Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Liverpool ovládl derby, Citizens zastavili sérii porážek a Arsenal "urval" bod na Chelsea

V 9. kole anglické nejvyšší soutěže potvrdili roli favoritů fotbalisté Liverpoolu a Manchesteru City. Reds v Merseyside derby zdolali Everton 2:0 brankami Mohameda Salaha ze závěrečné pasáže střetnutí. Citizens ukončili šňůru dvou ligových nezdarů, porazili Brighton 2:1 a posunuli se do čela neúplné tabulky o skóre před Arsenal, který remizoval ve šlágru na Stamford Bridge 2:2. Manchester United v den úmrtí klubové legendy Bobbyho Charltona přehrál Sheffield 2:1.

Mohamed Salah z Liverpoolu střílí gól z pokutového kopu
zdroj: REUTERS

Arsenal tři předchozí návštěvy "chrámu" Chelsea proměnil pokaždé v zisk tří bodů a v této sezoně ještě na stadionech soupeřů nezaváhal. Tentokrát ale ještě 13 minut před koncem prohrával 0:2 a zdálo se, že směřuje k první porážce v ročníku.

Po čtvrthodině totiž nařídil rozhodčí po zhlédnutí videa penaltu za Salibovu ruku a Palmer s přehledem poslal brankáře Rayu na druhou stranu než míč. Hned po změně stran navíc skončil v síti přetažený Mudrykův centr, který původně hledal Sterlingovu hlavu. Pro ukrajinského útočníka to byl druhý gól v posledních třech zápasech. 

Třináct minut před koncem ovšem domácí brankář Sánchez udělal fatální chybu v rozehrávce, Rice z 25 metrů poslal míč pohotově do sítě a v 85. minutě Belgičan Trossard krátce po svém příchodu na trávník vyrovnal.

Pro hráče Liverpoolu hovořilo postavení v tabulce i statistika, podle níž s městským rivalem od začátku století prohráli pouze jeden z 26 zápasů. Jejich šance se ještě zvýšila, když obránce Young za ostré zákroky stihl krátce po sobě dostat dvě žluté karty. Osmatřicetiletý bývalý anglický reprezentant viděl červenou teprve potřetí v bohaté kariéře, ve které sehrál přes 600 duelů.

Svěřenci trenéra Kloppa měli od té chvíle drtivou převahu, ale v koncovce se jim dlouho nedařilo. Až čtvrt hodiny před koncem rozhodčí po přezkoumání videa nařídil pokutový kop za ruku, Salah ho bezpečně proměnil a v nastavení výhru zpečetil sedmým ligovým gólem v aktuální sezoně. 

Álvarez s Haalandem skolili Brighton, Newcastle naděloval

V Manchesteru otevřel brzy skóre Argentinec Álvarez a poté nekompromisně skóroval Haaland, který při obou zmíněných prohrách vyšel střelecky naprázdno. V závěru sice střídající Španěl Fati zápas zdramatizoval, ale obhájce titulu už další ztrátu bodů nepřipustil. V hektickém nastavení těsné vedení uhájil i za cenu červené karty pro Akanjiho.

Newcastle je sice v tabulce až na pátém místě, ale s 24 góly má nejproduktivnější útok v celé Premier League. Čtyři různí střelci pokořili jindy houževnatou obranu Crystal Palace, jež z předchozích tří zápasů pokaždé udržela čisté konto. Bojovného ducha ukázal nováček Luton, který v Nottinghamu ještě sedm minut před koncem prohrával 0:2, ale stihl zachránit bod.

Smuteční věnec, který kapitán United Bruno Fernandes položil na hřiště po smrti legendy Sira Bobbyho Charltona
zdroj: Reuters autor: Ed Sykes

Manchester United během reprezentační přestávky provázely úvahy o změně majitele i vyhazovu trenéra Ten Haga, v sobotu všechno zastínila zpráva o úmrtí klubové legendy Bobbyho Charltona. Ani na hřišti to dlouho na žádnou velkou radost nevypadalo. V Sheffieldu v zápase s posledním týmem tabulky to bylo ještě třináct minut před koncem 1:1, než hosty spasil Portugalec Dalot střelou z dálky. Sváteční střelec se v dresu rudých ďáblů trefil teprve podruhé a to je na Old Traffordu s krátkou přestávkou už pět let.

Anglická fotbalová liga – 9. kolo:

Liverpool – Everton 2:0 (75. z pen. a 90.+7 Salah), Brentford – Burnley 3:0 (24. Wissa, 62. Mbeumo, 87. Ghoddos), Manchester City – Brighton 2:1 (7. Álvarez, 27. Haaland - 73. Fati), Newcastle – Crystal Palace 4:0 (5. Murphy, 44. Gordon, 45.+1 Longstaff, 66. Wilson), Nottingham – Luton 2:2 (48. a 76. Wood – 83. Ogbene, 90.+2 Adebayo), Bournemouth – Wolverhampton 1:2 (17. Solanke – 47. Cunha, 87. Kalajdžič), Chelsea – Arsenal 2:2 (15. Palmer z pen., 48. Mudryk – 77. Rice, 85. Trossard), Sheffield United - Manchester United 1:2 (34. McBurnie z pen. - 28. McTominay, 77. Dalot).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články