Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Sparta se v Moskvě popere o postupovou šanci, v cestě stojí CSKA

Moskva – Už deset let se fotbalisté Sparty nedokázali probojovat do Ligy mistrů. Jestli chtějí tristní bilanci změnit, nezbývá jim než ve třetím předkole porazit moskevské CSKA. Sparťané do duelu v Moskvě nastoupí v pozici outsidera, navíc s nepovedenou ligovou premiérou v Jihlavě v zádech. Přímý přenos utkání můžete sledovat od 18:05 na ČT sport a na našem webu. Do jeho skončení můžete začátek zápasu Maccabi Tel Aviv - Viktoria Plzeň sledovat na webu ctsport.cz.

Fanoušci pražské Sparty
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Ruský tým je před zápasem favoritem, navíc mu vyšel úvod domácí ligy, když vyhrál oba dosavadní zápasy bez inkasované branky. Naopak Sparta první duel v české nejvyšší soutěži nezvládla, a trenér Zdeněk Ščasný proto po rozpačité bezbrankové remíze z Jihlavy zvažuje změny v sestavě.

Do základu se nejspíš vrátí Costa a Martin Frýdek se přesune z levého kraje na pravou stranu. Ze sestavy tak vypadne Marcus Steinhöfer, kterému duel na Vysočině příliš nevyšel. "Ale není to jen o jednom zápase, posledních deset dnů neměl optimálních," uvedl Ščasný.

V Moskvě bude Letenským chybět také střelec David Lafata, nahradit ho tak v útoku bude muset jedna ze zahraničních posil Marco Paixao – Kehinde Fatai. "David sice letí s námi, ale nedokážu si představit, že by nastoupil. Spíš jsem chtěl, aby byl s týmem," vysvětlil letenský kouč.

Sparta loni nezvládla předkolo LM s podstatně slabším soupeřem – Malmö a na CSKA navíc nemá nejlepší vzpomínky. Před pěti lety se s moskevským celkem utkala v Evropské lize s bilancí jedna prohra, jedna remíza. Zatímco v kádru českého celku je jediným pamětníkem Marek Matějovský, na soupisce moskevského celku jich je hned sedm. "Vyměnili v podstatě jen útočníky, které navíc prodali za velké peníze," řekl Matějovský.

"Zrovna nedávno jsem se potkal s Erichem Brabcem (bývalý stoper Sparty) a vzpomínali jsme, jak to tehdy probíhalo," přidal záložník. "Dlouho to vypadalo celkem pozitivně, ale pak jsme dostali gól, přišla penalta a nakonec z toho byly tři kusy," připomněl Matějovský prohru 0:3.

Také podle Ščasného je stabilní kádr velkou výhodou CSKA. "Hrají dlouho pohromadě, navíc pod jedním trenérem," uvedl kouč, který je však přesvědčený, že na soupeře zná recept. "Viděli jsme několik zápasů CSKA a soupeři, kteří proti nim chtěli jen bránit a hrát odzadu, tak neuspěli," uvedl kouč. "Chtěl bych, abychom v útoku zrychlili, protože tím bychom mohli uspět," dodal. 

Statistické údaje před zápasem CSKA Moskva - AC Sparta Praha:

- Sparta ještě CSKA v pohárech nedokázala porazit

- v sezoně 2010/2011 v základní skupině EL s ním hrála doma 1:1 a venku 0:3 - jediným pamětníkem tehdejších zápasů na soupisce Sparty je Matějovský

- Spartu čeká 10. zápas proti ruskému soupeři s dosavadní bilancí 2-4-3 (11:13)

- Sparta v evropských pohárech v Rusku ještě nikdy nevyhrála (2 remízy, 2 prohry)

- CSKA naopak vyhrálo oba dosavadní domácí zápasy proti českým klubům v pohárech

- CSKA zatím v nové sezoně ještě neprohrálo, když vyhrálo obě utkání v ruské lize, a ještě neinkasovalo

Předpokládané sestavy:

CSKA: Akinfejev - Fernandes, V. Berezuckij, A. Berezuckij, Nababkin - Dzagojev, Wernbloom, Eremenko, Natcho, Tošič - Musa.

Sparta: Bičík - Mareček, Holek, Hybš - Frýdek, Matějovský, Vácha, Dočkal, Costa - M. Paixao, L. Krejčí.

Absence: Lafata (rekonvalescence)

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články