Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Za nepokoje před finále Ligy mistrů prý mohou fanoušci Liverpoolu, UEFA to chce vyšetřit

Podle francouzské ministryně sportu Amélie Oudéaové-Castéraové způsobili nepokoje před sobotním finále fotbalové Ligy mistrů v Saint-Denis fanoušci Liverpoolu. Problémy poté ještě znásobila místní mládež, která se pokusila dostat na stadion bez lístků. Evropská fotbalová unie UEFA oznámila, že se okolnostmi provázejícími vrchol pohárové sezony bude zabývat nezávislá vyšetřovací komise.

Chaos před stadionem před finále LM
zdroj: ČTK/AP/Christophe Ena

Utkání, které nakonec vyhrál 1:0 Real Madrid, začalo kvůli chaosu před stadionem se zhruba půlhodinovým zpožděním. Zasáhnout museli policejní těžkooděnci a použili i slzný plyn. Zadrženo bylo 105 lidí a 238 fanoušků utrpělo lehká zranění.

"V první řadě si musíme uvědomit, že se před stadionem shromáždilo velké množství fanoušků Liverpoolu bez lístků nebo s falešnými vstupenkami," řekla Oudéaová-Castéraová rozhlasové stanici RTL. Ministryně zadala meziresortnímu zmocněnci pro velké sportovní akce Michaelu Cadotovi, aby do 10 dnů vypracoval o událostech zprávu.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih finále Liverpool - Real Madrid

"A při takovém množství je jasné, že se někteří lidé pokusí dostat se na stadion. Do toho se navíc přimíchala místní mládež, která se také pokusila proniknout na Stade de France," přidala. Příznivci Realu podle ní žádné problémy nezpůsobili, protože je měl španělský klub pod kontrolou.

Francouzská vláda kvůli incidentu na pondělí také svolala mimořádné zasedání. Země má totiž příští rok hostit mistrovství světa v ragby a v roce 2024 se v Paříži uskuteční letní olympijské hry.

"Co se stalo, je politováníhodné a hlavně znepokojující, protože se jasně ukázalo, že nejsme připravení na akce, jako je třeba olympiáda," prohlásil krajně levicový politik Jean-Luc Mélenchon. "Musíme udělat všechno pro to, aby se to už neopakovalo," přidala Oudéaová-Castéraová.

Pohoršení z postupu policie vyjádřil náměstek britské ministryně kultury a sportu pro technologii Chris Philp. "Byl jsem v šoku, když jsem viděl policii, jak použila pepřový sprej na fanoušky, mezi kterými byli děti nebo postižení," uvedl. "A ze záběrů, které jsem viděl, šlo o zcela přehnaný zákrok," dodal.

Policii zkritizoval také výkonný ředitel liverpoolského klubu Billy Hogan. Zacházení s fanoušky anglického celku podle něj bylo nepřijatelné a současně vyzval evropskou fotbalovou unii UEFA, aby případ vyšetřila.

UEFA také uvedla, že incidenty bude vyšetřovat nezávislá komise, v jejímž čele bude portugalský politik Tiago Brandao. Časový rámec vyšetřování neoznámila.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články