Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Liverpool střelecky mlčel a domů jede bez bodu. Souček zajistil West Hamu výhru

Potřetí v řadě v anglické lize ztratili, tentokrát dokonce skončili bez bodu. Fotbalisté Liverpoolu v 17. kole Premier League prohráli na hřišti Southamptonu a mohou přijít o první místo, jelikož druhý Manchester United má po triumfu 2:1 nad Aston Villou stejně bodů, ale o duel méně. Třetí je Leicester, jenž loupil v Newcastlu. Čtvrtý Tottenham zametl s Leedsem a pátý Manchester City vyhrál na půdě Chelsea 3:1. Famózní formu potvrdil Tomáš Souček, jenž West Hamu zajistil gólem vítězství v Evertonu.

Zklamaný Roberto Firmino z Liverpoolu
zdroj: REUTERS autor: Adam Davy

O porážce favorita rozhodl bývalý útočník Liverpoolu Danny Ings, který se prosadil už ve druhé minutě. Hosté sice poté měli převahu, ale první střelu na branku jim domácí obrana dovolila až v 75. minutě a i díky tomu se Southampton dočkal prvního vítězství po čtyřech zápasech.

Liverpool potvrdil, že se v posledních zápasech trápí a už tři kola nevyhrál. Ve dvou utkáních po sobě neskóroval teprve podruhé během pětiletého angažmá trenéra Jürgena Kloppa.

V Premier League utrpěli obhájci titulu první porážku od říjnového debaklu 2:7 s Aston Villou po dvanácti zápasech a zdramatizovali situaci v čele tabulky. Liverpool má stejně 33 bodů jako druzí United, zatímco třetí Leicester je zpět jen o bod.

Manchester City ovládl šlágr

"Citizens" se ujali vedení v 18. minutě, kdy se Ilkay Gündogan rychle otočil s míčem na hranici pokutového území a vstřelil třetí gól za poslední čtyři ligová utkání. O tři minuty později se navíc prosadil z malého vápna Phil Foden po centru Kevina De Bruyneho a další ránu domácím "Blues" uštědřil po chvíli sám De Bruyne.

Chelsea zaznamenala čestný úspěch až v nastaveném čase druhé půle. Po brejku se prosadil Callum Hudson-Odoi a znemožnil ligový debut s čistým kontem Zackarymu Steffenovi. Ten nastoupil místo hvězdného Edersona, který onemocněl koronavirem. Klub z anglické metropole už tři zápasy nevyhrál a klesl na devátou příčku.

Leicester se venku opět radoval 

Po bezbrankové půli se v utkání Newcastle - Leicester prosadil v 55. minutě z rychlého kontru James Maddison, který zužitkoval přihrávku Jamieho Vardyho. Favorit poté v St. James' Parku pojistil vedení o čtvrt hodiny později, kdy se počtvrté v sezoně trefil Youri Tielemans.

Newcastle však po druhé obdržené brance soupeře zatlačil. Odražený míč z volného přímého kopu si v 82. minutě našel střídající Andy Caroll, který byl v tu dobu na hřišti tři minuty, a prostřelil hlouček hráčů před sebou. Více už však domácí nestihli.

Kane se Sonem opět vyučovali, Arsenal naděloval

Harry Kane otevřel skóre z pokutového kopu a druhý gól a celkově svůj 100. v barvách londýnského klubu přidal po jeho asistenci Son Hung-min. Byla to už 13. trefa v sezoně, kterou Tottenham vstřelil po spolupráci obou útočníků, což je nový rekord Premier League.

Kapitán Kane navíc jako první hráč v tomto ročníku elitních pěti evropských lig dosáhl na dvojciferný počet gólů a asistencí (10+11). Po změně stran přidal třetí branku po rohovém kopu Son Hung-mina stoper Toby Alderweireld.

Arsenal rozložil své branky rovnoměrně do obou poločasů. V prvním dějství skórovali Kieran Tierney a Bukayo Saka a po změně stran přidal dva zásahy Alexandre Lacazette. Francouzský útočník se trefil ve čtvrtém soutěžním zápase v řadě.

