Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Špatný výkon ani prohra v Borisově Slavii postup nevzaly. Podzim v pohárech trefil Škoda

Borisov – O postup se strachovali až do posledních sekund, po závěrečném hvizdu ale fotbalisté Slavie mohli začít slavit. Pražané v odvetě 3. předkola Ligy mistrů nepředvedli dobrý výkon a prohráli 1:2. Díky výhře 1:0 z domácího prostředí to však byli oni, kdo nakonec jde dál. Sešívaní jsou tak jeden krok od milionářské soutěže a hlavně mají již nyní jistotu podzimu v evropských pohárech.

Radost fotbalistů Slavie
zdroj: ČTK/AP/ autor: Sergei Grit

Není horšího vstupu do poločasu než po pár chvílích inkasovat. Fotbalisté Slavie si tento scénář v odvetě prožili hned dvakrát. Plán co nejdéle neinkasovat vzal za své už v šesté minutě, kdy obrana sešívaných společně s brankářem Janem Laštůvkou předvedla sérii chyb, po níž hlavičkoval do prázdné branky Nikolaj Signevič.

Ještě rychleji lovili balon ze sítě Pražané v druhé půli, kdy neodkopl po skrumáži nejistý Jakub Jugas pořádně míč a střelou na zadní tyč se prosadil Igor Stasevič. Tento gól byl zároveň pro BATE i vítězný, jenže i přes tento černý vývoj nakonec slavili slávisté.

Pražany totiž spasila branka ze samotného závěru prvního poločasu. K rohu se postavil Danny, jenž poslal do vápna načechraný míč. Ten našel přesně hlavu osamoceného Milana Škody a kapitán Slavie neomylně zamířil na zadní tyč a zaznamenal klíčový gól.

Právě zásah slávistického kanonýra společně s úvodním triumfem 1:0 v Edenu zajistil českému mistrovi postup do další fáze Ligy mistrů a především po osmi letech základní skupinu evropských pohárů. Již nyní je jasné, že Pražané budou hrát přinejhorším základní skupinu Evropské ligy a že jim na účet přibyde 146 milionů korun jako prémie.

"Máme obrovskou radost. Poklona patří i soupeři, protože hrál velice dobře. Myslím, že ty zkušenosti, které má BATE v pohárech, my teprve musíme sbírat. Jsme rádi, že jsme přes tak silného soupeře přešli," zhodnotil po postupu kouč Jaroslav Šilhavý.

Dalšího soupeře Pražanům určí páteční los v Nyonu. Ve 4. předkole narazí na někoho z pětice Olympiakos Pireus, Celtic Glasgow, FC Kodaň, APOEL Nikósie a Maribor.

Je nám líto, video expirovalo.
Slavia navzdory prohře v Borisově vydřela v LM postup

K 4. předkolu a bonusům se však sešívaní pořádně protrápili. Zatímco v prvním vzájemném zápase na hřišti dominovali, tentokrát jim střetnutí nevyšlo a do závěrečných minut se museli strachovat.

Že střetnutí bude obrovskou bitvou, se ukázalo už po šesti minutách. Michael Ngadeu s Jugasem se při hlavičkovém souboji nedomluvili, z čehož pramenil rychlý brejk do odkryté obrany. Proti unikajícímu Signevičovi vyběhl Laštůvka, jenže útočník BATE před ním stačil míč hlavou dopravit do sítě.

"Dostali jsme hloupý gól po mé chybě, možná jsem tam nemusel jít. Měli jsme špatné postavení celkově. Byl to obyčejný odkop a dostaneme z toho gól. Ale nepoložilo nás to," uvedl Laštůvka.

V ten moment měly oba týmy k postupu stejně daleko, ale zápasu nadále vládl Borisov. O chvíli později sice nebezpečně vypálil Danny a hlavičkoval Michal Frydrych, jinak však Slavia působila zakřiknutě. Nebyla schopná podržet míč a obrana jí oproti jiným zápasům hořela.

Naplno se to ukázalo v devatenácté minutě, kdy po sérii nedůrazů prošel přes tři hráče Mirko Ivanič a střelou na zadní tyč na pár sekund zvedl domácí fanoušky ze sedadel.

Pražané, kteří hrozili hlavně ze standardek, dokázali částečně vyrovnat hru až po půlhodině a v závěru prvního poločasu dokázali z ničeho nic vyrovnat. Na Dannyho roh si naskočil Škoda a rozradostnil červenobílé.

"Jsem rád, že jsem ten gól dal, byl důležitý. Ale hlavně že jsme se dostali dál. Obránce mě při standardkách hodně držel a tahal za dres. Bylo dobře, že nás předtím viděl rozhodčí. Obránce mi svlékl dres a pak si musel dát trošku pozor. Já šel do dobrého prostoru, soupeř u mě nebyl a měl jsem štěstí, že to tam zapadlo," konstatoval Škoda.

Pro BATE to byla studená sprcha, jelikož běloruský celek za těchto podmínek musel dát ještě dva góly k postupu. Naději Borisov vykřesal hned po změně stran, kdy po skrumáži napálil míč přesně Stasevič. "Vlezeme po přestávce na hřiště a za deset sekund dostaneme gól. To jsme si hodně zkomplikovali, to jsem byl hodně naštvaný," řekl Škoda.

Ještě veseleji mohlo být pro BATE o deset minut později, kdy Jugas prohrál další souboj a před prázdnou brankou musel odkopávat Simon Deli.

Slavia ale poté dokázala tlak Borisova otupit a zápas dlouho pokračoval bez větších šancí. Až v devětasedmdesáté minutě mohl trefit remízu Ngadeu s Jugasem, kterým před prázdnou branku poslal míč hlavou Škoda. Ani jeden z nich ovšem na balon nedosáhl.

Drama tak vrcholilo v samotném závěru. Ve čtvrté minutě nastavení nebezpečně pálil Ivanič, jeho pokus ale nakonec skončil těsně vedle a Slavia tak mohla začít slavit. "V posledních vteřinách to bylo něco šíleného. Byli jsme dost pod tlakem, byly to hrozné nervy," připustil Škoda. "Byli jsme nervózní, chtěli jsme jít dál a věděli jsme, že to každý od nás čeká. Náš sen je Liga mistrů a chceme pro to udělat vše," dodal Laštůvka.

"Je to obrovská úleva. V závěru jsme se snažili ubránit výsledek, do samého konce soupeř nakopával balony, tam se může stát cokoliv, někdo můžu uklouznout. Myslím, že všichni slávisti se dneska musí radovat. Že máme dál šanci dostat se do Ligy mistrů a že už máme jistou skupinu pohárů. Je to úžasné," dodal Šilhavý.

BATE Borisov - Slavia Praha 2:1 (1:1)

Branky: 6. Signěvič, 46. Stasevič - 44. Škoda. Rozhodčí: Van Boekel - Schaap, Van de Ven (všichni Niz.). ŽK: Milunovič, Stasevič (oba Borisov). Diváci: 12 436. První zápas: 0:1, postoupila Slavia.

Borisov: Sčerbickij - Baga, Milunovič, Buljat, Poljakov (46. M. Voloďko) - Stasevič, A. Voloďko (76. Gvilia), Dragun, Ivanič, Gordějčuk (88. Tuominen) - Signěvič. Trenér: Jermakovič.

Slavia: Laštůvka - Frydrych, Jugas, Deli, Bořil - Ngadeu - Van Buren (61. Zmrhal), Hušbauer (85. Souček), Rotaň, Danny (70. Švento) - Škoda. Trenér: Šilhavý.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články