Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Van Dijk předčil Messiho i Ronalda. Podle UEFA je nejlepším fotbalistou roku

Králem fotbalového ročníku 2018/19 je podle UEFA obránce Liverpoolu Virgil van Dijk. Kapitán nizozemské reprezentace získal prestižní cenu poprvé v kariéře a "porazil" barcelonského Lionela Messiho i Cristiana Ronalda z Juventusu Turín.

Virgil van Dijk s trofejemi na ceremoniálu UEFA
zdroj: REUTERS autor: Eric Gaillard

Osmadvacetiletý Van Dijk, který v Monaku obdržel také ocenění pro nejlepšího obránce roku, vyhrál v minulé sezoně s Liverpoolem Ligu mistrů a skončil s ním i na druhém místě anglické ligy o bod za Manchesterem City.

Urostlý stoper zaznamenal v 50 soutěžních duelech uplynulého ročníku šest gólů a čtyři asistence, za což byl zvolen nejlepším hráčem v sezoně Premier League jak vedením soutěže, tak samotnými hráči.

Nejlepší hráče volilo 80 trenérů klubů, které v uplynulém ročníku startovaly ve skupinách Ligy mistrů a Evropské ligy, a 55 novinářů za každou členskou zemi UEFA. Van Dijk měl celkem 305 bodů, Messi 207 a Ronaldo 74.

Brankářem sezony se stal Alisson Becker z Liverpoolu, nejlepším záložníkem Frenkie de Jong, jenž v létě přestoupil z Ajaxu Amsterdam do Barcelony. Nejlepším útočníkem byl zvolen Messi a nejlepší fotbalistkou Angličanka Lucy Bronzeová z Lyonu.

Cenu prezidenta UEFA převzal od Aleksandera Čeferina bývalý útočník Manchesteru United a francouzské reprezentace Eric Cantona.

V hlavní kategorii se na čtvrté pozici umístil Alisson s 57 body. Do nejlepší desítky se dostali i útočníci Liverpoolu Sadio Mané (51) a Mohamed Salah (49), bývalý hráč Chelsea a posila Realu Madrid Eden Hazard (38), obránce Juventusu Matthijs de Ligt s bývalým spoluhráčem z Ajaxu De Jongem (oba 27) a opora Manchesteru City Raheem Sterling (12). Loňský vítěz, chorvatský záložník Luka Modrič z Realu, mezi nejlepšími chyběl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články