Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
RunCzech 2024

Sparta na Letné FCSB neudolala a do Rumunska jede s remízou

Postup mezi elitu evropského klubového fotbalu se nepřiblížil. V úvodním zápase třetího předkola Ligy mistrů prohrávali fotbalisté Sparty před svými fanoušky s rumunským týmem FCSB 0:1, když Dawa využil špatný vstup českého šampiona do druhého poločasu. Po rohovém kopu pak vyrovnal hlavou Olatunji. Před odvetou, která se hraje za týden v Bukurešti, je tak v mírné výhodě FCSB. 

Sparta FCSB
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Pražané v šestém soutěžním utkání v sezoně poprvé nevyhráli a FCSB nezdolali ani v pátém pohárovém duelu. Soupeři na sebe narazili po osmi letech, tehdy ve stejné fázi kvalifikace Ligy mistrů rumunský tým postoupil dál po výsledcích 1:1 na Letné a domácí výhře 2:0.

Sparta nastoupila v nejsilnější možné sestavě, kapitánskou pásku místo zraněného Panáka převzal albánský záložník Laci. V zahajovací jedenáctce hostů nechyběl záložník a bývalý hráč Slavie či Liberce Baluta. Letenští v předchozím předkole zdolali irský Shamrock, zatímco FCSB vyřadil nejprve sanmarinský Virtus a následně Maccabi Tel Aviv.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Sestřih utkání Sparta Praha – FCSB

Hosté začali aktivně a v 10. minutě se ocitli v první příležitosti. Ross nezachytil Laciho zpětnou přihrávku, k míči se dostal Sut, který si v rohu vápna obešel vyběhnutého gólmana Vindahla, přízemní střelou ale zamířil vedle.

Po 20 minutách hry Laci zpoza šestnáctky vypálil mimo tři tyče. Na druhé straně Miculescu vystřelil nad. V 36. minutě obránce Cretu odkopem nechtěně nabil Haraslínovi na střelu, jenže slovenský křídelník přestřelil. Po povedené kombinační akci se k zakončení dostal Popa, Vindahl si však s jeho pokusem poradil. Sparta poté zahrála roh nakrátko, Laci nacentroval před branku a Sörensen hlavičkoval těsně nad.

Po hodině hry Baluta vystihl špatnou rozehrávku Vindahla, vystřelil a míč po Rossově teči skončil na boční síti. Z následného rohu však hosté udeřili. Kapitán Olaru nacentroval na přední tyč a Dawa hlavou s pomocí odrazu od Ryneše otevřel skóre. Kamerunský stoper se trefil i proti Maccabi Tel Aviv.

Spartu inkasovaný gól probudil a vytvořila si tlak, který v 78. minutě korunovala vyrovnávací brankou. Birmančevič odcentroval z rohu a střídající Olatunji se hlavou nemýlil. V šestém soutěžním zápase sezony dal už čtvrtý gól. "Atmosféra byla skvělá, bez fanoušků bychom takhle nehráli. Můj gól byl velmi důležitý. Jsem moc rád, že jsem jím pomohl týmu. FCSB je velmi dobré mužstvo stejně jako my," řekl střelec.

V nastavení ještě málem dokonal obrat Birmančevič, jeho ránu z přímého kopu ale vytěsnil brankář Tarnovanu. Následně Sadílkův dlouhý aut propadl až ke Kairinenovi a finský středopolař skóroval. Do hry ale vstoupil videorozhodčí a hlavní sudí Saggi po zhlédnutí opakovaných záběrů branku odvolal, jelikož Vitík přistrčil ve vápně střídajícího Edjoumu.

Dánský kouč pražského celku Lars Friis nebyl po zápase spokojený. "Nehráli jsme tak, jak jsme měli, zvlášť na míči. V určitých ohledech jsem zklamaný. Je to Liga mistrů, hrajete proti těm nejlepším týmům. Nepřekvapilo mě, co jsme od FCSB viděli. My ale musíme být lepší."

Kouč rumunského celku Elias Charalambus hovořil o obtížném utkání. "Věděli jsme od začátku, že to bude těžké. V podobných utkáních se musí hráči vydat na maximum, protože kvalita hry se s přibývajícími předkoly zvyšuje. Sparta dala dva góly ze standardek, i když ten druhý neplatil. Také my jsme skórovali ze standardky, měli jsme i další šance. Dobře jsme soupeře bránili. Všechno se rozhodne až za týden v Bukurešti, říkal jsem to už včera. Je to padesát na padesát."

Záložník Mihai Lixandru vidí stále jako favorita Spartu. "Má stále větší šanci postoupit, je to skvělý tým, má hodně dobrý kádr. Má více než dvojnásobně vyšší hodnotu než ten náš. Chtěli jsme ukázat, že máme šanci a že můžeme postoupit. V odvetě si musíme věřit a hrát ofenzivněji. Neměli bychom zkoušet nové věci, ale prokázat ty, které nám jdou."

Sparta Praha - FCSB 1:1 (0:0)

Branky: 78. Olatunji  61. Dawa. Rozhodčí: Saggi  Jensen, Olav Dale (všichni Nor.)  Munuera (video, Šp.). ŽK: Vitík, Krasniqi  Cretu, Tarnovanu, Popa, Dawa, Luis Phelipe, Edjouma, Radunovič. Diváci: 17.229.

Sparta: Vindahl  Vitík, Ross, Sörensen  Preciado (84. Wiesner), Laci (62. Sadílek), Kairinen, Ryneš  Birmančevič, Haraslín (72. Krasniqi)  Kuchta (72. Olatunji). Trenér: Friis.

FCSB: Tarnovanu  Cretu, Dawa, Ngezana, Radunovič  Sut, Lixandru  Baluta (88. Edjouma), Olaru (77. Alhassan), Miculescu (77. Luis Phelipe)  Popa (46. Baeten, 62. Stefanescu). Trenér: Charalambus.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články