester prohrával na půdě Stoke už 0:2, navíc hrál bez vyloučeného Vardyho, nakonec ale dvěma góly v závěru srovnal na 2:2.

Chelsea už předchozí dva duely vyhrála 1:0 a stejný výsledek jí stačil i do třetice. Dlouho se hrálo vyrovnané utkání, ale těsně před poločasem přilétl do domácího vápna centr a Diego Costa hlavou poslal hosty do vedení. Pro nejlepšího střelce soutěže to byl už třináctý gól v této sezoně, čímž již před polovinou překonal svůj výkon z minulého ročníku.

Diego Costa střílí branku v utkání s Crystal Palace
zdroj: Reuters autor: Tony O\'Brien

Blízko druhému gólu byl v závěru Marcos Alonso, ale technickou střelou z přímého kopu trefil jen břevno. Chelsea těsnou výhru udržela a v lize neinkasovala už 315 minut. V sezoně uhájila čisté konto podeváté. Antonio Conte jako první kouč v historii Premier League vyhrál se svým týmem 14 z úvodních 17 duelů.

Už poosmé za sebou bodoval Manchester United, který zvítězil 2:0 na půdě West Bromwiche. Oba góly vstřelil Zlatan Ibrahimovic, který se nejprve prosadil hlavou a následně hezkou individuální akcí, když prošel mezi dvěma obránci.

Švédský kanonýr tak v tomto kalendářním roce nastřílel za klub a reprezentaci už 48 branek, což je jen o dvě méně, než je jeho osobní rekord z roku 2012. Pouze Lionel Messi a Cristiano Ronaldo dali letos více gólů. 

Obhájce titulu Leicester dokázal i v oslabení dohnat dvoubrankové vedení Stoke a na jeho hřišti remizoval 2:2. Hosté hráli od 28. minuty bez vyloučeného kanonýra Jamieho Vardyho, který v souboji skočil pod nohy protihráče a byl vyloučen za hrubé podražení.

Stoke přesilovou hru využilo ještě do poločasu dvěma góly. Nejprve se z penalty za hru rukou trefil Bojan Krkic a v nastavení doklepl míč po střele do tyče Joe Allen. Jenže čtvrt hodiny před koncem se hlavou prosadil střídající Leonardo Ulloa, jehož gól musela potvrdit branková technologie. Ukázala, že obránce vyrážel míč až za brankovou čárou. Dvě minuty před koncem zařídil dělbu bodů rovněž hlavou Daniel Amartey, který dal první gól v nejvyšší soutěži.

Middlesbrough vyhrálo 3:0 nad Swansea zásluhou dvou branek Álvara Negreda. V Premier League skórovalo třikrát v jediném utkání poprvé od dubna 2009.

Výsledky 17. kola Premier League

Crystal Palace - Chelsea 0:1 (43. Diego Costa), Middlesbrough - Swansea 3:0 (18. a 29. Negredo, 58. De Roon), Stoke - Leicester 2:2 (39. Krkic z pen., 45.+3 Allen - 74. Ulloa, 88. Amartey), Sunderland - Watford 1:0 (49. Van Aanholt), West Ham United - Hull 1:0 (76. Noble z pen.), West Bromwich - Manchester United 0:2 (5. a 56. Ibrahimovic), Bournemouth - Southampton 1:3 (6. Aké - 48. a 85. Rodriguez, 14. Bertrand), Manchester City - Arsenal 2:1 (47. Sané, 72. Sterling - 5. Walcott), Tottenham - Burnley 2:1 (27. Alli, 71. Rose - 21. Barnes), Everton - Liverpool 0:1 (90.+4 Mané).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články