Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Slavia se o naději na Ligu mistrů utká s Ferencvárosem, dál jde také Pekhartova Legia

Slavia vyhlásila, že letos chce hrát Ligu mistrů. Nyní je jasné, že první překážkou na cestě do vytoužené milionářské soutěže bude maďarský Ferencváros. Budapešťský tým postoupil z 2. předkola poté, co i podruhé porazil Žalgiris Vilnius, a ve 3. předkole tak bude soupeřem pražského týmu. Dál jde i Legia Varšava, v jejíž sestavě se na hřišti objevil střídající Tomáš Pekhart a která zvítězila v odvetě v Tallinnu nad Florou 1:0 a po domácí výhře 2:1 stvrdila postup.

Hráči Legie Varšava
zdroj: ČTK/ZUMA/Mikolaj Barbanell

Naopak Omonia Nikósie s obráncem Janem Lecjaksem podlehla Dinamu Záhřeb 0:1 a s kvalifikací nejprestižnější klubové soutěže se rozloučila.

Ferencváros začal v odvetě pasivněji, ale minutu před pauzou utnul nápor domácích po protiútoku Ryan Mmaee. Třiadvacetiletý útočník s marockým a belgickým občanstvím pak v 72. minutě přidal zblízka i druhý gól. Litevský mistr v nastavení po rohu snížil, ale poslední slovo měl střídající slovenský reprezentant Róbert Mak.

Ferencváros nastoupil v sestavě: Dibusz - Wingo, Blažič (76. Vécsei), S. Mmaee, Csontos - Somália (57. Sigér) - Charatin, Zachariassen - Uzuni (76. Mak), R. Mmaee, Nguen (69. Zubkov).

Slavia se s Ferencvárosem ve velkých pohárových soutěžích ještě neutkala. Soupeře ale v roce 1986 dvakrát porazila v letním Poháru Intertoto a ve 30. letech minulého století proti němu hned osmkrát nastoupila ve Středoevropském poháru.

Ferencváros naposledy nastoupil proti českému soupeři v pohárech v roce 2004, kdy ho v kvalifikaci Ligy mistrů po prodloužení vyřadila Sparta. V sezoně 1999/00 přes budapešťský celek přešly také Teplice v Poháru UEFA. V roce 1975 dokráčel vítěz posledních tří sezon maďarské ligy až do finále tehdejšího Poháru vítězů pohárů, vloni si zahrál skupinu Ligy mistrů.

Slavia má jako jediný z českých pohárových zástupců jistotu, že si na podzim zahraje skupinu. I pokud by červenobílí v kvalifikaci nepřešli ani přes jednoho soupeře, čekala by je aspoň skupina nově vzniklé Evropské konferenční ligy.

Legia jde dál

Legia Varšava zvítězila v odvetě 2. předkola v Tallinnu nad Florou 1:0 a po domácí výhře 2:1 stvrdila postup. Pekhart, který startoval na nedávném evropském šampionátu, na rozdíl od úvodního zápasu tentokrát chyběl v základní sestavě a naskočil až v 71. minutě.

O čtyři minuty dříve rozhodl jedinou brankou po centru z hranice malého vápna Lopes a navázal na vítězný gól z prvního utkání. Flora krátce předtím za stavu 0:0 dostala míč do sítě, ale rozhodčí posoudili spornou situaci jako ofsajd.

Omonia i podruhé podlehla Dinamu, tentokrát 0:1 a s kvalifikací nejprestižnější klubové soutěže se rozloučila. Po venkovní prohře v Záhřebu 0:2 mohl v domácí odvetě po necelé půlhodině snížit ztrátu na polovinu český bek Lecjaks, ale z úhlu před brankářem neuspěl.

Po změně stran měli více šancí hosté a v 79. minutě definitivně rozhodli. Po přímém kopu se hlavou trefil Menalo. Lecjaks na rozdíl od Pekharta odehrál celý zápas a byl velmi aktivní. Neprosadil se však ani v nastavení, kdy těsně minul.

Odvetná utkání 2. předkola fotbalové Ligy mistrů:

Mistrovská část:

Omonia Nikósie - Dinamo Záhřeb 0:1 (0:0), první zápas 0:2, postoupilo Dinamo; HJK Helsinky - Malmö 2:2 (1:1), první zápas 1:2, postoupilo Malmö; Flora Tallinn - Legia Varšava 0:1 (0:0), první zápas 1:2, postoupila Legia; Žalgiris Vilnius - Ferencváros Budapešť 1:3 (0:1), první zápas: 0:2, postoupil Ferencváros.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články