Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Liverpool po velkém obratu vyřadil Dortmund, dál jde Šachtar i Sevilla

Liverpool – Když po hodině hry prohrávali s Dortmundem 1:3 a věděli, že k postupu musí vyhrát, nevypadalo to s fotbalisty Liverpoolu příliš dobře. Anglický celek však ve čtvrtfinále Evropské ligy předvedl velký obrat, jenž vyvrcholil v nastaveném čase, kdy triumf 4:3 a postup pro Reds vystřelil Dejan Lovren. Dál jde také Šachtar Doněck, který deklasoval 4:0 portugalskou Bragu, a Sevilla. Ta s Bilbaem sice prohrála 1:2, ale semifinále si zajistila v penaltách poměrem 5:4.

Liverpool si z prvního zápasu z Dortmundu minulý týden přivezl solidní výsledek 1:1. Na dobrý výkon z Německa ale v počátku odvety nenavázal a po devíti minutách prohrával 0:2. U obou branek byl gabonský útočník Aubameyang.

Nejprve v páté minutě jeho střelu Mignolet vyrazil pouze k Mchitarjanovi a ten pohotově dorazil, o chvíli později sám zužitkoval Reusův pas za obranu. Aubameyang v této sezoně nastřílel už 37 soutěžních branek.

Domácí sice následně zvýšili tlak, v prvním poločase však ani jednou přímo neohrozili gólmana Weidenfellera. Krátce po změně stran ale vyslal Origi první přesnou střelu a hned z toho byl kontaktní gól. Belgický útočník se v posledních třech zápasech prosadil čtyřikrát.

Liverpoolu sice brzo zasadil další ránu Reus, "Reds" přesto dokázali duel v posledních 25 minutách otočit. Na Coutinhovu trefu navázal stoper Sakho, jenž se trefil poprvé od prosince 2013. Definitivní rozuzlení přineslo nastavení, v němž si na Milnerův centr z pravé strany naskočil Lovren a přesnou hlavičkou k tyči poslal Liverpool mezi čtyři nejlepší týmy. Anglický celek ještě nikdy nepodlehl v evropských pohárech na svém stadionu německému soupeři.

Mimořádný duel prožil liverpoolský kouč Jürgen Klopp, který v letech 2008 až 2015 trénoval Dortmund. "Na stadionu Anfield se odehrál úžasný večer. Upřímně, ten zápas byl zvláštní. Když jsme posílali Daniela Sturridge a Joea Allena na hřiště, řekli jsme jim, že musíme ukázat charakter. Dokázali jsme ještě víc. V poločase bylo těžké zůstat odvážní, ale shodli jsme se, že musíme tvrdě bojovat. Byl to zápas, po kterém mohou všichni fanoušci, nejen Liverpoolu a Dortmundu, prohlásit 'OK, fotbal je hezká hra,'" uvedl po zápase.

"Nemohu to vysvětlit, bylo to nelogické a velmi emotivní. Pokud máte tak silnou víru, dějí se věci. Měli jsme nějaký cíl a nesplnili jsme ho. Prohru musíme přijmout jako šampioni a pogratulovat Liverpoolu," konstatoval Kloppův protějšek Thomas Tuchel.

Šachtar Doněck si z Bragy přivezl náskok 2:1 a doma postup stvrdil jednoznačným vítězstvím 4:0. Portugalský celek sice začal aktivně, ve 25. minutě ale sudí Pavel Královec nařídil penaltu po faulu Magalhaese na Kovalenka, kterou proměnil Srna. Kapitán Šachtaru stylově oslavil rekordní 486. start za doněcký klub.

Do šatny šli domácí s dvoubrankovým náskokem, neboť chvíli před přestávkou si vlastní gól dal Ferreira. Ve druhém poločase si vítěz Poháru UEFA ze sezony 2008/09 pojistil postup dalšími dvěma brankami a druhým vlastním gólem v zápase k tomu přispěl nešťastník Ferreira.

Bilbao potřebovalo na hřišti Sevilly dát minimálně dvě branky k obnovení šance na postup, neboť v prvním utkání doma podlehlo 1:2. Blízko bylo v šesté minutě, když Adurizovu střelu tečoval domácí obránce na tyč. Pětatřicetiletý útočník se dočkal desátého gólu v tomto ročníku Evropské ligy až v 57. minutě, o dvě minuty později ale za Sevillu srovnal po Krychowiakově přesné přihrávce Gameiro.

Se šancemi Bilbaa to vypadalo špatně poté, co v 70. minutě musel hřiště opustit zraněný Aduriz. Hosté přesto vybojovali prodloužení, když deset minut před koncem hlavou přeloboval gólmana Soriu García.

V nastavených třiceti minutách se nerozhodlo a na řadu přišly penalty. Jako jediný selhal ve čtvrté sérii záložník Bilbaa Etxebarria. Sevilla tak bude dál bojovat o třetí triumf v soutěži v řadě.

Odvetná utkání čtvrtfinále fotbalové Evropské ligy:

Liverpool - Dortmund 4:3 (0:2)

Branky: 48. Origi, 66. Coutinho, 78. Sakho, 90.+1 Lovren - 5. Mchitarjan, 9. Aubameyang, 57. Reus. Rozhodčí: Cakir (Tur.). První zápas: 1:1, postoupil Liverpool.

Šachtar Doněck - Braga 4:0 (2:0)

Branky: 43. a 74. vlastní Ferreira, 25. Srna z pen., 50. Kovalenko. Rozhodčí: Královec (ČR). První zápas: 2:1, postoupil Šachtar.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články