"Kanonýři" se posunuli výhrou na 11. místo. West Bromwich naopak utržil po porážce 0:5 s Leedsem druhý debakl v tomto týdnu a zůstává předposlední.

Souček opět zářil

Český reprezentant Souček se stal prvním střelcem v Premier League v roce 2021 v závěru duelu, jenž směřoval k bezbrankové remíze. Rodák z Havlíčkova Brodu na malém vápně zareagoval na tečovanou střelu spoluhráče Aarona Cresswella a poslal míč do poloodkryté domácí svatyně.

Pátým gólem v ročníku se navíc osamostatnil v čele klubové tabulky střelců. "Je to ohromně důležitá výhra, protože jsme díky ní úspěšně odstartovali nový rok, takže jsme moc šťastní. Snad na to vítězství navážeme," řekl Souček pro televizi BT Sport.

"Kladiváři" se museli krátce před výkopem vyrovnat s tím, že přišli kvůli zranění z rozcvičky o brankářskou jedničku Lukasze Fabiaňského. Jeho náhradníka Darrena Randolpha ale favorizovaní domácí vážněji neohrozili.

"Možná jsme si vytvořili více šancí a prostoru, oni ale měli větší držení míče. Ukázali jsme odhodlání, protože jsme šli celých 90 minut za vítězstvím, a na konci se to projevilo," uvedl Souček, jenž do West Hamu přišel loni v lednu ze Slavie.

Nyní poprvé zažívá, jaké to je hrát fotbal o vánočních svátcích. "Normálně bych měl tři týdny volna a jedl bramborový salát, takže je to pro mě něco nového. Ale hrát o Vánocích mě baví a je skvělé, že jsme teď získali tři body," dodal třicetinásobný český reprezentant.

Trenérovi United Davidu Moyesovi zajistil první vítězství v Goodison Parku od roku 2013, kdy z Evertonu odešel. "Byl hodně důležitý. Myslím, že už odehrál lepší zápasy než dnes, ale pokud bude pořád střílet góly, budu velmi šťastný," řekl na Součkovu adresu Moyes, jenž připomněl nabitý kalendář svého týmu.

"Bylo to naše třetí utkání v šesti dnech a hráči v něm odvedli úžasnou práci," dodal skotský kouč. West Ham zůstal po sedmém vítězství v sezoně v tabulce desátý, ale má stejně bodů jako pátá Chelsea.

Na rozdíl od Evertonu protáhl své úspěšné období Manchester United, jenž si proti Aston Ville připsal pátou výhru z posledních šesti ligových zápasů.

Góly vítězů vstřelili Anthony Martial ve 40. minutě hlavou a v 61. minutě Bruno Fernandes z penalty po faulu na Paola Pogbu, který musel potvrdit VAR.

Hosté se jen krátce radovali z vyrovnání po rychle rozehrané standardní situaci a zakončení Bertranda Traorého v 58. minutě.

Sheffield i nadále čeká na první vítězství

Ani v 17. utkání v sezoně si Sheffield United nepřipsal premiérové vítězství, což je nejdelší čekání na tříbodový zisk v historii Premier League. Tentokrát venku nestačil na Crystal Palace, kterému podlehl 0:2 po gólech Jeffreyho Schluppa a Eberechiho Ezeho.

Anglická fotbalová liga - 17. kolo:

Everton - West Ham 0:1 (86. Souček), Manchester United - Aston Villa 2:1 (40. Martial, 61. Fernandes z pen. - 58. Traoré), Tottenham - Leeds 3:0 (29. Kane z pen., 43. Son Hung-min, 50. Alderweireld), Crystal Palace - Sheffield United 2:0 (4. Schlupp, 45.+6 Eze), Brighton - Wolverhampton 3:3 (13. Connolly, 46. Maupay z pen., 70. Dunk - 19. Saiss, 34. vlastní Burn, 44. Neves z pen.), West Bromwich - Arsenal 0:4 (61. a 64. Lacazette, 23. Tierney, 28. Saka), Newcastle - Leicester 1:2 (82. Carroll - 55. Maddison, 73. Tielemans), Southampton - Liverpool 1:0 (2. Ings).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články