Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Škola hvězd Realu pod vedením "důchodce" ze Srbska. Nejlepší zápas kariéry, zářil Tadič

Je mu jen třicet let, přesto se může v kádru Ajaxu plném talentů cítit jako veterán. Jen dva hráči jsou starší než on. To však neznamená, že by Dušan Tadič patřil do starého železa. Naopak. V mladém kolektivu hraje možná nejlepší fotbal kariéry, což naplno ukázal v odvetě osmifinále Ligy mistrů na půdě Realu Madrid. Gól, dvě skvělé asistence a oslava postupu mluví za vše.

Dušan Tadič se raduje z gólu
zdroj: REUTERS autor: Susana Vera

Poslední čtyři sezony nastupoval za Southampton v Premier League a nevedl si zle. Sbíral góly, sbíral asistence a vypracoval se v klíčovou postavu Saints. I díky tomu kolem něj kroužily věhlasnější celky a srbský křídelník klidně mohl v Anglii zůstat.

On měl však trochu jiné úmysly. Vrátit se do Nizozemska, kde už působil v Groningenu a Twente. Tentokrát ale mířil na prestižnější adresu. Do Ajaxu, který označil za vysněný klub. A na hřišti je to znát.

Útočný agresivní styl plný běhání a vysokého pressingu, který týmu ordinuje nizozemský trenér Erik ten Hag, jenž byl jednu dobu blízko angažmá v pražské Spartě, mu sedí jako zadek na hrnec. Ke zlepšení mu navíc pomáhá mladý a hlavně extrémně talentovaný tým, jenž se prezentuje výborným fotbalem.

Z něj Tadič profituje. V dosavadní sezoně již nasázel 16 branek, ale ten nejlepší a nejzářivější výkon si nechal pro osmifinále Ligy mistrů, resp. pro odvetu na půdě vládce posledních tří ročníků Realu Madrid, kam Ajax dojel mazat manko 1:2 z domovského utkání.

Výsledek? Výhra Amsterdamu 4:1. Tadič? Gól, dvě asistence a fantastický výkon.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Real Madrid – Ajax Amsterdam

"Byl to pravděpodobně nejlepší zápas, který jsem kdy odehrál. Porazili jsme nejlepší klub na světě. Jsem na to velmi hrdý a myslím si, že jsme spoustu lidí potěšili," konstatoval Srb.

Tadič nastoupil uprostřed útoku v pozici falešné devítky a hvězdám Realu od úvodu zle zatápěl. Co, že ve středu zálohy nastoupilo trio Luka Modrič, Casemiro, Toni Kroos, které hrálo důležitou roli při třech triumfech Realu v Lize mistrů v řadě. Tentokrát to vypadalo, jako by šlo o nezkušené školáčky, kteří se učí od srbského mistra.

Na Kroose nedávno od bývalého kouče Realu Bernda Schustera mířila kritika, že v současnosti Němec startuje stejně pomalu jako traktor s dieslovým motorem. Záložník na to odepsal jen: "Kdo?" v narážce na to, že o trenérovi dlouho nikdo neslyšel.

Pravdou ale je, že když ho v sedmé minutě obral při pomalé práci s míčem o míč Hakím
Zijach, hrálo to spíš pro slova německého trenéra. Sám marocký křídelník následně akci zakončil první brankou. A kdo mu na ni přihrál. Lehkým a nezištným přiťuknutím právě Tadič.

To byl první z velkých momentů srbského hráče, který nastartoval velkou show, na kterou se bude dlouho vzpomínat jak v Madridu, tak v Amsterdamu. A asi i po celém světě.

Druhá a nejkrásnější akce utkání v podání Tadiče byla na pořadu o jednáct minut později. A byla to akce s velkým A.

Ve středu hřiště se chopil míče a pustil se mezi protihráče. Že byli čtyři? Žádný problém. Že po něm šel Casemiro? Také ne. Brazilce si namazal na chleba krásnou "zidanovkou" a následně přihrávkou za obranu poslal do tutovky Davida Nerese, který přidal druhý zásah.

