Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

United i Dortmund vyrážejí napravit sezonu

Praha - Jak Manchester United, tak Borussia Dortmund budou mít v Lize mistrů dvojitou motivaci. Kromě obligátní snahy dojít v nejprestižnější evropské soutěži co nejdále mají oba špičkové celky i jiný záměr. Týmy Davida Moyese a Jürgena Kloppa v domácích soutěžích výrazně zaostávají za očekáváním, a v Lize mistrů tak budou fanouškům splácet jejich trpělivost.

Cestu za vysněným lisabonským finále začnou hráči Manchesteru United na hřišti Olympiakosu Pireus, v druhém úvodním úterním osmifinále Petrohrad přivítá loňského finalistu Dortmund. Manchester United prožívá jednu z nejhorších sezon za poslední dobu. Už vypadl z Anglického i Ligového poháru a v Premier League je až šestý se ztrátou jedenácti bodů na čtvrté místo, zaručující účast v posledním předkole Ligy mistrů.

Je tak téměř jisté, že pokud nechtějí "Rudí ďáblové" v příští sezoně v prestižní soutěži chybět, musejí si zajistit postup tím, že ji vyhrají. "Každý chce vyhrát a my se o to pokusíme. Věřím, že budeme hrát dost dobře na to, abychom postoupili z tohoto kola a pak uvidíme, co se stane v dalších," řekl trenér United David Moyes.

Zatímco v ostatních soutěžích Manchester v první sezoně pod jeho vedením strádá, v Lize mistrů se mu daří. V základní skupině zůstal neporažen a do Řecka může cestovat se sebevědomím, protože tam ještě nikdy neprohrál. Navíc se naladil víkendovou ligovou výhrou na půdě Crystal Palace.

Devatenáctkrát neporažení

Moyes ale varuje před sílou soupeře, který drží sérii devatenácti soutěžních zápasů bez porážky. "Jsou opravdu dobří a mají skvělou bilanci. Bez debat jsou nejlepších týmem v Řecku, mají plno reprezentantů," uvedl Moyes. Olympiakos neuspěl ani v jednom z pěti dvojzápasů proti anglickým týmům a s Manchesterem prohrál všechny čtyři duely.

Řecký suverén posledních let ale věří, že by mohl vytěžit ze slabší formy hostů. "Je pro nás výzvou zastavit United v čele s útočnými hvězdami Rooneym a Van Persiem. Ubránit je bude hlavní úkol," řekl sportovní ředitel Pierre Issa. Olympiakosu v zimě odešla do Fulhamu hlavní útočná zbraň, Kostas Mitroglu, který dal v 19 zápasech této sezony za tým 17 gólů. "Byl pro ně hlavní oporou. Jestli jsou slabší? Asi by ho raději měli, ale nabídka zřejmě byla taková, že nešla odmítnout," uvedl Moyes.

Úplně jiná soutěž

Ve druhém duelu úterního programu zavítá loňský finalista Dortmund do Petrohradu. Zatímco Borussia potřebovala k postupu dvanáct bodů, domácímu Zenitu stačila jen polovina, což je nejméně v historii soutěže. "Náš bodový zisk neodpovídal předvedené hře. Remizovali jsme doma s Portem v zápase, který jsme měli vyhrát. To samé proti Austrii Vídeň, i když jsme hráli v deseti. Proto jsme před Dortmundem optimističtí," řekl italský kouč Petrohradu Luciano Spalletti.

Zenit má velký handicap v nerozehranosti. Zatímco německá liga je v plném proudu, ruská soutěž ještě nezačala. Petrohrad hrál naposledy soutěžní duel 11. prosince. "Hráči pro tuhle soutěž žijí, je hnacím motorem jejich kariér. Navíc to není poprvé, co budeme hrát evropský pohár i na jaře, jsme na menší rozehranost zvyklí," uvedl Spalletti.

Dortmund před soubojem v Rusku potkala nejtěžší venkovní prohra za poslední čtyři roky, v Bundeslize o víkendu podlehl zachraňujícímu se Hamburku 0:3. Kouč Jürgen Klopp ale věří, že to jeho tým nepoznamená. "Po prohře v domácí soutěži jsme častokrát dokázali správně zareagovat v Lize mistrů," podotkl. "Je to úplně jiná soutěž. Chceme si domů přivézt dobrý výsledek, zajímá nás jen postup," uvedl záložník Nuri Sahin.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články