Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Spurs památným výkonem přejeli Real, Dortmund opět jen remizoval s APOELem

Historicky první utkání Realu Madrid ve Wembley skončilo blamáží. Zidanův tým prohrával po hodině hry se skvělým Tottenhamem už o tři góly a nakonec mu podlehl 1:3. Kromě Spurs podaly vynikající výkon i další dva anglické týmy, když Liverpool přejel Maribor 3:0 a Manchester City zvítězil v Neapoli 4:2. Spurs a City si tak zajistili postup do osmifinále. Naopak Dortmund pokračuje ve svém trápení, když počtvrté v Lize mistrů remizoval – s APOELem hrál pouze 1:1.

Slavící hráči Tottenhamu
zdroj: Reuters autor: DYLAN MARTINEZ

Real naposledy prohrál v základních skupinách před 30 zápasy v roce 2012 a držel rekord, ale tentokrát ve Wembley naprosto propadl. Tottenham velmi dobře bránil a pak trestal z brejků. Dvakrát se prosadil Dele Alli, potom se trefil Christian Eriksen a až deset minut před koncem alespoň snížil Cristiano Ronaldo.

Tottenhamu k výhře pomohla i chyba rozhodčích, kteří při prvním gólu přehlédli ofsajd centrujícího Kierana Trippiera. Real utrpěl nejvyšší porážku ve skupině LM za posledních devět let od prohry 0:2 s Juventusem. Přesto má stále blízko k postupu, jelikož Dortmund jen remizoval s APOELem Nikósie 1:1 a Real má na třetí Borussii náskok pěti bodů. K postupu mu bude stačit ze zbylých dvou zápasů bod.

Manchester City sice v Neapoli prohrával, ale pak si pomohl rohovými kopy, po kterých se prosadili stopeři Nicolas Otamendi a John Stones. Jeho gól musel posvětit brankový rozhodčí, jelikož míč vyskočil z branky ven. Stones skóroval už potřetí v této sezoně LM.

Neapol sice srovnala z penalty, ale výhru a postup City vystřelil Sergio Agüero. Argentinec dal už 178. gól v barvách Manchesteru a stal se nejlepším střelcem v historii klubu. Překonal Erica Brooka, hvězdu 30. let. Výhru v nastavení potvrdil Raheem Sterling, Neapol inkasovala čtyřikrát v jediném utkání vůbec poprvé pod vedením trenéra Maurizia Sarriho.

Může na triumf v Lize mistrů dosáhnout třeba i Tottenham? Poslechněte si nový díl Fotbal fokus podcastu

Prohra Neapole znamená, že postup má na dosah také Šachtar Doněck, který po výhře 3:1 nad Feyenoordem má na Neapol náskok už šesti bodů a stačí mu k postupu jediný bod či jakékoli zaváhání Neapole.

Blízko jistoty postupu byli také fotbalisté Besiktase Istanbul, ale doma jen remizovali 1:1 s Monakem a nenavázali na předchozí tři výhry. Potřebovali pak, aby Porto doma prohrálo s Lipskem, jenže portugalský celek vyhrál 3:1 a udržel se ve hře.

Besiktas v úvodních třech kolech neztratil ani bod a další výhra by mu dala jistotu postupu. Jenže francouzský soupeř kladl odpor a v závěru poločasu ho hezkou střelou zpoza vápna poslal do vedení Brazilec Rony Lopes. Ve druhé půli ale naznačil střelu Quaresma, obránce Monaka Jorge mu skočil pod nohy a sudí odpískal penaltu, kterou Cenk Tosun s přehledem proměnil. Víc už ale Besiktas nestihl a musí čekat na večerní zápas, zda už bude moci slavit postup.

Výsledky 4. kola základních skupin Ligy mistrů

Skupina E

Liverpool - Maribor 3:0 (0:0) Branky: 49. Salah, 64. Can, 90. Sturridge. Rozhodčí: Kružliak - Balko, Sobolani (všichni SR).
FC Sevilla - Spartak Moskva 2:1 (1:0) Branky: 30. Lenglet, 59. Banega - 78. Luís. Rozhodčí: Dias - Tavares, Soares (všichni Portug.).

Skupina F

Šachtar Doněck - Feyenoord Rotterdam 3:1 (2:1) Branky: 17. a 68. Marlos, 14. Ferreyra - 12. Jörgensen. Rozhodčí: Sidiripulos - Kostaras, Dimitriadis (všichni Řec.).
Neapol - Manchester City 2:4 (1:1) Branky: 21. Insigne, 62. Jorginho z pen. - 34. Otamendi, 48. Stones, 69. Agüero, 90.+2 Sterling. Rozhodčí: Brych - Borsch, Lupp (všichni Něm.).

Skupina G

FC Porto - Lipsko 3:1 (1:0) Branky: 13. Herrera, 62. D. Pereira, 90.+3 M. Pereira - 48. Werner. Rozhodčí: Hategan - Sovre, Gheorghe (všichni Rum.).
Besiktas Istanbul - Monako 1:1 (0:1) Branky: 54. Tosun z pen. - 45.+1 Rony Lopes. Rozhodčí: Tagliavento - Giallatini, Meli (všichni It.).

Skupina H

Dortmund - APOEL Nikósie 1:1 (1:0) Branky: 29. Guerreiro - 51. Poté. Rozhodčí: Jug - Žunič, Vidali (všichni Slovin.).
Tottenham - Real Madrid 3:1 (1:0) Branka: 27. a 56. Alli, 65. Eriksen - 80. Ronaldo. Rozhodčí: Cakir - Duran, Ongur (všichni Tur.). 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články