Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Za oponou 58. Rally Šumava Klatovy

Suárez před emotivním semifinále: Do současného Liverpoolu chce každý, za mě to neplatilo

Během působení v Liverpoolu se stal nejlepším střelcem i hráčem Premier League. Po smolné sezoně 2013/14, ve které klub z města Beatles neúspěšně bojoval o mistrovský titul, však neodolal barcelonskému vábení a přestoupil. Útočníka Luise Suáreze, stejně jako ofenzivního záložníka Philippeho Coutinha, čeká v semifinále Ligy mistrů speciální dvojzápas. 

Luis Suárez se raduje z gólu na stadionu Manchesteru United v Lize mistrů
zdroj: AP autor: Jon Super

Ve zmíněném ročníku 2013/14 dal Suárez 31 ligových branek a toužil po zisku nejcennější trofeje na Ostrovech. Nedočkal se. Domácí porážka s Chelsea (0:2) naděje víceméně pohřbila a začalo období, v němž LFC hledal sám sebe.

Odchod uruguayského kanonýra úpadek odstartoval. V následujících sezonách obsadili "Reds" šestou a osmou příčku v tabulce, což fanoušci kousali velmi těžce. Německý trenér Jürgen Klopp, kterého Liverpool angažoval v říjnu 2015 na místo odvolaného Brendana Rodgerse, ale uvadající prapor dokázal pozvednout.

Tým za pomoci finančních injekcí postupně přebudoval a doposud jej dovedl do finále anglického Ligového poháru (2016, 1:2 s Manchesterem City po pen.), Evropské ligy (2016, 1:3 se Sevillou) a loni i do finále Ligy mistrů (1:3 s Realem Madrid). 

Letos je s mužstvem v semifinále LM a dvě kola před koncem Premier League usiluje také o mistrovský primát. "Do současného Liverpoolu chce každý, za mě to neplatilo. Klub neinvestoval tolik peněz, jak to dělá v posledních letech. V sezoně, ve které jsme bojovali o titul, to bylo nastavené jednoznačně: 'Teď, nebo nikdy,'" srovnával Suárez.

Dvaatřicetiletý forvard se domnívá, že se aktuání tým od řeky Mersey může na jednu stranu poučit z chyb neúspěšných předchůdců, ale na druhou stranu je už dostatečně kvalitní na to, aby je neopakoval.

"Ano, v minulosti lze hledat inspiraci, ale důležitější je vlastní zkušenost. Podruhé za sebou jsou velmi, velmi silní. Loni hráli finále, letos jsou v semifinále," upozornil.

Hlavní sílu středečního soupeře vidí v útoku. "Jejich ofenzivní trojice (Salah, Firmino, Mané) disponuje rychlostí, technikou a v neposlední řadě množstvím talentu. Jsou to hráči, kteří jsou zápas co zápas rozdíloví. Hráči, po jejichž boku chcete nastupovat a vyhrávat."

Vděčnost půjde stranou

Vodopád komplimentů před vzájemným dvojzápasem nicméně "El Pistolero" rychle zastavil. Na Anfield Road se z něj sice stal jeden z nejlepších útočníků na světě, bývalého zaměstnavatele ovšem nikterak šetřit nehodlá.

"Jsem Liverpoolu za vše hluboce zavázán, ale momentálně oblékám barcelonský dres a plně si uvědomuji, o co nám jde. Jakmile zazní úvodní hvizd semifinále, na přátelství i hordu krásných vzpomínek nebude místo. Kdo mě zná, ví, že to tak bude," konstatoval.  

"Blaugranas" oslavili po sobotním vítězství nad Levante už 26. španělský titul, a udělali tak první krok ke kýženému treblu (koncem května si zahrají o Copa del Rey s Valencií). Postup v Lize mistrů, kterou opanovali naposledy v ročníku 2014/15, je aktuálně na řadě.

Sám hvězdný Lionel Messi navíc před sezonou přímo na trávníku stadionu Camp Nou prohlásil, že zisk "ušatého poháru" bude prioritou. "Překvapil nás, ale když kapitán řekne, že chce vyhrát Champions League, proč bychom nemohli? Není to samozřejmě povinnost, ale už jsme jen kousek od cíle. I proto chceme vyhrát!" zakončil Suárez.

Nakročí do madridského finále Barcelona, nebo Liverpool?         

Předpokládané sestavy:

Barcelona: Ter Stegen - Roberto, Piqué, Lenglet, Alba - Rakitič, Busquets, Arthur - Messi, Suárez, Coutinho.

Liverpool: Alisson - Alexander-Arnold, Matip, Van Dijk, Robertson - Henderson, Fabinho, Milner (Keita) - Salah, Firmino, Mané.

Zdroj
ČT sport, The Guardian, Sky Sports

Hlavní zprávy

Nejčtenější články