Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Liga národů bude atraktivní po všech stránkách, ujišťuje sekretář FAČR

Fotbalové národní týmy čeká nový systém kvalifikace na vrcholné turnaje. Už příští rok odstartuje Liga národů, která má snížit počet méně atraktivních přátelských zápasů a navíc přináší možnost postupu na evropský šampionát i přes neúspěch v tradiční kvalifikaci. Podle generálního sekretáře tuzemské Fotbalové asociace Rudolfa Řepky se bude v mnoha aspektech jednat o skvělou soutěž. "Hráči ji budou muset brát se vší vážností," uvedl. Zápasy z Ligy národů odvysílá ČT sport na podzim 2018.

zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Ligy národů se zúčastní všech 55 týmů pod hlavičkou UEFA, které budou rozděleny do čtyř  výkonnostních lig. Nová soutěž bude předcházet tradiční evropské kvalifikaci, ze které postoupí přímo na šampionát 20 týmů. "UEFA se snažila, aby to bylo vyvážené, aby se soutěž líbila největším i nejmenším asociacím. To si myslím, že se povedlo," řekl Řepka.

Čeští fotbalisté budou nasazeni do druhé ligy pro týmy na 13. až 24. místě žebříčku UEFA. Posun ze třetí ligy do druhé dvanáctky si vybojovali výhrami nad Ázerbájdžánem a San Marinem v závěrečných dvou zápasech neúspěšné kvalifikace mistrovství světa.

"Je to soutěžní utkání se vším všudy, musíme do toho jít naplno. Bude se počítat každý gól, venku či doma. Bude se hrát o to, jestli z ligy B budeme moci postoupit mezi elitní národní asociace a vůbec jakým způsobem budeme nasazeni do kvalifikace o Euro," řekl zástupce FAČR. Karel Jarolím má jasný cíl: vyhrát skupinu.

Díky novému systému se tak na mistrovství Evropy může dostat nejen z klasické kvalifikace, ale jako jeden ze čtyř týmů, které uspějí v závěrečném play-off Ligy národů.

"Vývoj měl asi čtyři roky, bylo to poměrně dlouhé. Lítali jsme do Nyonu, připomínkovali, nakonec se udělal kompromis a vznikla tak skvělá soutěž," je si jist Řepka. Vedou ho k tomu parametry, které Liga národů má. "Doufám, že to bude splňovat. Bude to sportovně, divácky i finančně atraktivní," prohlásil.

Neobává se, že by nová soutěž byla konkurencí pro zavedené akce. "Konkurence pro Ligu mistrů to určitě nebude. Soutěže národních týmů a klubové jsou striktně odděleny," zdůraznil.

V zúžené podobě zůstávají i přátelské zápasy. "Budou možná, ale bude jich méně. Hrát třeba s Argentinou je stále možné, budete-li na to mít peníze. Ale UEFA ten přátelák musí schválit. To je výhoda i nevýhoda systému," doplnil Řepka.

Ilustrační foto

Reprezentaci nyní čekají dvě přátelská utkání s Islandem a Katarem, další je pak v plánu na jaře příštího roku. Dva následující přáteláky by se mohly hrát před startem Ligy národů. "Ze šesti utkání budou dvě přátelská. Třeba to bude na začátek, aby si Karel Jarolím mohl vyzkoušet nějaké varianty. Mně se líbí, že jakmile hráči přijedou, a někdy přemýšlí, že to je jen přátelák a pošetří síly, teď budou určitě muset všichni přijet a brát to se vší vážností."

Liga národů, která se rozlosuje 24. ledna, odstartuje v září roku 2018 a atraktivní by měla být i ze zmíněného finančního hlediska. Finanční prémie za start totiž činí milion euro. "A v případě, že by Česká republika vyhrála skupinu, můžeme dosáhnout až dvou milionů euro za soutěž," sdělil Řepka.

Los každou ze čtyř lig rozdělí do čtyř skupin. Každý z týmů tak bude mít dva až tři soupeře, s nimiž bude ve dvojutkáních bojovat o prvenství ve skupině. To přinese postup do vyšší ligy, poslední místo naopak přináší sestup. Vítězové skupin první ligy si v červnu 2019 zahrají Final Four.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články