Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Ligy mění postupový klíč, 15. tým by se mohl zachránit

Praha - Zástupci profesionálních fotbalových klubů odsouhlasili nový postupový a sestupový klíč pro první ligu a Fotbalovou národní ligu. Nově bude postup nabídnut jen prvním čtyřem klubům z nižší soutěže. Pokud se mezi nimi nenajdou dva postupující, zachrání se předposlední tým. Kdyby záchranu odmítl, teprve pak by byly osloveny další kluby.

zdroj: ČT4

"Od července platí nový soutěžní řád pro všechny soutěže. Osloví se pouze třetí a čtvrté mužstvo v případě, že první dva celky postup odmítnou. Dosud se oslovovaly i další celky. V případě, že se mezi prvními čtyřmi nenajdou dvě postupující mužstva, předposlední mužstvo nesestupuje," řekl ředitel profesionálních soutěží Tomáš Bárta. "Pokud by předposlední mužstvo nemělo zájem o setrvání v soutěži, osloví se dál páté, šesté, sedmé a další mužstva z nižší soutěže. Poslední mužstvo však musí sestoupit vždycky bez ohledu na další věci," dodal.

Neměla by se tak opakovat situace z letošního července, kdy z druhé nejvyšší soutěže sestoupily Most s Kolínem a Žižkov nedostal licenci. Ve třetí lize se pak marně hledali postupující, nabídku přijali jen vítěz MSFL Olomouc B a třetí tým ČFL Vyšehrad. Následně se postup nabízel i týmům ze středu tabulky, podle nového klíče by však nejprve dostal předposlední Most nabídku na setrvání v soutěži.

Ředitel profesionálních soutěží Tomáš Bárta: "Kluby musí do jednoho roku po postupu hrát na svém stadionu připraveném na ligu, jinak znovu hned sestoupí. Kluby vznesly návrh, aby se úprava stadionu rozvrstvila do tří let. Určit si, co je podstatné hned po postupu, co pro další rok a co může počkat třeba dva roky."

Kluby z Fotbalové národní ligy rovněž navrhly, zda by bylo možné zmírnit licenční podmínky pro postup do nejvyšší soutěže rozložením požadavků na stadion do tří let. Náklady na úpravu stadionu v případě postupu by tak nebyly jednorázově tak velké a byla větší šance, že kluby postup přijmou. Takto se například letos musel vzdát postupu Varnsdorf.

Kluby budou o této možnosti debatovat s licenčním manažerem Stanislavem Rýznarem. "Budou si definovat klíčové body a diskutovat o tom, zda se na nějakých bodech dá něco upravit z hlediska času. Nepředpokládáme ale, že by se to mělo stihnout upravit už pro tuto sezonu," uvedl mluvčí FAČR Ondřej Lípa.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články