Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Slovan hraje v Kluži o LM. Chceme dát gól, zní z Liberce

Kluž - Před českým mistrem stojí druhá ze tří překážek na cestě za vytouženým místem v základní skupině. Poté, co Liberec se štěstím porazil kazašskou Karagandu, se ve třetím předkole utká s rumunským týmem CFR Kluž. Ta se do hlavní části prestižní evropské soutěže probojovala již před čtyřmi lety a dokázala zde porazit AS Řím či remizovat s londýnskou Chelsea. Vítěz nadcházejícího dvojzápasu si zajistí přibližně 80 milionů korun a postoupí do závěrečného play-off, v němž už se bude hrát o postup do základní skupiny.

Severočeši se snaží proniknout do hlavní fáze prestižní soutěže potřetí, předchozí dva pokusy v letech 2002 a 2006 jim nevyšly. Pokud by Liberec s Kluží vypadl, čekalo by ho závěrečné předkolo Evropské ligy. Severočeši ale věří, že souboj s rumunským šampionem zvládnou.

Stejně jako Liberec ani Kluž nezastihl úvod sezony v ideální formě. Železničáři uhráli ve dvou kolech jen dvě remízy a atmosféra v klubu prý není nejlepší. Liberecké by však po rozpačitém vstupu do sezony mohla povzbudit sobotní výhra 4:0 v úvodním ligovém kole v Příbrami.

Bek Jiří Fleišman:

"Pojedeme tam hrát svou hru, pokusit se dát gól a, pokud to půjde, neinkasovat. Chceme si přivézt dobrý výsledek, který by nám pomohl doma dotáhnout postup."

"V Kluži se bere jen úspěch, takže tam teď určitě nebude panovat úplně ideální atmosféra. Může přijít nějaká změna, ale na druhou stranu oni jsou na to zvyklí. Od našeho odchodu se tam vyměnilo pět, šest trenérů," řekl český kouč Aleš Jindra, který na jaře 2009 vedl Kluž v pěti zápasech s Dušanem Uhrinem mladším.

Kluž od roku 2002, kdy ji koupil bohatý podnikatel Árpád Pászkány, třikrát vyhrála titul a v letech 2008 a 2010 postoupila do základní skupiny Ligy mistrů, pokaždé ale skončila poslední. Hodně spoléhá na Portugalce a Brazilce, velké slovo má kapitán Cadú. "Filozofie mužstva je postavená na individualitách," podotkl Jindra. "Když jim to po fotbalové stránce nevychází, nemají pak moc co nabídnout. Pokud proti nim stojí organizované a týmově silné mužstvo, má velmi reálnou šanci uspět," dodal český trenér.

Je nám líto, video expirovalo.
Před zápasem: Kluž - Liberec

Ani mi to nepřipomínejte, vzpomíná Šilhavý na neslavné utkání proti Dinamu

Liberečtí se v pohárech utkali s rumunským soupeřem zatím jen jednou a vzpomínky nemají dobré. Před třemi lety v Evropské lize proti Dinamu Bukurešť nevyužili toho, že UEFA zkontumovala po řádění rumunských fanoušků první duel na hřišti soupeře a doma prohráli 0:3 a pak i penalty. Šilhavý tehdejší duel sledoval ještě jako divák, Liberec převzal vloni. "Ani se mi na to nechce vzpomínat. Ale výsledek 3:0 bychom brali," podotkl.

"Vztahovat to k tomu zápasu jako nějakou odvetu nejde. Pro nás by spíš mohla být výhoda, že už jsme se s Kluží v minulosti dvakrát utkali v přípravných obdobích a odehráli jsme s nimi vyrovnaná utkání," řekl stoper Jan Nezmar. "A letos na soustředění v Rakousku jsme porazili Vaslui, což by měl být podobný soupeř," připomněl Šilhavý výhru 1:0.

Liberec se navíc podle Jindry v žádném případě nemusí bát příliš bouřlivého prostředí, jaké zažil před třemi lety v Bukurešti, kde se duel s domácím Dinamem kvůli řádění fanoušků nedohrál. "Kluž je univerzitní, kulturní město. Určitě je to klidnější místo než třeba na jihu," srovnával sokolovský trenér.

Právě Nezmara bude Liberec ve středu postrádat. Zkušený stoper má zlomený prst a s týmem do Transylvánie, kde podle legend sídlil upír Drákula, vůbec neodletěl. Zraněni jsou také Rabušic a Delarge.

"Budeme se muset bez Nezmara obejít. Může chybět z pohledu organizačního, ale Tóth plnil podobnou roli v Nitře, tam byl taky takový lídr týmu. Věřím, že to zvládne," uvedl Šilhavý, který doufá, že Nezmar bude moci hrát aspoň v odvetě.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Karaganda - Liberec
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články