Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Panorama

Slavia vypadla z boje o LM se ctí. Doma zvítězila, ale do milionářské soutěže míří Lille

Liga mistrů nebyla tak daleko, jak se po prvním duelu zdálo. Fotbalisté Slavie odehráli domácí odvetu 4. předkola s nasazením a entuziasmem, Lille porazili 2:1, ovšem v součtu s prvním utkáním (0:2) ztrátu smazat nedokázali. Za Pražany se prosadil Christos Zafeiris v první půli, v 77. minutě srovnal Edon Zhegrova a konečný výsledek 2:1 stanovil Ivan Schranz. I přes velké šance Pražanů v závěru do prestižní soutěže prošel francouzský celek.

Záložník Slavie David Douděra v utkání s Lille
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

"Těžko hledám slova. Zápas měl dnes dvě roviny. Jedna rovina je to, že jsme nepostoupili, z toho jsme všichni zdrcení. V druhé rovině ten výkon týmu byl absolutně top a skvělý. Strašně mě mrzí, že jsme nemohli ještě dalších 30 minut pokračovat v tom, co se tu dělo. K prodloužení chyběly centimetry," řekl po zápase trenér Pražanů Jindřich Trpišovský.

Po vypadnutí s Lille přešla Slavia do hlavní fáze Evropské ligy a za účast v ní vyinkasuje bonus 4,31 milionu eur (108 milionů korun). Dalších 4,29 milionu eur (107,5 milionu korun) dostane coby vyřazený tým ve 4. předkole Ligy mistrů. Osm soupeřů pro ligovou fázi EL se červenobílí dozvědí v pátek po poledni při losu.

Trenér Trpišovský udělal dvě změny v základní sestavě oproti úvodnímu utkání ve Francii. Zraněného Masopusta na pravém halfbeku nahradil kapitán Bořil a nezvykle až na křídle nastoupil Douděra místo Schranze.

Červenobílí vstoupili do utkání před vyprodaným Edenem velkým náporem a brzy umazali polovinu manka z venkovního duelu. Po půlminutě ještě Chorý po chybě hostů v rozehrávce přestřelil, ale v páté minutě už se skóre změnilo. Bořil po narážečce s Chorým sklepl míč hlavou pro Zafeirise a ten z voleje o zem poslal míč k tyči. Videorozhodčí ještě přezkoumával předcházející situaci, ale ofsajdové postavení neodhalil. Norský záložník skóroval podruhé v sezoně.

"Byl jsem volný a doufal jsem, že mě (Bóřa) uvidí. Míč trochu skákal, tak jsem si musel trochu vyskočit a trefit ho ze vzduchu. Nebylo to moc jednoduché, ale sedlo mi to. Pak už přišla jen bláznivá radost," uvedl Zafeiris. "Věděli jsme, že když dáme první gól, se soupeřem to zamává a nám to dodá energii," řekl Trpišovský.

Ve 22. minutě vypálil po rohu Haraldsson, ale gólman Slavie Kinský míč vyrazil. Prakticky z protiakce měli vyloženou šanci domácí. Provod z pravé strany přihrál pod sebe Chorému, ale letní posila z Plzně branku z výborné pozice minula a na dva góly z předchozího předkola proti Saint-Gilloise nenavázala. Ve 40. minutě zahrával přímý kop z výhodného místa kousek za šestnáctkou Zafeiris a trefil břevno.

Ve druhé půli hrozilo i Lille

Po změně stran měl první větší šanci i čtvrtý tým minulého ročníku francouzské ligy Gudmundsson. Ve 47. minutě se prokličkoval až před Kinského, ale domácí gólman vyběhnutím zmenšil úhel a možnost zneškodnil.

Sudí Vinčič pak "pustil" na každé straně po jednom zákroku ve vápně. V 63. minutě pomohlo břevno i Kinskému poté, co do horní konstrukce branky nečekaně zakroutil centr z přímého kopu ze strany Zhegrova. Vzápětí minul dalekonosnou ranou Santos.

