Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Sedm bodů je bomba, hlásil střelec Kovařík po výkonu na hranici možností

K premiérovému zásahu v Lize mistrů měl Jan Kovařík blízko už v prvním poločase, ale v dobré pozici branku AS Řím přestřelil. Po změně stran už plzeňský záložník nezaváhal, na zadní tyči zužitkoval milimetrově přesnou přihrávku Jana Kopice a odstartoval cestu Viktorie za postupem do jarního play-off Evropské ligy.

Jan Kovařík z Plzně skončil po vstřeleném gólu proti AS Řím v síti
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

"Byl to od Kopiho střílený centr. Já si našel prostor a pak už to bylo celkem jednoduché, i když jsem se opravdu hodně soustředil, abych trefil branku, protože by to vypadalo hodně blbě," řekl s úsměvem Kovařík.

A bývalý hráč Jablonce se výraznou měrou zapojil také do druhé gólové akce Plzeňanů. Za stavu 1:1 poté, co hostující Cengiz Ünder vyrovnal, jeho střelu zneškodnil brankář Antonio Mirante a z dorážky skóroval útočník Tomáš Chorý. "Kluci míč skvěle vybojovali a Patrik Hrošovský mě fantasticky našel. Střílel jsem pohotově z první a Choras pak byl na správném místě," popsal třicetiletý fotbalista.

Hráče českého mistra nabudil mimo jiné poločasový výsledek souběžně hraného utkání v Madridu, kde CSKA Moskva vedlo nad Realem 2:0. Viktoria k postupu potřebovala získat stejně bodů jako ruský celek. "Řekli jsme si, že do toho musíme šlápnout. Chodit do brejků a že šance přijdou. Stalo se, dvě jsme proměnili," konstatoval Kovařík.

Na začátku duelu mělo AS více ze hry a Plzeň se nemohla dostat do tempa. Po změně stran ovšem byla rovnocenným soupeřem. "Na držení míče asi hráče AS nepřehrajeme. Jsou kvalitní, těžké situace uhrají. Na nás bylo, abychom je nepouštěli do střeleckých pozic, což se nám dařilo. Makali jsem dozadu a vyráželi do brejků," uvedl Kovařík.

Důležité zápasy podle něj Viktoria zvládá i díky zkušenostem z předchozích let a mentální síle. Přesto ho sedmibodový zisk v základní skupině překvapil. "Kdyby nám to někdo řekl před skupinou, asi bychom nevěřili. Myslím, že výkony v Moskvě i doma s AS byly na hranici našich možností, bojovnosti. I štěstí se k nám přiklonilo. Sedm bodů je bomba," zakončil.

Účast v Lize mistrů se proměnila v zisk přes 770 milionů korun

Kovařík a spol. se díky účinkování v LM pochopitelně opět zviditelnili, ale také výrazně finančně pomohli západočeskému klubu. Start v podzimní základní skupině a postup do jarní vyřazovací fáze Evropské ligy totiž vynesly přes 770 milionů korun. Za účast ve skupině 394 milionů, za sedm bodů 163 milionů, za postup do vyřazovací části Evropské ligy 13 milionů.

K tomu Viktoria dostala ještě 200 milionů za postavení v klubovém koeficientu za posledních deset let. Celková částka podle koeficientu je 15 miliard korun, které budou rozděleny na díly v hodnotě 29 milionů korun. Nejhůř umístěný klub v pořadí ve skupinách Ligy mistrů dostane jeden díl, zatímco celek na prvním místě (Real Madrid) si přijde na 916 milionů korun.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články