Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sparta si veze z Irska klid do odvety, výhru 2:0 zařídili Birmančevič s Wiesnerem

Sparta vyhrála v úvodním utkání 2. předkola Ligy mistrů na hřišti irského týmu Shamrock Rovers 2:0. V prvním poločase se trefil Veljko Birmančevič, konečný výsledek stanovil v Dublinu po přestávce Tomáš Wiesner. Odveta na Letné je na programu za týden.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Sparta zvládla úvodní zápas 2. předkola Ligy mistrů proti Shamrocku

Shamrock ještě do hlavní fáze PMEZ/LM nepostoupil, Sparta si ji zahrála osmkrát, naposledy v sezoně 2005/06. Od té doby vypadla v kvalifikaci soutěže devětkrát po sobě, loni ve 3. předkole nestačila na penalty na FC Kodaň.

Sparta vyhrála venku v předkolech pohárů poprvé od ročníku 2012/13 a sérii 17 utkání. Do letošní pohárové kvalifikace vstoupila jako první z pěti českých zástupců. Premiérově se navíc utkala s některým z irských celků.

Česká mužstva v pohárech ve 13 utkáních s irskými soupeři neprohrála a ve 12 případech zvítězila (bez Poháru Intertoto). Shamrock prohrál i sedmý zápas s českým týmem včetně dvou duelů v Poháru Intertoto v roce 2003 s Libercem.

"Výsledek je dobrý, máme půlku za sebou. Bylo to přesně tak těžké, jak jsme očekávali. Tušili jsme, že obraz hry bude takový, byli jsme hodně na míči. Zejména v první půli jsme si v obraně vedli velmi dobře," řekl dánský trenér Sparty Lars Friis.

Irský celek šel do souboje dvou úřadujících mistrů svých zemí rozehranější, jelikož tamní liga se hraje systémem jaro – podzim.

Navíc Shamrock zvládl úvodní předkolo LM proti Víkinguru Reykjavík. Naopak Sparta měla za sebou v sezoně jen úvodní ligové kolo, v němž v pátek po obratu zdolala Pardubice 2:1.

Na utkání podle místního hlasatele přišla nejvyšší návštěva Shamrocku v historii evropských pohárů – 9684 diváků.

Úvod nabídl hru plnou nepřesností. Hosté ohrozili domácí branku poprvé ve 20. minutě, kdy stoper Vitík vypálil z dálky a gólman Pöhls vyrazil míč na roh.

O chvíli později García z hranice vápna jen slabě vystřelil po zemi. Následně Wiesner pronikl do vápna a nahrál Tucimu, jehož nepříliš prudké zakončení domácí brankář vytáhl.

Nejblíže k úvodnímu zásahu měl ale Shamrock. Gólman Vindahl "namazal" balon přímo Farrugiovi, jeho střelu mířící do branky však skluzem zastavil Ross.

"Byl to skvělý moment, instinktivní reakce. Měl jsem velkou radost, že to neskončilo gólem. Byl to klíčový moment," prohlásil Mathias Ross.

V 38. minutě Sparta skórovala. Hosté aktivním napadáním dostali Shamrock pod tlak, García vystihl špatnou rozehrávku jednoho z domácích hráčů, Pöhlse ještě nepřekonal, míč se však odrazil k Birmančevičovi a srbský křídelník se už nemýlil.

Do druhého poločasu poslal dánský trenér Sparty Friis do hry stopera Sörensena a Haraslína, který nahradil autora první branky.

Slovenský reprezentant hned v úvodu připravil míč Kuchtovi, jehož tečovaná střela skončila na boční síti. Po necelé hodině hry Vindahl před nabíhajícím útočníkem odvrátil Clearyho centr.

V 65. minutě Sparta přidala pojistku po rychlém protiútoku. Kuchta našel na zadní tyči Wiesnera a ten z voleje překonal Pöhlse.

Chvíli nato si Haraslín položil na zem jednoho z obránců, jenže gólmana Shamrocku neprostřelil. Po Garcíově centru zase Sörensen hlavičkoval těsně vedle a Olatunjiho ránu vytěsnil Pöhls na roh.

V nastavení ještě domácí sahali po snížení, jenže Honohan nevyužil ani jednu ze dvou velkých šancí. Nejprve se proti jeho hlavičce zaskvěl Vindahl a poté na zadní tyči těsně minul.

"Na konci nás (Vindahl) zachránil. Jeho zákrok byl skvělý," uvedl Ross. Pražané vyhráli venku v pohárech teprve podruhé z posledních 16 duelů.

Postupující ve 3. předkole vyzve buď rumunský FCSB, nebo Maccabi Tel Aviv, jejichž první vzájemný souboj skončil 1:1. Poražený přejde do kvalifikace Evropské ligy, v níž vyzve slovinské Celje, či Slovan Bratislava.

Shamrock Rovers – Sparta Praha 0:2 (0:1)

Branky: 38. Birmančevič, 65. Wiesner. Rozhodčí: Kooij – Inia, Kücükerbir (všichni Niz.). ŽK: Burns – Solbakken. Diváci: 9684.

Shamrock: Pöhls – Cleary, Lopes, Honohan – Hoare, Nugent, O'Neill, Farrugia (66. Burns), Clarke (84. Grace) – Kenny (66. Greene), Watts. Trenér: Bradley.

Sparta: Vindahl – Vitík (46. Sörensen), Ross, Zelený – Wiesner, Laci (62. Pavelka), Solbakken, García – Tuci (62. Krasniqi), Birmančevič (46. Haraslín) – Kuchta (75. Olatunji). Trenér: Friis.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články