Trpišovský v 74. minutě hned trojnásobně vystřídal, ale štěstí to jeho týmu nepřineslo. O tři minuty později z vápna po přihrávce od Davida napřáhl Zhegrova a přízemním pokusem na zadní tyč srovnal. Kosovský ofenzivní univerzál navázal na gól z úvodního duelu.

"Oni šli do brejku, my jsme to ubránili. Ale Zhegrova se zase dostal do driblinku a do té své pozice na osu hřiště. Plus má tuhle střelu na bližší tyč. Musím se na to podívat, jeden hráč byl od něj dost daleko. Tonda (Kinský) říkal, že měl k tomu kousíček. Podjela mu noha a nedosáhl na balon," litoval Trpišovský.

Domácí se po vyrovnání nevzdali a hned za dalších sedm minut znovu oživili naději na zvrat. Chytilovo zakončení dorazil zblízka do sítě střídající Schranz. Slávisté se stejně jako před úvodním gólem znovu těsně vyhnuli ofsajdu.

V 88. minutě mohl poslat dvojzápas do prodloužení Zafeiris, podruhé v odvetě ale trefil břevno. Už v nastavení zblízka nepřekonal Chevaliera Chytil a dorážející Ogbu mířil mimo. Slávisté měli drtivý tlak, ale neprosadil se ani hlavičkou zblízka střídající Jurásek. Červenobílí ve čtvrtém utkání s Lille poprvé neprohráli, k postupu jim to ale nestačilo. Navzdory vyřazení je vyprovázel dlouhý potlesk fanoušků.

"Lidi byli fantastičtí, už při rozcvičce nám běhal mráz po zádech. Mrzí nás, že jsme nešli aspoň do prodloužení. Nebyli jsme od toho daleko, škoda tří šancí v posledních sedmi minutách. Myslím, že v prodloužení bychom měli navrch," mínil Trpišovský.

Nečekali jsme, že budeme tak trpět, řekl kouč Lille

Bruno Génésio, trenér Lille, přiznal, že nečekal, že se na postup tolik nadřou. "Nečekali jsme, že budeme až tak trpět. Věděli jsme, co nás bude čekat, že to bude velká atletická bitva. Od začátku to tak bylo. K vidění byla spousta soubojů a my jsme v prvním poločase většinu z nich prohrávali. Velmi brzy jsme dostali gól, což byl nejhorší možný scénář. Ale byli jsme schopni se ve druhém poločase zvednout. Víc jsme drželi míč a povedlo se nám vyvarovat chyb. Zápas bolel, ale to hlavní se povedlo, kvalifikovali jsme se do Ligy mistrů."

Hráči Slavie byli zklamaní z toho, že jim postup do Ligy mistrů těsně utekl. "Myslím, že se není za co stydět, hnali jsme je. Podle mě to byl zápas hodný Ligy mistrů, chyběl kousek," konstatoval David Douděra. A Lukáš Provod dodala: "Mrzí to extrémně, protože jsme tomu všichni věřili. Když jsme vstřelili první gól, tak ještě víc. Do druhého poločasu jsme šli plní nadšení a sebevědomí. Věřili jsme, že náš sen se vyplní. Chybělo strašně málo, ale nedopadlo to."

Slavia Praha – LOSC Lille 2:1 (1:0)

Branky: 5. Zafeiris, 84. Schranz – 77. Zhegrova. Rozhodčí: Vinčik – Klančnik, Kovačič – Kajtazovič (video, všichni Slovin.). ŽK: Ogbu, Diouf, Trpišovský (trenér), Bořil – Haraldsson, Santos, Génésio (trenér). Diváci: 18 848. První zápas: 0:2, postoupilo Lille.

Sestavy:

Slavia: Kinský – Holeš, Ogbu, Zima (85. Vorlický) – Bořil (74. Schranz), Oscar, Zafeiris, Diouf - Douděra (74. Jurásek), Provod – Chorý (74. Chytil). Trenér: Trpišovský.

Lille: Chevalier – Meunier, Diakité, Alexsandro – Santos, André, Haraldsson (86. Mukau), Gudmundsson – Zhegrova (86. Mbappé), Cabella (81. Sahraoui) – David (86. Bayo). Trenér: Génésio.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články