Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Vaclík a Suchý hrají s Basilejí o postup, proti Liverpoolu stačí remíza

Praha - Závěrečné 6. kolo základních skupin určí posledních pět osmifinalistů. Dnes se hraje o tři volná postupová místa, zítra pak o zbylé dvě příčky. Účast v jarních bojích už si s předstihem zajistila jedenáctka klubů včetně obhájce trofeje Realu Madrid. O postup budou bojovat i gólman Tomáš Vaclík a obránce Marek Suchý v dresu Basileje. Se švýcarským klubem jim stačí v přímém souboji o postup v Liverpoolu remizovat, naopak slavný anglický klub potřebuje zvítězit. Textovou on-line reportáž nabídne náš web.

Basilej má na druhém místě skupiny B dvoubodový náskok před Liverpoolem a k postupu potřebuje na Anfieldu bodovat. Proti anglickým soupeřům se jí daří, v Lize mistrů vyhrála poslední čtyři duely proti týmům z Premier League a s Liverpoolem ve třech zápasech neprohrála. "Bude to zajímavé, protože už před začátkem skupiny jsme říkali, že bychom chtěli do poslední chvíle bojovat o postup do další fáze Ligy mistrů. Bude to pro nás poslední zápas roku, takže věřím, že si necháme to nejlepší na konec," uvedl brankář Vaclík.

Liverpool po vydařené minulé sezoně opět zabředl do průměrných výkonů, před úterním klíčovým duelem ale doufá v pomoc vyprodaného stadionu. "Dostaneme do fanoušků skvělou podporu, která nám dodá velkou energii. Vnímám to jako velkou výhodu. Nemohli jsme chtít víc než hrát v úterý na Anfieldu a muset k postupu vyhrát," podotkl trenér Brendan Rodgers.

Podobná situace je ve skupině C, kde také dojde na přímý souboj o postup. Průběžně druhému Monaku stačí proti Petrohradu remíza, zatímco ruský klub potřebuje zvítězit. Francouzský celek posbíral s "dietním" skóre 2:1 už osm bodů a v případě bezbrankové remízy by se stal prvním týmem v historii soutěže, který by postoupil ze skupiny s pouhými dvěma vstřelenými góly.

Ve skupině A má velmi blízko k postupu Juventus Turín. Pokud nechce spoléhat na to, že Olympiakos Pireus v souběžně hraném duelu klopýtne s Malmö, potřebuje uhrát proti lídrovi tabulky Atlétiku Madrid aspoň bod. Na remízu ale Turínští nechtějí spoléhat a naopak by se ještě rádi posunuli do čela skupiny. "Musíme se snažit vyhrát aspoň o dva góly. Chceme zvítězit, postoupit a navrch se pokusit o první místo," řekl trenér Massimiliano Allegri.

Real Madrid už nemůže ve skupině B přijít o první místo, přesto má o motivaci postaráno. Pokud doma porazí outsidera Ludogorec Razgrad, devatenáctým soutěžním vítězstvím za sebou překoná španělský rekord Barcelony. "Bílý balet" navíc hraje o to, aby udržel stoprocentní bodovou bilanci, čímž by vyrovnal svůj výkon ze sezony 2011/12. Vedle něj v minulosti dokázaly vyhrát všech šest zápasů skupiny jen čtyři kluby.

Arsenal, který už má rovněž jistý postup, zakončí skupinu D duelem na půdě Galatasaraye Istanbul. Kapitán české reprezentace Tomáš Rosický odehrál za "kanonýry" v sezoně jen 160 minut a do posledních šesti zápasů nezasáhl vůbec. O víkendu kvůli zdravotním potížím nebyl ani na lavičce.

Zajímavosti vybraných zápasů 6. kola LM

Juventus Turín - Atlético Madrid

- Juventus postoupí, pokud uhraje aspoň bod nebo Olympiakos Pireus ve druhém utkání skupiny nezvítězí

- Atlético má už postup jistý a k prvnímu místu ve skupině mu stačí, když neprohraje o 2 a více gólů

- Juventus 7x po sobě neprohrál (6 výher, 1 remíza) a v posledních 5 utkáních inkasoval jediný gól

- Juventus je doma v evropských pohárech 9 zápasů neporažen, na svém novém stadionu prohrál jen jeden ze 14 pohárových duelů

Liverpool FC - FC Basilej

- Basilej ve 3 vzájemných duelech neprohrála

- Liverpool potřebuje k postupu zvítězit, Basileji stačí remíza

- Liverpool od úvodní výhry nad Ludogorcem ve skupině 4x za sebou nevyhrál

- Basilej prohrála jediný z 9 zápasů v LM s anglickými soupeři a poslední 4 vyhrála

AS Monako - Zenit Petrohrad

- Monaku stačí k postupu bod, Petrohrad potřebuje zvítězit

- Monako má nejlepší obranu soutěže s jediným inkasovaným gólem

- Monako vyhrálo jen 7 z 22 zápasů v sezoně

- Petrohrad vyhrál 4 z posledních 5 duelů a inkasoval v nich jediný gól

Borussia Dortmund - Anderlecht Brusel

- Dortmund prohrál jen poslední z 5 zápasů ve skupině, předchozí 4 duely vyhrál vždy minimálně o 2 branky

- Dortmund vyhrál 7 z posledních 8 domácích zápasů ve skupině LM

- Anderlecht ve 2 venkovních zápasech skupiny uhrál 2 remízy

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články