Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

United opět uspěli v Paříži. Barcelona si zastřílela a Morata táhl Juventus

Po roce a půl na sebe v Lize mistrů opět narazili v Parku Princů a vítěz byl totožný. Fotbalisté Manchesteru United vyhráli v úvodním utkání soutěže na půdě Paris Saint-Germain 2:1. Tři body brala i Barcelona, která rozstřílela Ferencváros Budapešť 5:1. Chelsea se rozešla se Sevillou 0:0. Skvělý večer prožil Álvaro Morata, jenž dvěma zásahy zajistil triumf Juventusu na půdě Dynama Kyjev.

Marcus Rashford z Manchesteru United slaví gól
zdroj: REUTERS autor: Gonzalo Fuentes

Pařížané měli v úvodu dvě velké šance, ale United podržel brankář David de Gea. Jeho protějšek Keylor Navas poté zlikvidoval penaltu Brunovi Fernandesovi, ale protože nezůstal stát na čáře, pokutový kop se opakoval a portugalský kapitán už ve 23. minutě na druhý pokus uspěl.

PSG vyrovnal v 55. minutě zásluhou vlastní branky Anthonyho Martiala po Neymarově rohu. Pozorní Navas s De Geou pak dlouho drželi vyrovnaný stav, ale v 87. minutě se prosadil Rashford umístěnou střelou. "Rudí ďáblové" navázali na loňské osmifinále, kdy vyhráli v Paříži 3:1 a soupeře nečekaně vyřadili.

Lipsko ve druhém utkání skupiny H na svém hřišti zdolalo istanbulský Basaksehir 2:0 po dvou trefách obránce Angeliňa mezi 16. a 20. minutou.

Juventus v Kyjevě postrádal hvězdného útočníka Cristiana Ronalda, který se nakazil koronavirem. Italští šampioni se v první půli bez portugalského kanonýra hledali a nedokázali překonat brankáře Georgije Buščana. Turínskému favoritovi ale ideálně vyšel vstup do druhé půle a hned v 46. minutě otevřel skóre Morata z dorážky.

Dynamo mělo v závěru tlak, ale šest minut před koncem přidal pojistku Juventusu znovu Morata po centru Juana Cuadrada. Španělský útočník poprvé v kariéře vstřelil v utkání LM dvě branky. Kouč hostů Andrea Pirlo prožil povedený trenérský debut v "milionářské" soutěži.

Budapešťský Ferencváros, který je ve skupinové fázi LM po 25 letech, na začátku barcelonského favorita málem zaskočil. Rychlý gól však neplatil kvůli ofsajdu a Isael poté trefil tyč. V 27. minutě "Barcu" uklidnil kapitán Lionel Messi proměněnou penaltou a ještě před pauzou zvýšil Ansu Fati.

Messi jako první fotbalista skóroval v 16 ročnících LM po sobě

Hvězdný kapitán Barcelony Lionel Messi stanovil v úterý v Lize mistrů hned několik rekordů. Třiatřicetiletý argentinský útočník přispěl proměněnou penaltou k domácí výhře 5:1 nad Ferencvárosem a mimo jiné jako první hráč skóroval v 16 ročnících elitní soutěže za sebou. V 16 sezonách Ligy mistrů se trefil také Ryan Giggs, ale bývalý záložník Manchesteru United a současný trenér velšské reprezentace to nedokázal v řadě. Messiho rekord může vyrovnat francouzský útočník Realu Madrid Karim Benzema, jenž se střelecky prosadil v 15 ročnících po sobě.

Krátce po změně stran zvýraznil domácí náskok Philippe Coutinho. Pak ale Kataláncům zkomplikoval situaci stoper Gerard Piqué, jenž za faul na Tokmaca Nguena dostal červenou kartu a bude Barceloně chybět v příštím duelu proti Juventusu. Z nařízené penalty v 70. minutě snížil Igor Charatin, ale Ferencváros početní výhodu více nevyužil a navíc ještě v závěru inkasoval po gólech náhradníků Pedriho a Ousmanea Dembélého.

Sevilla s reprezentačním brankářem Tomášem Vaclíkem na lavičce remizovala v Londýně s Chelsea 0:0. I druhý souboj ve skupině E skončil remízou, Rennes hrálo s Krasnodarem 1:1.

Bruggy zvítězily v Petrohradu 2:1. Hostům kvůli pozitivnímu testu na covid-19 chyběl útočník Michael Krmenčík. Belgický tým poslal do vedení po hodině hry Emmanuel Dennis, v 74. minutě srovnal vlastním gólem brankář Ethan Horvath, ale ve třetí minutě nastavení duel rozhodl Charles De Ketelaere.

Ve druhém utkání skupiny F Lazio v Římě zdolalo Dortmund 3:1. Domácí nakročili k výhře už v úvodní půlhodině, kdy se trefili Ciro Immobile a vlastní branku si dal gólman Marwin Hitz. V 71. minutě Borussii vrátil do hry Erling Haaland, ale chvíli nato přidal pojistku domácích střídající Jean-Daniel Akpa-Akpro.

1. kolo základních skupin fotbalové Ligy mistrů:

Skupina E:

Rennes - FK Krasnodar 1:1 (0:0)

Branky: 56. Guirassy z pen. - 59. Ramírez. Rozhodčí: Sidiropulos - Kostaras, Dimitriadis (všichni Řec.) - Valeri (video, It.).

Chelsea - FC Sevilla 0:0

Rozhodčí: Massa - Alassio, Tegoni - Di Bello (video, všichni It.).

Skupina F:

Zenit Petrohrad - Club Bruggy 1:2 (0:0)

Branky: 74. vlastní Horvath - 63. Dennis, 90.+3 De Ketelaere. Rozhodčí: Bastien - Haquette (oba Fr.), Hassan (Izr.) - Millot (video, Fr.).

Lazio Řím - Dortmund 3:1 (2:0)

Branky: 6. Immobile, 23. vlastní Hitz, 76. Akpa-Akpro - 71. Haaland. Rozhodčí: Turpin - Danos, Gringore - Letexier (video, všichni Fr.).

Skupina G:

Dynamo Kyjev - Juventus Turín 0:2 (0:0)

Branky: 46. a 84. Morata. Rozhodčí: Hategan - Sovre, Gheorghe (všichni Rum.) - Dankert (video, Něm.).

FC Barcelona - Ferencváros Budapešť 5:1 (2:0)

Branky: 27. Messi z pen., 42. Fati, 52. Coutinho, 82. Pedri, 89. Dembélé - 70. Charatin z pen. Rozhodčí: Schärer - De Almeida, Zogaj (všichni Švýc.) - Irrati (video, It.). ČK: 68. Piqué (Barcelona).

Skupina H:

Paris St. Germain - Manchester United 1:2 (0:1)

Branky: 55. vlastní Martial - 23. Fernandes z pen., 87. Rashford. Rozhodčí: Mateu Lahoz - Cebrián Devís, Del Palomar - Martínez Munuera (video, všichni Šp.).

Lipsko - Basaksehir Istanbul 2:0 (2:0)

Branky: 16. a 20. Angeliňo. Rozhodčí: Gil Manzano - Barbero, Nevado - Hernández (video, všichni Šp.).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články