Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
RunCzech 2024

Slavia skolila Saint-Gilloise a před odvetou má navrch, dvakrát udeřil skvělý Chorý

Velmi dobrou výchozí pozici si před odvetou 3. předkola Ligy mistrů vypracovali fotbalisté Slavie. V úvodním utkání totiž na domácím stadionu v Edenu zdolali belgické mužstvo Royale Union Saint-Gilloise 3:1. Dvěma brankami zazářila letní posila Tomáš Chorý, jednou se trefil Oscar. Hosté korigovali vlastním gólem Alexandra Bužka. Jiný střídající hráč Mohammed Fuseini dostal v 85. minutě červenou kartu, ale Pražané už krátkou přesilovku nevyužili.

Tomáš Chorý ze Slavie oslavuje gól v předkole Ligy mistrů
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Odveta mezi druhým týmem minulého ročníku české a belgické nejvyšší soutěže se odehraje v úterý v Bruselu. Slavia v kvalifikaci usiluje o třetí postup do hlavní fáze Ligy mistrů, dosud si ji zahrála v letech 2007 a 2019.

Pokud by Saint-Gilloise vyřadila, v závěrečném 4. předkole by se utkala s lepším z dvojice Lille – Fenerbahce Istanbul. Svěřenci trenéra Jindřicha Trpišovského mají už nyní jistotu minimálně základní části Evropské ligy.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Sestřih a ohlasy utkání Slavia – Saint-Gilloise

"Soupeř ukázal po celý zápas svou kvalitu, výsledek a náš velice dobrý výkon to trochu zkreslují. Máme první krok za sebou a ten druhý těžší nás čeká," prohlásil Trpišovský.

Slavia postrádala kvůli trestu za vyloučení ze závěru minulého pohárového ročníku jednoho z kapitánů Holeše a na jeho pozici pravého stopera se ze záložní formace zasunul Prebsl, letní navrátilec z hostování. Ve středu pole dostal šanci Zafeiris a stejně jako on nastoupil poprvé v letošní sezoně v základní sestavě také Chorý.

"Tomáš podal komplexní výkon, korunovaný dvěma góly. Neskutečný výkon to byl i od Zafeirise. Komplexní výkon týmu je závislý od těch individuálních, a ty byly od všech skvělé," pochvaloval si Trpišovský.

Úvod zápasu vítězství Pražanů příliš nenasvědčoval. Belgický celek, který na jaře těsně nedosáhl na ligový titul, v první čtvrthodině působil lepším dojmem a hned ve 3. minutě zahrozil. Puertasův přízemní centr z levé strany se odrazil od Eckerta a míč těsně minul tyč.

Domácí se postupně dostali do tempa. V 15. minutě ještě Provodovu hlavičku zlikvidoval brankář, ale za chvíli už sešívaní udeřili. Na Provodův centr z levé strany si v 19. minutě naskočil Chorý, v souboji přetlačil obránce a důraznou hlavičkou otevřel skóre.

V 41. minutě Pražané po dalším centru zvýšili. Na Zafeirisův rohový kop si opět naskočil důrazný Chorý, protlačil se k hlavičce a dostal balon do sítě, i když si gólman Moris na míč sáhl. Český reprezentační útočník dal dvě branky v jednom utkání poprvé od dubnové výhry Plzně nad Teplicemi 3:0.

"Byl jsem ve správnou chvíli na správném místě. Ty situace jsme přes týden nacvičovali, bylo to trochu cílené. Jsem za ty dva góly strašně rád, pomůže mi to do další práce," lebedil si Chorý.

Na stadionem v Edenu, kam dorazilo přes 18 tisíc diváků, se poté rozpršelo, Pražany to ale v rozletu nezastavilo. Do druhé půle vstoupili velmi aktivně. V 54. minutě Diouf zpoza vápna těsně minul a o kousek nenavázal na svůj gól při páteční ligové loupeži v Liberci.

Krátce nato po standardní situaci zasáhl po hlavičce vlastního spoluhráče s pomocí břevna Moris, následně však brankář Unionu v 57. minutě udělal velkou chybu při rozehrávce a Oscar ji potrestal střelou na zadní tyč.

Vzápětí liberijský reprezentant jen těsně nedosáhl na míč v další šanci. Hosté byli viditelně zaskočení, zpět do dvojzápasu je ale na konci 72. minuty vrátil střídající Bužek. Dvacetiletý mladík krátce po příchodu na trávník při své soutěžní premiéře za Slavii po centru z pravé strany nešťastně srazil míč za brankáře Kinského.

"Takový nešťastný moment se stane, k fotbalu to patří. Je to těžká situace, čelem k brance, mít soupeře na zádech, ještě tečovaný balon. Zase nám v jiných situacích pomohl. Bavili jsme se s ním, že když zvládneme i odvetu, bude už úplně jedno, jaké momenty byly. Jsou to pro něj zase zkušenosti do dalších zápasů," řekl Trpišovský.

V 85. minutě střídající Fuseini po faulu na svou osobu zbytečně strčil do protihráče a od německého rozhodčího dostal rovnou červenou kartu. Slavia krátkou přesilovku nevyužila, i tak mohla slavit cenný triumf nad týmem, který v minulém pohárovém ročníku dokázal zvítězit v Istanbulu nad Fenerbahce, ve Frankfurtu nebo nad Liverpoolem. Pražané ani ve čtvrtém soutěžním duelu v sezoně neprohráli.

Slavia Praha – Union Saint-Gilloise 3:1 (2:0)

Branky: 19. a 41. Chorý, 57. Oscar – 72. vlastní Bužek. Rozhodčí: Stieler – Gittelmann, Weickenmeier – Brand (video, všichni Něm.). ŽK: Provod, Oscar – Vanhoutte, Puertas, Moris, Teklab. ČK: 85. Fuseini (Union). Diváci: 18 470.

Slavia Praha: Kinský – Prebsl, Ogbu, Zima – Masopust (65. Douděra), Zafeiris (65. Bužek), Oscar, Diouf (83. Bořil) – Schranz, Provod (77. Vorlický) – Chorý (77. Chytil). Trenér: Trpišovský.

Saint-Gilloise: Moris – Mac Allister, Machida, Leysen – Castro-Montes, Sadiki (64. Rasmussen), Vanhoutte, Puertas (79. Ait El Hadj), Teklab – Rodríguez (64. Kabangu), Eckert Ayensa (64. Fuseini). Trenér: Pocognoli.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články