Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Slavia slaví. Po další výhře nad Kluží míří do Ligy mistrů

Slavia se podruhé v historii probojovala do Ligy mistrů. V Kluži vyhrála 1:0 a stejným výsledkem zvládla i domácí odvetu. Postupové razítko dal v 66. minutě před plnými ochozy Jan Bořil. Tři soupeře v základní skupině určí Pražanům čtvrteční los v Monaku.

Jan Bořil slaví gól v síti Kluže
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

"Po tom, co kluci dokázali v minulé sezoně, k tomu tenhle kádr dokázal přiřadit tuhle věc, která je neskutečná. Jako my všichni obdivujeme Standu Vlčka, co dokázal, jak vystřelil první účast v Lize mistrů, tak teď si troufnu říct, že lidi budou vzpomínat na tyhle hráče," řekl pro O2 TV bezprostředně po velkém vítězství trenér Slavie Jindřich Trpišovský.

Slavia navázala na památné vyřazení Ajaxu Amsterodam před 12 lety v závěrečném předkole z roku 2007. Za postup do hlavní fáze Ligy mistrů dostane prémii v přepočtu 393 milionů korun a navíc připsala bonusové čtyři body do národního koeficientu. Červenobílí zůstali jediným českým zástupcem v pohárech, zbylé kluby už v kvalifikaci vypadly.

Český fotbal bude mít zastoupení ve skupině Ligy mistrů podruhé za sebou, vloni si hlavní fázi zahrála Plzeň. Slavia po příchodu čínských majitelů prošla do skupiny prestižní soutěže na třetí pokus, vloni a předloni pod movitými vlastníky v kvalifikaci vypadla. 

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Slavia - Kluž

"Vyhráli jsme double, postoupili do čtvrtfinále Evropské ligy a teď to završili tímhle. Troufám si říct, že se kluci přiřadili do slávistické historie," dodal trenér Trpišovský.

Oproti utkání v Rumunsku udělal trenér Jindřich Trpišovský v základní sestavě dvě změny. V záloze nastoupil místo Ibrahima Traorého Alex Král a v útoku místo Micka van Burena Milan Škoda. 

Lépe začala Kluž

V Edenu se hrál v první půli vyrovnaný zápas a úvodu více hrozila Kluž. Ve 12. minutě brankář Kolář vyrazil Bordeianův přímý kop a o pět minut později Rondón na malém vápně těsně nedosáhl na Omraniho přízemní centr.

Po necelé půlhodině měla první velkou šanci Slavia. Stanciu, který se narodil nedaleko Kluže, vysunul kolmicí Masopusta, ale tomu se pokus o lob přes gólmana hostů nepovedl a branku hodně minul.

Ve druhém poločase už dominovali domácí

Hned po změně stran brankář Kluže vyrazil Škodovu přízemní ránu. Červenobílí v druhé půli kontrovali postup a působili nebezpečnějším dojmem. V 62. minutě napřáhl Stanciu a gólman Arlauskis jeho ránu s námahou vytáhl na roh.

V 66. minutě už domácí slavili. Před Bořilem se na levé straně objevil volný prostor, slávistický bek se protáhl až před branku a přízemní střelou na zadní tyč, kterou už nedokázal odvrátit ani dobíhající Muresan, otevřel skóre. Reprezentační obránce si připsal první gól v evropských pohárech a v soutěžním zápase skóroval poprvé od března.

Odpovědět mohl Paun-Alexandru, ale Kolář jeho střelu vyrazil. V 86. minutě po rohu na druhé straně hlavičkoval střídající Hilál, jehož pokus odvrátili hosté z brankové čáry. Domácí hráče to už ale nemuselo mrzet a po závěrečném hvizdu mohli začít s oslavami.

"Myslím, že kdyby se sečetl ten dvojzápas, byl tentokrát klíčovým faktorem Ondra Kolář. V Kluži chytil penaltu, dnes skvěle vytáhl standardku. Už jsem si myslel, že to bude gól. To jsou ty klíčové momenty, kdy potřebujete gólmanovy zákroky. Slavia měla Martina Vaniaka a Ondra Kolář na něj teď navázal," podotkl Trpišovský.

Slavia Praha - CFR Kluž 1:0 (0:0)

Branka: 66. Bořil. Rozhodčí: Rocchi - Meli, Peretti - Valeri (video, všichni It.). ŽK: Masopust, Kúdela - Muresan, Deac, Tucudean, Djokovič. Diváci: 18 562. První zápas: 1:0, postoupila Slavia.

Slavia: Kolář - Coufal, Kúdela, Hovorka, Bořil - Souček, Král - Masopust (84. Traoré), Stanciu (90. Frydrych), Olayinka - Škoda (79. Hilál). Trenér: Trpišovský.

Kluž: Arlauskis - Sušič, Burca, Muresan, Camora - Aurélio (64. Paun-Alexandru), Bordeianu, Djokovič - Deac (70. Hoban), Rondón (69. Tucudean), Omrani. Trenér: Petrescu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články