Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

V Lize mistrů jde Messi proti Ronaldovi. Nejlepším fotbalistou Evropy je Lewandowski

Kostky jsou vrženy. Do skupiny G fotbalové Ligy mistrů poslal los proti sobě největší hvězdy planety Lionela Messiho s Barcelonou a Cristiana Ronalda s Juventusem. I dva čeští fotbalisté Michael Krmenčík v týmu Brugg a Tomáš Vaclík v Seville už znají soupeře v základní skupině. Vaclíka čeká Chelsea, Krasnodar a Rennes. Krmenčíka Petrohrad, Dortmund a Lazio Řím. V rámci losování byl vyhlášen i nejlepší fotbalista Evropy v anketě UEFA, tím se stal Robert Lewandowski, který porazil De Bruyneho i Neuera. 

Cristiano Ronaldo a Lionel Messi
zdroj: Reuters autor: SERGIO PEREZ

Nejlepším fotbalistou Evropy za sezonu 2019/20 se stal v anketě Evropské fotbalové unie UEFA polský útočník Bayernu Mnichov Robert Lewandowski. Ocenění získal poprvé v kariéře. V hlasování předčil klubového spoluhráče brankáře Manuela Neuera a záložníka Manchesteru City Kevina de Bruyneho.

Dvaatřicetiletý Lewandowski, který si v minulém ročníku s 55 góly vylepšil osobní maximum, navíc vyhrál i cenu pro nejlepšího útočníka.

Bavorskému gigantovi pomohl v předchozí sezoně k triumfu v Lize mistrů, Bundeslize a Německém poháru. Skvěle Bayern načal i tento ročník, v němž ovládl Superpohár UEFA a německý Superpohár.

Poprvé v historii ocenění, které se uděluje od roku 2011, chyběli v elitní trojici hvězdní Lionel Messi z Barcelony a Cristiano Ronaldo z Juventusu Turín.

Mnichovský celek ovládl i další kategorie. Nejlepším gólmanem byl zvolen Neuer, obráncem Joshua Kimmich a trenérem Hans-Dieter Flick. Suverenitu Bayernu narušil pouze De Bruyne, který byl oceněn jako nejlepší záložník.

Cenu prezidenta UEFA převzal bývalý kanonýr Chelsea Didier Drogba. Nejlepší fotbalistkou se stala dánská útočnice Pernille Hardenová z Chelsea.

Nejlepší hráče vybíralo 80 trenérů klubů, které v uplynulém ročníku startovaly ve skupinách Ligy mistrů (32) a Evropské ligy (48), a 55 novinářů za každou členskou zemi UEFA.

Ženevský los Ligy mistrů

Obhájce titulu v Champions League Bayern Mnichov se ve skupině A představí proti Atléticu Madrid, Salcburku a Lokomotivu Moskva. 

Český gólman Vaclík si v základních skupinách Ligu mistrů v minulosti zahrál třikrát s Basilejí, odkud v roce 2018 zamířil do Sevilly. S andaluským celkem ji okusí poprvé, jelikož úřadující vítěz Evropské ligy se v hlavní fázi představí po třech letech.

"Je to velmi vyrovnaná skupina. Týmy mají mezinárodní zkušenosti a navíc se ve svých ligách pohybují na velmi vysoké úrovni. Je to hodně komplikovaná skupina a postoupit dál bude složité," citoval klubový web sportovního ředitele Sevilly Monchiho.

Co do atraktivity budou fanoušky nejvíce zajímat duely mezi Juventusem a Barcelonou. "S Barcelonou to bude obrovská bitva a fantastické střetnutí, protože se díky němu opět setkají dva hráči, kteří jsou podle mého nejlepší na světě: Ronaldo a Messi," řekl pro klubový web viceprezident italského celku Pavel Nedvěd.

Nepodceňuje ale ani zbývající soupeře. "Dynamo Kyjev je solidní tým. Vede ho zkušený trenér Mircea Lucescu, který se proslavil v Šachtaru Doněck. Pokud bychom hráli na Ukrajině v zimě, bylo by to složitější," uvedla osmačtyřicetiletá hráčská legenda "Staré dámy".

"Kvalitu Maďarů neznáme, není to obvyklý soupeř v Lize mistrů. Jak znám maďarský fotbal, bez pochyby budou disponovat spoustou talentu," konstatoval Nedvěd.

Český tým v základní skupině po dvou sezonách chybí. Plzeň v nemistrovské části vypadla ve 2. předkole s nizozemským Alkmaarem, Slavia ve 4. předkole mistrovské části nestačila na dánský Midtjylland. Ten ve skupině D vyzve Liverpool, Ajax Amsterdam a Bergamo.

Program základních skupin Ligy mistrů začne 20. října. Finále se uskuteční 29. května 2021 na Atatürkově olympijském stadionu v Istanbulu. V Turecku se mělo závěrečné utkání uskutečnit už v květnu tohoto roku, kvůli pandemii koronaviru se ale Liga mistrů dohrála turnajovým způsobem v srpnu v Lisabonu.

Los základních skupin fotbalové Ligy mistrů:

Skupina A: Bayern Mnichov, Atlético Madrid, Salcburk, Lokomotiv Moskva.

Skupina B: Real Madrid, Šachtar Doněck, Inter Milán, Mönchengladbach.

Skupina C: Porto, Manchester City, Olympiakos Pireus, Olympique Marseille.

Skupina D: Liverpool, Ajax Amsterodam, Atalanta Bergamo, Midtjylland.

Skupina E: Sevilla (Vaclík), Chelsea, FK Krasnodar, Rennes.

Skupina F: Zenit Petrohrad, Dortmund, Lazio Řím, Bruggy (Krmenčík),

Skupina G: Juventus Turín, Barcelona, Dynamo Kyjev, Ferencváros Budapešť.

Skupina H: Paris St. Germain, Manchester United, Lipsko, Istanbul Basaksehir.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články