Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Tottenham vstal v Amsterdamu z mrtvých a Lucas vyfoukl Ajaxu finále

Nečekaná jízda fotbalistů Ajaxu skončila v semifinále Ligy mistrů. Amsterdamský celek, s nímž před sezonou nikdo moc nepočítal, vyhrál v Londýně 1:0 a doma v poločase vedl 2:0. Jenže Tottenham se nevzdal. Lucas dal rychle dva góly, vyrovnal a v nastaveném čase se trefil potřetí – 2:3. Prvního června se tak bude v Madridu hrát anglické finále Liverpool – Tottenham.

Lucas Moura slaví jeden z gólů při senzačním obratu na Ajaxu
zdroj: ČTK/PA autor: David Klein

"Byl to šílený zápas. Byli jsme hodně dole, zkusili jsme zabojovat a měli jsme štěstí. Ajaxu je mi líto, protože hráli opravdu skvěle," řekl záložník Tottenhamu a někdejší hráč Ajaxu Christian Eriksen. "Nejde říct, že jsme si postup zasloužili. Prostě jsme postoupili," dodal.

Ajax začal na své poměry opatrně, ale ze zdánlivého klidu dokázal okamžitě nebezpečně zaútočit. První gól ale dal po rohu, na který si vyskočil nejvýš mladý kapitán amsterdamského týmu de Ligt a hlavou překonal brankáře Llorise.

Pak se hráči Tottenhamu snažili vzepřít osudu, tlačili se do útoku a Son hned po chvíli utekl po levém křídle a z velkého úhlu nečekaně vystřelil a trefil tyč. Pak opět Son protáhl kamerunského gólmana Onanu.

Ajax zahrozil po akci Tadiče, který vlétl s míčem na noze do vápna hostů, udělal kličku Alderweireldovi, ale z velkého úhlu minul branku.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Ajax - Tottenham

Tottenham se snažil, ale žádné nebezpečí z toho nebylo. A tak uhodilo opět na druhé straně. Po krásné kombinaci Van de Beeka s Tadičem, který vrátil zpátky proti noze nabíhajícímu Ziyechovi, a ten napřáhl levou a trefil se přesně k levé tyči – 2:0.

Za tohohle stavu skončil první poločas a před anglickým celkem byl těžký úkol – dát tři góly. To se zdálo být nemožné.

Jenže v tomhle ročníku není nemožné nic. Londýnský celek po přestávce nasadil vyšší obrátky a Ajax se přece jen víc soustředil na obranu. A začaly se dít věci. Nejdříve si Dele Alli naběhl za obranu, ale zblízka nepřekonal reflexivně zasahujícího Onanu, kterému začalo práce přibývat.

Pak začal úřadovat Lucas, který se dvakrát rychle za sebou trefil přesně. Bylo vyrovnáno a Ajax měl starosti. Ty se pokoušel vyřešit hlavně Ziyech, ale trefil jen tyč a brankář Lloris pak jeho dvě střelu vytáhl.

Tottenham se dál hnal do útoku. Rozhodčí nastavil pět minut, které se po ošetřování ještě protáhly. Když už se zdálo, že Ajax uhájí remízu a tím i postup, vřítil se opět Lucas středem do vápna a trefil se k levé tyči, kam se kamerunský gólman marně natahoval. A nemožné se stalo skutečností.

"Lucas nemá snadnou sezonu a tohle si zasloužil. Doufám, že po tomhle mu v Anglii postaví sochu," přidal Eriksen.

Nizozemský celek si první finále Ligy mistrů po 23 letech nezahraje, naopak Tottenham si o trofej zahraje poprvé. Soutěž navíc po 11 letech uvidí anglické finále. Rovněž Liverpool v semifinále předvedl strhující obrat, když první zápas s Barcelonou prohrál 0:3, ale v odvetě zvítězil 4:0.

"V úterý jsme se dívali na Liverpool a i trenér o tom obratu mluvil před zápasem. Říkal, že mu nevadí, když prohrajeme, ale musíme prohrát se ctí. Dneska jsme měli štěstí a těšíme se na finále," přidal obránce Tottenhamu Danny Rose.

Ajax Amsterdam - Tottenham 2:3 (2:0)

Branky: 5. De Ligt, 35. Zijach - 55., 59. a 90.+6 Lucas. Rozhodčí: Brych - Borsch, Lupp - Dankert (video, všichni Něm.). ŽK: Dolberg, Zijach, Onana - Sissoko, Rose. Diváci: 52 641. První zápas: 1:0, postoupil Tottenham.

Ajax: Onana - Mazráví, De Ligt, Blind, Tagliafico - Schöne (60. Veltman), Van de Beek (90. Magallán), De Jong - Zijach, Tadič, Dolberg (67. Sinkgraven). Trenér: Ten Hag.

Tottenham: Lloris - Trippier (81. Lamela), Alderweireld, Vertonghen, Rose (82. Davies) - Sissoko, Wanyama (46. Llorente), Eriksen, Alli - Son Hung-min, Lucas. Trenér: Pochettino.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články