Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sparta v případě postupu narazí v LM na FCSB nebo Maccabi Tel Aviv, Slavii čeká Union Saint-Gilloise

Pokud fotbalisté Sparty Praha postoupí přes Shamrock, utkají se ve 3. předkole Ligy mistrů s vítězem duelu mezi rumunským FCSB a Maccabi Tel Aviv. Slavia se v nemistrovské fázi utká s belgickým týmem Union Saint-Gilloise. Dvojzápas by měly oba pražské kluby začít doma.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Sparta čeká na Ligu mistrů 19 let, předkolo začne na půdě Shamrocku

Sparta si naposledy zahrála hlavní fázi Ligy mistrů v sezoně 2005/06. Na cestě do ní by po případném úspěchu ve 2. předkole museli Letenští vyřadit ještě další dva soupeře.

UEFA dopoledne před losem tradičně rozdělila týmy do skupin a zúžila Spartě výběr potenciálních soupeřů.

Letenští, kteří byli kvůli nižšímu klubovému koeficientu na rozdíl od 2. předkola nenasazení, mohli dostat jednu ze tří dvojic.

Svěřencům dánského trenéra Larse Friise mohl připadnout Slovan Bratislava, na atraktivní derby dvou šampionů ze zemí bývalých federálních partnerů ale nedojde.

Místo toho Sparta dostala papírově zřejmě nejtěžší dvojici. Souboj rumunského s izraelským mistrem nemá vyloženého favorita, bookmakeři nepatrně více věří Maccabi.

"V této fázi si člověk úplně nevybere, není tam ani jeden lehký soupeř. Hlavně nic nepodcenit a postoupit do hlavní fáze Ligy mistrů. Po 19 letech by to bylo hezké a věřím, že to zvládneme. Chuť je veliká," řekl obránce Tomáš Wiesner.

FCSB, bývalá slavná Steaua Bukurešť, má za sebou řadu soubojů s českými kluby. V roce 2016 rumunský celek Spartu ve stejné fázi kvalifikace Ligy mistrů vyřadil po remíze 1:1 na Letné a domácím vítězství 2:0.

O sezonu později vypadla ve 3. předkole s FCSB také Plzeň. Při premiérové účasti ve skupině prestižní soutěže v roce 2007 se se Steauou utkala Slavia s bilancí domácího vítězství a venkovní remízy. 

Naposledy FCSB narazil na českého soupeře před čtyřmi lety, v kvalifikaci Evropské ligy podlehl Liberci 0:2, kvůli koronavirové nákaze v mužstvu ale tehdy nastoupil ve značně oslabené sestavě.

S Maccabi Tel Aviv se dosud Sparta v soutěžích UEFA neutkala. Izraelský šampion v roce 2015 vyřadil v kvalifikaci Ligy mistrů Plzeň, naopak v sezoně 2017/18 dvakrát prohrál se Slavií ve skupině Evropské ligy.

Zatímco celek z Tel Avivu vstoupí do kvalifikace tento týden, FCSB už musel hrát 1. předkolo, v němž po výhrách 7:1 venku a 4:0 doma vyřadil Virtus ze San Marina.

Slavii čeká belgický vicemistr a čerstvý vítěz Superpoháru

Červenobílí díky příznivému vývoji v závěru minulé sezony vstoupí do kvalifikace až ve 3. předkole a na cestě do hlavní fáze potřebují zdolat dva soupeře.

Vršovičtí už delší dobu věděli, že měli na výběr ze čtyř variant – dvou pevně daných soupeřů a stejného počtu dvojic.

Los jim nakonec přisoudil úřadujícího belgického vicemistra Union Saint-Gilloise, který v uplynulé sezoně skončil jen o bod druhý za vítěznými Bruggami. V soutěžích UEFA dosud na české soupeře nenarazil.

V posledních dvou sezonách si Union zahrál skupinu Evropské ligy, v ročníku 2022/23 došel do čtvrtfinále. Vloni mimo jiné doma porazil Liverpool. V uplynulé sezoně navíc ovládl Belgický pohár a o víkendu porazil Bruggy v Superpoháru 2:1.

Union hraje domácí zápasy na stadionu s kapacitou 9400 diváků, pro utkání v soutěžích UEFA ale využívá arénu jiného bruselského klubu Anderlechtu.

Podle Slavie je možné, že vzhledem ke kolizi s domácím duelem Sparty ve stejném týdnu by mohli Vršovičtí začít navzdory losu venku.

Formát všech tří klubových soutěží UEFA včetně Ligy mistrů se od začínající sezony změní. Nebudou se již hrát ve skupinách, ale jako jedna liga se všemi týmy.

Los 3. předkola Ligy mistrů:

Mistrovská část: Shamrock (Ir.)/Sparta Praha – FCSB (Rum.)/Maccabi Tel Aviv, Lincoln Red Imps (Gibr.)/Karabach – Ludogorec Razgrad/Dinamo Minsk, Celje/Slovan Bratislava – APOEL Nikósie/Petrocub (Mold.), Malmö/Klaksvík – PAOK Soluň/Borac Banja Luka (Bos.), Santa Coloma (And.)/Midtjylland – Ferencváros Budapešť/The New Saints (Wal.), Panevežys (Lit.)/Bialystok – Bodö/Glimt/RFS Riga.

Ligová část: Slavia Praha – Union Saint-Gilloise (Belg.), Lille – Lugano/Fenerbahce Istanbul, Dynamo Kyjev/Partizan Bělehrad – Glasgow Rangers, Salcburk – Twente Enschede.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články