Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Suchý si se Spartakem zahraje LM, postupuje i Kluž a Celtic

Moskva – Liga mistrů už zná všech dvaatřicet účastníků. Ze 4. předkola postupuje se svým Spartakem i reprezentační obránce Marek Suchý. Po domácí výhře nad tureckým Fenerbahce stačila moskevskému týmu k postupu remíza 1:1. Nejprestižnější evropskou soutěž si zahraje také přemožitel Liberce Kluž. V základní skupině se představí i Celtic Glagow a Dynamo Kyjev. Vítěz předloňského ročníku francouzské ligy, Lille, si zase v prodloužení zajistilo postup do Ligy mistrů nad Kodaní.

Marek Suchý se Spartakem Moskva
zdroj: EPA autor: TOLGA BOZOGLU

Celku z ruské metropole se v Istanbulu povedl úvod, když se už v šesté minutě zblízka prosadil brazilský útočník Ari. Domácí rychlá branka zaskočila a navíc už po čtvrthodině hry přišli o zraněného Srba Krasiče. Po přestávce si však Turci vypracovali tlak. Mehmet Topal i jeho jmenovec Topuz trefili brankovou konstrukci a další šance zneškodnil brankář hostů Dykan.

Po hodině hry mohl pojistit vedení druhým gólem Suchý, ale i on po uvolnění v pokutovém území mířil do tyče. V 69. minutě turecký celek duel zdramatizoval, když senegalský útočník Sow po rohu vyrovnal hlavou. Za jedenáct minut byl navíc vyloučen po druhé žluté kartě nizozemský záložník Demy de Zeeuw, ale hosté v závěru remízu uhájili.

Přemožitel Liberce Kluž si poradil s Basilejí, kterou i podruhé porazil. Po venkovní výhře 2:1 tentokrát Rumuni zdolali švýcarský celek s obráncem Radoslavem Kováčem na lavičce 1:0. Jedinou branku zaznamenal řecký útočník Kapetanos. Basilej tak nezopakuje loňský postup ze skupiny Ligy mistrů.

Postup si v klidu pohlídal také Celtic Glasgow, švédský Helsinborgs doma porazil znovu 2:0. Na lavičce skotského týmu zůstal mladý český záložník Filip Twardzik, jeho dvojče Patrik se do nominace nedostalo.

Výsledky středečních odvet 4. předkola LM:

CFR Kluž - FC Basilej 1:0 (1:0)
Branka: 20. Kapetanos. První zápas 2:1, postoupila Kluž.

Celtic Glasgow - Helsingborg 2:0 (1:0) 
Branky: 30. Hooper, 88. Wanyama. První zápas 2:0, postoupil Celtic.

Fenerbahce Istanbul - Spartak Moskva 1:1 (0:1)
Branky: 70. Sow - 6. Ari. ČK: 80. De Zeeuw (Spartak). První zápas 1:2, postoupil Spartak.

Dynamo Kyjev - Mönchengladbach 1:2 (0:0)
Branky: 88. Ideye - 70. Chačeridi vlastní, 78. Arango. První zápas 3:1, postoupil Kyjev

Dynamo Kyjev si na svém hřišti mohlo dovolit s Mönchengladbachem prohrát 1:2, protože si z Německa přivezlo výsledek 3:1. Hosty poslal na Ukrajině v 70. minutě do vedení vlastním gólem obránce Chačeridi a osm minut po něm přidal druhý zásah německého týmu Arango. Domácí uklidnil až dvě minuty před koncem snižující Ideye.

Lille doma proti Kodani potřebovalo smazat jednobrankovou ztrátu, což se mu povedlo těsně před pauzou po gólu obránce Digneho. V polovině prodloužení pak na něho navázal spoluhráč De Melo a rozhodl o vítězi dvojzápasu. Domácí stoper David Rozehnal strávil zápas mezi náhradníky. Dánský celek skončil ve 4. předkole stejně jako loni, kdy ho vyřadila Viktoria Plzeň.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články