Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Sportovní legendy

Liga národů: Anglie selhala, Haaland zase úřadoval, Francie si zastřílela

Anglie v Lize národů doma podlehla Řecku 1:2. Ve čtvrté minutě nastavení vystřelil hostům tři body Vangelis Pavlidis a zajistil svému týmu vůbec první výhru nad Albionem v historii. V elitní divizi A Itálie v oslabení neudržela dvoubrankové vedení a doma remizovala s Belgií 2:2. Francouzi si v Budapešti poradili s Izraelem 4:1. Erling Haaland dal při výhře 3:0 nad Slovinskem dva góly a s 34 brankami už je nejlepším střelcem norské reprezentace.

Utkání Anglie – Řecko
zdroj: Reuters autor: Toby Melville

Emotivní historické vítězství

V Londýně se skóre změnilo až čtyři minuty po startu druhého dějství. Mezi čtyřmi domácími obránci si Pavlidis našel místo a překonal brankáře Pickforda. Angličané hrající bez kanonýra Harryho Kanea srovnali tři minuty před koncem zásluhou tvrdé rány Bellinghama

Ani na bod jim to ale překvapivě nakonec nestačilo, ve čtvrté nastavené minutě se po skrumáži v domácím vápně opět prosadil Pavlidis. Řekové slavili emotivní vítězství poté, co je v týdnu zasáhla zpráva o úmrtí spoluhráče George Baldocka. Z předchozích devíti zápasů s Anglií uhráli jen dvě remízy

Itálie měla všechno krásně rozehrané

Italové šli do vedení hned na přelomu první a druhé minuty, po milimetrovém Dimarcově centru se nadvakrát prosadil Cambiaso. Pro čtyřiadvacetiletého obránce to byla premiérová trefa v národním týmu. Ve 24. minutě zvýšil Retegui, jenž do sítě dorazil Cambiasovu vyraženou střelu.

O 14 minut později svěřenci Luciana Spallettiho přišli o vyloučeného Pellegrina, který tvrdě zfauloval Theateho. Belgičané stihli snížit ještě před poločasem, z hranice vápna se prosadil De Cuyper. Po hodině hry hosté srovnali díky Trossardovi, jenž za Donnarummova záda doklepl hlavičku Faese. Italové vedou skupinu A2 se sedmi body, o bod před druhou Francií. Belgie je třetí se ziskem čtyř bodů.

Francouzi si zastříleli i bez Mbappého

Také Francouzi na neutrálním hřišti v maďarské metropoli začali svižně a v sedmé minutě se po chybě brankáře Glazera trefil Camavinga. Gandelman sice ve 24. minutě vyrovnal, ale favoriti si hned za čtyři minuty vzal vedení zpět zásluhou Nkunkua, jenž dal první reprezentační gól. V závěru zpečetili výhru Guendouzi a Barcola. Úřadující vicemistři světa zvítězili i přes absenci zraněného kapitána Mbappého.

Haaland v duelu skupiny B3 se Slovinskem překonal dosavadního norského rekordmana Jörgena Juveho, jenž byl s 33 zásahy v čele národních historických tabulek od roku 1937. Čtyřiadvacetiletý útočník to dokázal už v 36. zápasech, Juve odehrál 45 utkání. Gól dal i útočník Atlética Madrid Sörloth a nepražení Norové vedou tabulku o tři body před svým soupeřem a Rakouskem, které v soutěži ukončilo čekání na výhru a porazilo Kazachstán 4:0.

Výsledky 3. kola Ligy národů

Skupina A2:

Itálie – Belgie 2:2 (2:1)

Branky: 1. Cambiaso, 24. Retegui – 42. De Cuyper, 61. Trossard. ČK: 38. Pellegrini.

Izrael – Francie 1:4 (1:2)

Branky: 24. Gandelman – 7. Camavinga, 28. Nkunku, 87. Guendouzi, 89. Barcola.

Skupina B2:

Anglie – Řecko 1:2 (0:0)

Branky: 87. Bellingham – 49. a 90.+4 Pavlidis.

Finsko – Irsko 1:2 (1:0)

Branky: 17. Pohjanpalo – 57. Scales, 88. Brady.

Skupina B3:

Norsko – Slovinsko 3:0 (1:0)

Branky: 7. a 62. Haaland, 52. Sörloth.

Rakousko – Kazachstán 4:0 (1:0)

Branky: 10. Baumgartner, 53. Lienhart, 56. Sabitzer, 79. Seidl.

Skupina C4:

Lotyšsko – Severní Makedonie 0:3 (0:1)

Branky: 35. Atanasov, 70. Qamili, 90.+3 Elmas.

Faerské ostrovy – Arménie 2:2 (1:1)

Branky: 37. Benjaminsen, 85. Bjartalíd – 44. Zelarajan, 90.+3 Manveljan.

Skupina D1:

Gibraltar – San Marino 1:0 (0:0)

Branka: 62. Britto.

Skupina D2:

Moldavsko – Andorra 2:0 (1:0)

Branky: 31. Ionita, 90.+5 Cojocaru.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články