Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

V Lize mistrů se poprvé otestuje VAR na dálku, slavit postup mohou další tři týmy

Až doposud platilo, že videorozhodčí je při zápasech Ligy mistrů vždy na stadionu. Duel mezi Sevillou a Chelsea ale nabídne velkou novinku. U přímého duelu o první místo ve skupině bude premiérově asistovat VAR na dálku ze sídla UEFA v Nyonu. Pozornost bude upřena také na souboje o postupové příčky. Hned tři týmy mohou slavit jistotu další fáze milionářské souěže, Lazio, Dortmund a Manchester United. Sestřihy zápasů sledujte na ČT sport nebo webu ctsport.cz od 23:00.

Obrazovka připravena pro hlavního rozhodčího v Lize mistrů
zdroj: ČTK/PA autor: Martin Rickett

Sevilla si místo ve vyřazovací části zajistila před týdnem výhrou 2:1 v Krasnodaru, při které český reprezentant Vaclík odchytal celý zápas. V tabulce skupiny E má úřadující vítěz Evropské ligy deset bodů stejně jako Chelsea, se kterou v prvním utkání v Londýně remizoval 0:0.

"Po losu nikdo nečekal, že po čtyřech zápasech bude hotovo a bude se hrát jenom o to, kdo skupinu vyhraje. Jsme šťastní a spokojení, že jsme splnili cíl v nejkratší možnou chvíli," řekl Vaclík, který za Sevillu odchytal tři poslední zápasy a ve všech španělský celek vyhrál.

Při utkání bude také poprvé v Lize mistrů asistovat videorozhodčí, který nebude na stadionu, ale ve zcela jiné zemi. Až dosud byl sudí u videa vždy přítomen v dějišti zápasu, po nedávném zkušebním provozu se ale UEFA rozhodla vyzkoušet novinku v praxi.

"UEFA úspěšně otestovala a poté i schválila technické řešení na dálku, které bude poprvé v Lize mistrů využito při utkání Ligy mistrů mezi Sevillou a Chelsea," uvedla UEFA. Videorozhodčí bude duel sledovat ve švýcarském sídle UEFA, na stadionu bude nicméně přítomen záložní tým videosudích.

Ve skupině F proti sobě nastoupí Dortmund s Laziem a oba celky si můžou zajistit postup. Borussia vede tabulku o bod před italským soupeřem a jisté místo v play-off bude mít, pokud neprohraje, nebo pokud Bruggy zaváhají s Petrohradem. Lazio do play-off posune výhra, prohra Brugg se Zenitem, nebo pokud obě utkání skončí remízou.

Zatímco Lazio se může opřít o výhru 3:1 z domácího utkání s Dortmundem, Borussia bude spoléhat na formu Erlinga Haalanda. Norský útočník je s šesti góly nejlepším střelcem soutěže a v posledních osmi soutěžních zápasech dal celkem dvanáct branek.

Ve druhém utkání skupiny budou Bruggy, kde působí český útočník Michael Krmenčík, bojovat o udržení naděje na postup. Belgický celek k tomu potřebuje zvítězit nad Petrohradem. Porážka by ho o šanci na play-off připravila, stejně jako kdyby obě utkání skončila remízou - v takovém případě by ale Bruggy měly jistotu třetího místa a Evropské ligy.

Ve skupině G už mají jistý postup Barcelona s Juventusem, katalánský celek si ale může pojistit první místo. Potřebuje k tomu vyhrát v Budapešti nad Ferencvárosem a současné zaváhání "Staré dámy" s Dynamem Kyjev. Pokud by Juventus prohrál, bude Barceloně stačit i remíza. Zápas v Turíně bude řídit Francouzka Stéphanie Frappartová, jež se stane první ženskou hlavní rozhodčí v Lize mistrů.

Manchester United si může zajistit postup ze skupiny H. Anglický celek dvě kola před koncem základní části vede tabulku o tři body před Paris St. Germain, který přivítá na Old Trafford. Pro účast v play-off potřebují Rudí ďáblové s finalistou minulého ročníku Ligy mistrů bodovat.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články