Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Vrchol bude teď. Od Rapidu se odvine sezona, má jasno Pavelka

Dvojzápas 2. předkola Ligy mistrů s Rapidem Vídeň považuje David Pavelka za vrchol, od kterého se bude pro Spartu odvíjet sezona. Věří, že Pražané zužitkují zkušenosti z minulého ročníku, v němž ve skupině Evropské ligy narazili na pozdějšího francouzského mistra Lille, AC Milán a Celtic Glasgow.

"Celou přípravu jsme směřovali tak, že vrchol bude teď a dost se podle toho bude odvíjet naše sezona. Všichni důležitost (zápasů s Rapidem) jednoznačně cítíme, ale zase nechceme, aby nám to svazovalo nohy. Samozřejmě respekt je namístě, ale ne přehnaný," řekl Pavelka před úvodním úterním soubojem s Vídeňany.

Je nám líto, video expirovalo.
Sparta rozehraje 2. předkolo LM ve Vídni s Rapidem

Letenští se loni na podzim představili po čtyřech letech v základní skupině evropských pohárů. V Evropské lize uhráli šest bodů a skončili třetí. "Už jsme delší dobu pohromadě a chceme ukázat, že utkání, která jsme absolvovali, nám pomohla a posunula nás. Teď je přesně pravý čas, abychom to ukázali," uvedl třicetiletý středopolař.

Svůj tým jako favorita dvojzápasu nevidí. "Myslím si, že je to 50 na 50. Rapid už má za sebou nějaké duely, viděli jsme je osobně. Nic to nemění na tom, že chceme být úspěšní. Věříme, že schopnosti a kvalitu na to, abychom to zvládli, máme," prohlásil Pavelka.

Rapid je s 32 tituly nejúspěšnějším rakouským týmem, na ligové prvenství ale čeká od roku 2008. V posledních dvou sezonách obsadil druhou příčku za Salcburkem. "Zelenobílí" si skupinu Ligy mistrů stejně jako Sparta naposledy zahráli v ročníku 2005/2006.

"Je to agresivní, kompaktní mančaft s rychlým přechodem do útoku. Mají dobře zvládnutý presink a represink. Je to nepříjemný a určitě hodně silný tým," konstatoval Pavelka.

Nechtěl ale specifikovat, co by na soupeře mohlo platit. "Něco jsme si řekli. Nevím, jestli je dobré to ventilovat ven. Doufám, že informací a poznatků máme dost a že je zítra na hřišti převedeme do praxe," doplnil sparťanský odchovanec a někdejší hráč Slovácka, Liberce a istanbulské Kasimpasy.

Odveta na Letné je na programu ve středu 28. července. Nově už při rovnosti skóre z obou duelů nerozhoduje větší počet branek vstřelených na soupeřově hřišti, v případě celkové remízy se prodlužuje.

"Je to velká změna, ale pro nás na hřišti se nic nemění. Musíme vyhrát, musíme to zvládnout. V tomhle směru jsou jednodušší počty. Osobně tu změnu nechápu, ale nejsem tu od toho, abych to komentoval. Je jedno, kolik gólů vstřelíme doma nebo venku. V dvojzápase prostě musíme být lepší," uvedl Pavelka.

Sparta podle něj ve Vídni taktizovat nebude. "Trenér (Pavel Vrba) je tu nějakou dobu a s takovým náznakem jeho filozofie jsem se nepotkal. Všechna utkání chceme vyhrávat a ve všech chceme dominovat. Ne vždycky se to samozřejmě podaří, ale s tím půjdeme i do zítřejšího zápasu. Určitě nejdeme taktizovat na 0:0, to by se hlavně obrátilo proti nám," prohlásil třiadvacetinásobný český reprezentant.

Pražané mají k dispozici téměř kompletní kádr. Mimo hru je kvůli zranění stoper Ondřej Čelůstka, útočník Lukáš Juliš zase po zranění v přípravě absolvoval jen pár tréninků. "Už příprava vypadala slibně. Zranil se nám v ní Julda a nějaké drobné šrámy tam byly, ale nic vážného. Po dlouhé době je to určitě nejpozitivnější zpráva, že jsme přípravu mohli absolvovat celou bez nějakých úlev a výpadků," prohlásil Pavelka.

Postupem přes vídeňský celek by si Letenští zajistili minimálně účast v hlavní fázi Evropské ligy a v dalším předkole Ligy mistrů by vyzvali Monako, o čemž rozhodl dnešní los v Nyonu. Naopak v případě vyřazení by ve stejné fázi Evropské ligy narazili na kyperskou Famagustu.

"Upřímně jsme si k losu ještě nic neříkali. Zaregistrovali jsme to, ale nijak jsme to zatím nekomentovali. To přijde na řadu, až pokud zvládneme tenhle dvojzápas," dodal Pavelka.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články