Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Ruský tisk: Češi špacírovali středem jak papaláši po moskevských ulicích

Moskva - Ruský tisk si láme hlavu nad tím, proč favorizovaný moskevský klub CSKA nedokázal v úvodním utkání 3. předkola Ligy mistrů na vlastním hřišti přehrát pražskou Spartu a oslabil si šance na postup remízou 2:2. "CSKA v prvním utkání se Spartou vypadal v útoku stejně skvěle jako v obraně špatně," napsal Sovětskij sport. Sport-Express označil zápas za "pokažený start", po kterém je vůbec otázkou, zda CSKA přes Spartu projde.

Tiémoko Konaté ze Sparty (vlevo) v hlavičkovém souboji s Pontusem Wernbloomem z CSKA Moskva
zdroj: ČTK/ITAR-TASS/ autor: Mikhail Japaridze

Sovětskij sport odhadl, že předchozí zápasy CSKA s ruskými soupeři, kterým síly stačily jen na první poločas, uspaly bdělost armádního klubu. Odvážná útočná hra soupeře nejspíše překvapila tým Leonida Sluckého, který se rozhodl hrát stejně a přepočítal se. Anebo, v horším případě, současná armádní obrana nestačí ani na Spartu.

Problém je podle komentátora složitější: všechny obranné mechanismy selhaly, opora Wernbloom byl jen svým stínem, a tak "Češi špacírovali středem hřiště jako papaláši po moskevských ulicích". Krajní obránci CSKA Fernandes a Nababkin byli také naladěni útočně, a tak se nestíhali vracet, zatímco Češi útočili hlavně po křídlech. Střed obrany Sluckij svěřil tandemu Berezuckij - Ignaševič, avšak ukázalo se, že si oba hráči nerozumějí.

"Sluckij jako skvělý analytik odpovědi už zná. Lze si být jistý, že v odvetě chaos v obraně neuvidíme. Ale tady vzniká dilema: když už víme, čeho je Sparta schopna, musíme posílit obranu - avšak na druhé straně je nezbytné útočit, protože jinak do dalšího kola postoupí Češi díky gólům na soupeřově hřišti," napsal Sovětskij sport. Na závěr dodal, že situace CSKA je obtížná, lze se z ní však dostat.

"CSKA si silně zkomplikovala úkol postoupit do dalšího kola Ligy mistrů," konstatoval Sport-Express. "Sparta samozřejmě nepatří mezi fotbalové trpaslíky. Je to klub s historií, tradicemi, tituly. Na přelomu století pravidelně hrála v Lize mistrů, přesto však dnešní Sparta není dvojče té, kterou vedl čtvrtfinalista z mistrovství světa 1990 Ivan Hašek," podotkl list.

"Nejde jen o žebříčky. Současná Sparta prohrává s CSKA ve všech 'papírových' ukazatelích," poznamenal s tím, že souhrnná cena pražských hráčů je pětkrát menší než u armádního klubu. O hráčích úrovně Eremenka či Tošiče "mohou Češi jen snít a své Nedvědy už dávno nemají". V takové situaci však Sparta kráčí po jediné správné cestě disciplíny, organizace a neústupnosti - a "bere si své na účet soupeře, který si myslí, že ji vyřídí levou zadní".

Hráčům CSKA to každopádně nevyšlo: Dali gól, polevili a vzápětí inkasovali, a to dvakrát, v každém poločasu. Vypadalo to, že Sluckého tým postihl syndrom akademiků s hůlčičkami, usoudil Sport-Express, ale dodal, že alespoň utkání vypadalo zábavně, i když zábavu si CSKA mohl v předkolech odpustit a přijít s ní až na podzim, proti Barceloně či Chelsea.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články