Hráči Ajaxu slaví po gólu na Realu Madrid
zdroj: ČTK/ABACA autor: AA/ABACA

Svým činem dal vzpomenout na legendu madridského klubu Zinédina Zidana a Ajax v ten moment byl postupu blíže. "Odjakživa šlo o mého oblíbeného hráče. Viděl jsem množství sestřihů s jeho akcemi," přiznal Tadič.

Poslední velký moment Tadiče pak přišel v 62. minutě, kdy se i on zapsal mezi střelce. Na hranici vápna si zasekl míč a poslal ho nechytatelně do horního růžku brány. V této sezoně Ligy mistrů se prosadil šestkrát, čímž se vyrovnal Lionelu Messimu. Lepší je s osmi góly pouze Robert Lewandowski z Bayernu Mnichov.

Real pak sice snížil, ale poslední ránu mu dal nádhernou standardkou Lasse Schöne. Ajax v pohárech zdolal "bílý balet" poprvé od listopadu 1995 a po sérii sedmi porážek. Zároveň se udržel ve hře o zopakování snu z roku 1996, kdy generace kolem supertalentů Patricka Kluiverta či Clarence Seedorfa dosáhla na titul. 

Nyní se podobně může vzpomínat mimo jiné na Dušana Tadiče.

Historická výhra neuvěřitelného významu, prohlásil trenér

Velkou zásluhu mají na triumfu i další. Od léta posila Barcelony a možná jednou nejlepší záložník světa Frenkie de Jong, teprve devatenáctiletý stoper Matthijs de Ligt. No takto by šla vyjmenovat celá sestava. 

V jejím čele navíc stojí skvělý taktik Erik ten Hag. Ten převzal Ajax v průběhu minulého ročníku a tato sezona je jeho první kompletní jako kouče amsterdamského celku. A jak je vidět, jde mu to skvěle. Ajax se i díky němu poprvé od roku 2003 probojoval mezi nejlepší osmičku.

"Jde o historické vítězství neuvěřitelného významu. Je to až nemyslitelné, skoro nikdo nevěřil tomu, že by se to mohlo stát," prohlásil devětačtyřicetiletý Nizozemec. "Tohle bylo hodně blízko dokonalosti. S ohledem na ta dvě utkání jsme si postup rozhodně zasloužili. Nesmírně jsem si dnes sledování mužstva užil," řekl Ten Hag.

"Naším plánem bylo držet míč a způsobit Realu nepříjemnosti v jeho hře. V přechodovém pásmu jsme hráli velmi dobře a fantasticky jsme bránili. Všichni kluci působili famózně a mám velkou radost za Ajax a nizozemský fotbal," uvedl Ten Hag.

"Chceme dosáhnout našich cílů, musíme posunout laťku ještě výš a neustále se zlepšovat. Přeju si, abychom udrželi hráče, ale je mi jasné, že to je utopická představa," dodal bývalý hráč.

Představení Ajaxu ocenil i jeho kapitán Matthijs de Ligt. "Byl to opravdový týmový výkon. To, jak se útočníci vraceli do obrany, bylo skvělé. Už Bayernu Mnichov, který je jedním z favoritů, jsme způsobili problémy. Teď jsme vyřadili obhájce. Kdo ví, kam až můžeme dojít?" řekl mladý obránce. Ajax s bavorským mužstvem v základní skupině remizoval venku 1:1 a doma 3:3.

"Nezapomeňte, že jsme Ligu mistrů začali v předkole. Bojujeme o tři trofeje a všechny chceme vyhrát. Nemám žádný vliv na losování, takže se jím vůbec nebudu zabývat. Všichni možní protivníci jsou velká mužstva, stejně jako byl Real," poznamenal Ten Hag.

Čtyřnásobný nejlepší evropský celek bojuje i na dalších dvou frontách. Na konci února postoupil na úkor Feyenoordu Rotterdam do finále Nizozemského poháru a v květnu vyzve Tilburg. V lize ztrácí Ajax z druhé příčky pět bodů na vedoucí PSV Eindhoven, který ale sehrál o zápas víc. Obě mužstva čeká 31. března vzájemný souboj na hřišti Ajaxu.

"Tenhle den si musíme pamatovat a vychutnat. Jsme naživu ve třech soutěžích a prožíváme hodně dobrý ročník, ale ocenění přichází až na konci," brzdil nadšení Ten Hag.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články